用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網,宣基小學(坪石)
樓主: 小霆霆
go

48網,宣基小學(坪石) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kimchi_baby+於+15-06-14+發

原帖由 小霆霆 於 15-06-14 發表
我叩咗區內幾間,尋日都有聽簡介會,校長同老師都好高學歷,辦學理念幾好,應該好有愛心,我問咗校長係咪全 ...
甘睇得出成個團隊好有heart的!我覺得佢地只係換個方法來教學,可能效果更好呢!比起band1,band 2, 我更加希望我小朋友能愉快學習。

回覆 kimchi_baby 的帖子

同意, 贏了個band one, 輸了個童年, 得不償失. 精英未必有全人發展, 見過一些讀書勁的人, 不太懂和人相處, 相反一些普通學校而老師有心教的, 出來的學生更懂人情世故. 我和哥哥也是短命小學出身, 我也最終半工讀讀至博士, 現做部門主管, 我哥入不到大學但在公開大學取得碩士, 現是上市公司的總經理, 所以不是起跑線決定一切啊!

回覆 小霆霆 的帖子

我囝囝是去年尚德宣基的畢業生, 區校長(區老師)對孩子的愛是出自內心的! 想當年囝囝時有甩漏, 但區校長仍睇好他, 上課亦不斷讓他表達意見(常識科), 從而建立他的自信心, 所以, 囝囝好擁戴她呢!

引用:回覆+小霆霆+的帖子 我囝囝是去年尚德宣基

原帖由 樂恩媽 於 15-06-14 發表
回覆 小霆霆 的帖子

我囝囝是去年尚德宣基的畢業生, 區校長(區老師)對孩子的愛是出自內心的! 想當年囝囝時 ...
睇得出佢好愛小朋友,尋日仲同我個囝影咗相!咁其實自己都係想搵間無咁谷而輕鬆啲嘅學校俾個囝,我而家聽完大家同我尋日見個區校長,都有返信心

引用:Quote:原帖由+樂恩媽+於+15-06-14+發表回覆

原帖由 小霆霆 於 15-06-14 發表
睇得出佢好愛小朋友,尋日仲同我個囝影咗相!咁其實自己都係想搵間無咁谷而輕鬆啲嘅學校俾個囝,我而家聽完 ...
放心啦,我當初一抽到都好擔心,仲要去到甘遠返學!但宜家越來越鐘意間學校 !

回覆 kimchi_baby 的帖子

【15.6.2015 晴報專訊】學童要面對考試壓力,不少家長也一同備戰!有網民引述港媽朋友指,打算請假陪女兒溫書,準備考試,但被老闆拒絕,港媽因此考慮辭職。入讀宣基小一,肯定無這問題,因它小一不設考試!
‹ 上一主題|下一主題