用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優生,多數讀緊邊間小學??
go

資優生,多數讀緊邊間小學?? [複製鏈接]

資優生,多數讀緊邊間小學??

有邊間小學多收資優兒童?
又或者邊間小學適合資優兒童呢?
請指教.

Re: 資優生,多數讀緊邊間小學??

會唔會直資好d?
該用戶已被刪除

It depends on which areas or aspects is the child gifted or talented in.  Some high IQ children do not have good results at school academically.   So, you have to understand what is the child's strength and his interests before applying.

資優生就梗係直接讀中學或大學或外國升學,重駛乜讀小學。
:-D :-D :-)

唔係嘛!   

topgun2099 寫道:

資優生就梗係直接讀中學或大學或外國升學,重駛乜讀小學。

For gifted kids, they should enter primary schools that can allow them to excel and advance in their learning.

Some traditional famous schools like DBS, DGS or La Salle do have 'international' or 'elite' class to house them, some DF or int'l schools can allow them to jump grades or flexible class schedule to study with higher grade students in the subjects that they're advanced.

So the choice will really depend on first if the partciular school fit the kid's learning style and profile. Of course , such schools must be willing to work extra for their special educational needs.

Special advanced education programs like EPGY of Stanford University for gifted would also be good for them to challenge and advanced, also acting as a stepping stone to prepare for higher education.

SLI :  :

SLI:
你講緊d 傳統名校,只是在傳統智力資優中的數學資優才有增潤課程嗎?還是其他多方面的資優都有課程提供?
至於DF或國際學校,可否話我知邊間有flexible class schedule? 因通常資優的發展是不平衡的,可能是p1的英文,p2的數學,p3的中文等等。我很想知道為孩子們找到適合他們的學校。你可PM 我,多謝!

我聽九龍塘小學的老師講, 佢地D學生有好多係資優, 請問有無人可回應呢?

是又如何...他們沒有任何配套服務 :-|

wendylimb 寫道:
我聽九龍塘小學的老師講, 佢地D學生有好多係資優, 請問有無人可回應呢?

Dr. T

請問你是否知道那些學校收資優生, 我都想個仔入DBS, 但佢D 體育同音樂都唔得, 是否無机會呢?

記得...都估到係呢間....

但唔係好記得你小朋友既能力/特質-提吓我,好嗎?

Heidi媽 寫道:
請問你有冇學校提議呢? 我女現在民生就讀, 呢幾日返來又係唔開心同我講要掩口 :cry: , 唔知你記唔記得我呢?

每個資優生都不一樣,總分(130+)只是一個參考,實際意義不大.所以o岩每一個資優生讀的學校亦不盡相同.一定要透過分析他們在測試內各分部測驗的得分分佈情況才可決定去向.

要入D記不一定要十八般武藝樣樣皆能嘛...最少我識得入得到果d都唔係個個方力申

wendylimb 寫道:
請問你是否知道那些學校收資優生, 我都想個仔入DBS, 但佢D 體育同音樂都唔得, 是否無机會呢?

1. 一來呢間出名兼保守,二來...都係純粹斷估

2. 正如你先前都有提過.小朋友是比較內憸的人,所以在這間學校的環境下(如果她是由幼稚園開始讀起,更加根深柢固),她不會容許自己有太出位的表現...

你實在住邊區?可以從區域入手考慮較適合的學校.

Heidi媽 寫道:
1...點解咁多學校你唔估?
2...我覺得她沒有什麼資優的特質, 如某方面比較特出 / 每樣事也尋根到底……之類...

醒目開學勳章

Heidi媽 寫道:
................但當她想做一樣東西的時候, 佢一定要做得完美, 絕不喜歡有瑕疵。有時會把自己的時間安排得好有條理, 而她亦很喜歡音樂, 由其是聽音樂和彈鋼琴, 即使平時練琴也很投入, 試過有時候我說她彈得不好, 連眼淚也流出來時, 她仍然很投入去彈, 這也令我佩服!
當她遇到不公平的對待時,她就向我表現得很無奈。........

你個女可能係好典型既1號仔--->完美型............他們總是對現狀不滿意, 希望能達到更好的境界, 是那種"好還要更好","未雨綢繆"的類型. 他們勤於動手做, 也勤於動口罵, 因為他們不僅嚴以律己,亦嚴以待人.................
Latte, 又名臭Te或臭喵.

如果九龍塘區啟思當然可以考慮,但不知道學費與民生比較如何?

Heidi媽 寫道:
...之前讀啟思, 當時見佢轉左學校都覺得佢可以適應, 見佢都聽聽話話就以為好好。

‹ 上一主題|下一主題