用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派位後,音樂椅再轉,請問陳守仁vsKTS,如何揀? ...
go

派位後,音樂椅再轉,請問陳守仁vsKTS,如何揀? [複製鏈接]

小兒怕羞、慢熱、斯文,愛運動、怕框框。應順性揀九小?還是expand 他,揀TSL?九小升中無得輸,TSL 語境教學方法也很好。很難決擇。
   17    0    0    1

回覆:aacheng 的帖子

KTS

引用:小兒怕羞、慢熱、斯文,愛運動、怕框框。應

原帖由 aacheng 於 15-06-11 發表
小兒怕羞、慢熱、斯文,愛運動、怕框框。應順性揀九小?還是expand 他,揀TSL?九小升中無得輸,TSL 語境教 ...
吡我都諗到頭爆!但KTS也傳統,框框也不可以超越!!會否用交通去考慮呀?

KTS 環境一流、中學派位比陳守仁好。文靜型應選KTS.

小兒怕羞、慢熱、斯文,愛運動、怕框框。應順性揀九小?還是expand 他,揀TSL?九小升中無得輸,TSL 語境教 ...
請問九小點樣派位無得輸?請指教

本身小朋友會唔會prefer中文定英文學習?兩間都好好,小朋友入去呢兩間學校讀的家長都好滿意。個人覺得小學階段宜順性,等佢愛上學習先。

回覆:派位後,音樂椅再轉,請問陳守仁vsKTS,如何揀?

但怕框框,讀 KTS會辛苦嗎?
其實唔難選擇,kts中文小學, tsl英文小學。

回覆:BabyKD 的帖子

其實如果我係樓主,會過去2間小學主場刨下舊post,那邊有用心分享的台柱siuEE 及Y媽咪的分享,學校點滴,尤如身在其中!!!做下功課,相信必有決定!

sukitelfold 發表於 15-6-11 19:05
吡我都諗到頭爆!但KTS也傳統,框框也不可以超越!!會否用交通去考慮呀?

...
我住九龍,兩間交通無大分別,所以很難揀。

梁山伯 發表於 15-6-11 19:25
KTS 環境一流、中學派位比陳守仁好。文靜型應選KTS.
我也這樣想的。

evacalbee 發表於 15-6-11 20:04
本身小朋友會唔會prefer中文定英文學習?兩間都好好,小朋友入去呢兩間學校讀的家長都好滿意。個人覺得小學 ...
謝謝,他讀 happy kindergarten, 中文幼稚園,而英文因愛閱讀,也可行,順性也是我正傾向的,但爸爸很like TSL.

sukitelfold 發表於 15-6-11 20:53
其實如果我係樓主,會過去2間小學主場刨下舊post,那邊有用心分享的台柱siuEE 及Y媽咪的分享,學校點滴,尤 ...
謝謝呀!Y媽咪和蕭EE的post 我都看過哂,都是個様,順性還是expand? 其實哪間可有啓蒙老師令小兒唔好咁怕羞?

sissysze 發表於 15-6-11 19:35
請問九小點樣派位無得輸?請指教
去年80%Band one 升中成績,校內家長都指老師說在70名內的學生考band one 應付自如。

引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-6-11+20:53+

謝謝呀!Y媽咪和蕭EE的post 我都看過哂,都是個様,順性還是expand? 其實哪間可有啓蒙老師令小兒唔好咁怕羞 ...
講彩數,因為每個老師也是獨立個體。

禽日我去咗KTS 註冊,老師給我的感覺十分好。學費係貴咗啲,希望是值得的。

KTS

回覆 aacheng 的帖子

係咪兩間都收咗?

你話你小兒怕醜又慢熱,但點解可以考到陳守仁咁叻? 可否分享下如何考到? 因我仔性格又係勁怕醜及慢熱

愛运动就应選KTS~有问仔仔喜欢那—间嗎?害羞的孩子考到两间好学校真不简單呢~~看來你要分享—下仔仔考小—的經驗,事关很多mami都担心內向慢熱的孩子对考小学不利呢!

你太妄自菲薄

兩間都考到,你仔怕羞極有限

就算他真怕羞,肯定他是嗰種知道在適當時刻克服怕羞情緒的定性孩子

令郎有此品性,前途無可限量,羨煞旁人

直覺kts近佢性情,發揮會好些。但若你想谷佢兩文三語,多present 多discuss多talk, 就tsl。

Tintin926  Agree,此性格羨煞旁人  發表於 15-6-12 12:35
‹ 上一主題|下一主題