用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65校網既家長,大家派成點?
樓主: littletwofion
go

65校網既家長,大家派成點? [複製鏈接]

回覆 kvvvcheung 的帖子

呀女係仁紀讀得開心呀, 比想像來講一D都唔谷. 不過未3年級所以未知3年級開始後會點. 但2個級係唔辛苦.

我唔知仁立其他班. 但普中班較多功課. 仁紀呀女小二,最多果日12樣(連改正), 係星期5, 星期2先返學. 平常6-7樣(連改正), 我個人覺得可以接受.  我女通常1-2小時內完成. 小二默書都唔多. 一星期中, 一星期英. 叫做OK, 不過默書估考試20%, 所以要認真溫. MATH 評估多D, 會有突測.  不過唔計分, 我好小理佢. 其他科大多係考試前會有評估.  個人覺得暫時輕鬆.

引用:回覆+ywpw+的帖子 1)+全完+2)基真OK+但3)+

原帖由 sammilcm 於 15-06-18 發表
回覆 ywpw 的帖子

1) 全完 2)基真OK 但3) 林金殿應該冇用.
請間第三是否要放無咁受歡迎的學校?
邊一間比較適合放第三?thanks

引用:Quote:原帖由+sammilcm+於+15-06-18+發表回

原帖由 ywpw 於 15-06-18 發表
請間第三是否要放無咁受歡迎的學校?
邊一間比較適合放第三?thanks
可以考慮祖天、信義

引用:回覆+kvvvcheung+的帖子 呀女係仁紀讀得開

呀女係仁紀讀得開心呀, 比想像來講一D都唔谷. 不過未3年級所以未知3年級開始後會 ...
聽聞精英班會比較辛苦

引用:Quote:原帖由+ywpw+於+15-06-18+發表請間第

原帖由 mingmama 於 15-06-18 發表
可以考慮祖天、信義
祖天派位唔錯,但學校比較细及舊,信義就不太熟悉。

引用:Quote:原帖由+ywpw+於+15-06-18+發表請間第

原帖由 mingmama 於 15-06-18 發表
可以考慮祖天、信義
我女當年乙一仁立,乙二全二,乙三祖天,派左祖天。

其實祖天成績不錯,小朋友幾乖,係校舍細同舊,課外活動冇咁多元化。

引用:回覆+kvvvcheung+的帖子 我唔知仁立其他班

我唔知仁立其他班. 但普中班較多功課. 仁紀呀女小二,最多果日12樣(連改正), 係星 ...
請問小二係咪同小一一樣一>中英數常四科計考試排名(%一樣比重?)?!
小女是小一生!

引用:回覆+kvvvcheung+的帖子 我唔知仁立其他班

我唔知仁立其他班. 但普中班較多功課. 仁紀呀女小二,最多果日12樣(連改正), 係星 ...
請問第三次考試大約幾時派成績表?因今次冇家長日!

sammilcm 發表於 15-6-18 17:51

呀女係仁紀讀得開心呀, 比想像來講一D都唔谷. 不過未3年級所以未知3年級開始後會 ...

回覆 mingmama 的帖子

祖天第3都應該入唔到.  可考慮"東華三院高可寧紀念小學"

回覆 mingmama 的帖子

我都係咁聽, 不過未親身經歷, 都唔知有冇依個榮幸經歷. HAHA

回覆 sandra28 的帖子

中英TTL X 3 MATH X 2 常識 X 1 (中英卷一二% 又唔同).

我地想知, 因為呀女係插班生, 所以我都唔知道.

回覆:65校網既家長,大家派成點?

其實仁紀抽獎入機會是否微乎其微?

回覆 ywpw 的帖子

大抽睇運. 真係好難講嫁. 間間學校都一定抽到, 不過仁紀世襲多, 年年出既位都唔同, 真係要睇下果年有幾多世襲!!

我開左個65區祖天whatsapp group 呀~pm me if u want to join us😘

引用:回覆+sandra28+的帖子 中英TTL+X+3+MATH+X

原帖由 sammilcm 於 15-06-19 發表

中英TTL X 3 MATH X 2 常識 X 1 (中英卷一二% 又唔同).

回覆:sammilcm 的帖子

請問可以係邊到睇到有幾多世襲生?

回覆:65校網既家長,大家派成點?

今年高可寧轉左分精芵班:;pppp::;pppp::;pppp:而且書本程度都有加深到!只係交通不便!不過佢連完左課外活動都有校車撘呢點真係不得了

‹ 上一主題|下一主題