用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坐唔定的BB應該揀咩學校的N班
go

坐唔定的BB應該揀咩學校的N班 [複製鏈接]

我個仔好活躍好好動, 上 PLAYGROUP 通常都好難坐足全堂, 去到中後段直頭會周圍走, 我怕佢INTERVIEW時都好難坐定定, 我見有D 學校INTERVIEW 時好睇個BB可唔可以好靜咁坐係度..... 咁我個仔適合咩學校呢?
   1    0    0    0

回覆:坐唔定的BB應該揀咩學校的N班

傳統學校未必合適,考慮下國際學校或活動教學如啟思。

N班可先選happy school, 如啟思。。。待返左學後才再觀察日後選校類型,因為很多小朋友返學上堂同家中坐唔定是兩個模樣,再觀察適合自己小朋友的路

引用:我個仔好活躍好好動,+上+PLAYGROUP+通常都

原帖由 cutelittlebb 於 15-06-02 發表
我個仔好活躍好好動, 上 PLAYGROUP 通常都好難坐足全堂, 去到中後段直頭會周圍走, 我怕佢INTERVIEW時都好難 ...
我個囡都係坐唔定,唔知係咪因為9月B,我就揀左D老師容忍量好D既學校,例如york,英藝,只求有個好開始令小朋友唔驚返學,甚至係愛上返學

回覆:cutelittlebb 的帖子

可以試下boxhill interview 吾洗坐定定

Boxhill, think

醒目開學勳章 貢獻勳章

大部份嘅bb都唔係幾坐得定架喎!
我個大仔去到N班上堂,堂堂自由行添!係K1先比較嚴要守課堂規矩
K1老師用咗一個學期整治佢....
只想講:N班係唔需要坐定定嘅!只係你想唔想佢學坐定定呢?
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

N班都好睇你讀邊間LH, St Cat或者RHS,你坐唔定實比老師標籤左

引用:N班都好睇你讀邊間LH,+St+Cat或者RHS,你坐

原帖由 robocorn 於 15-06-07 發表
N班都好睇你讀邊間LH, St Cat或者RHS,你坐唔定實比老師標籤左
點解有咁嘅睇法?你3間都讀過pn而全部都被標籤?

引用:N班都好睇你讀邊間LH,+St+Cat或者RHS,你坐

原帖由 robocorn 於 15-06-07 發表
妳咁講會嚇親將會入讀嘅準家長,包括我……

我個仔依家上PLAYGROUP, 其他小朋友可以坐足一堂, 但佢唔得, 上到後尾佢就起身走, 你要不斷搵D得意野吸引佢返黎聽老師繼續講,我睇呢個FORUM 有D MAMA 講, 有某D學校係中意收坐定定同埋好叻聽指令的學生....所以......我唔知有咩學校可以 ARM 佢讀...

即係呢, 我初步估仔仔唔係有咩問題, 只係比較好動無耐性, 呢個係性格黎 (似左我....), 所以想搵D 有耐性教呢種性格學生的老師同學校呢...

其實呢,有部分學校interview 的時候,自動篩選左d坐唔定的學生,例如學之園

咁學之園收得你入N,interview 完千挑萬選,入得去的,其實老師都係認為你合適讀學之園果套。準家長不用驚

回覆:nic_bb 的帖子

其實interview時學校已經選取一些合適自己學校的小朋友去培訓,例如LH,會收較定的小朋友,老師可以訓練到小朋友舉手作答,不走出位..而RHS做法,因由PN起會是同一位老師跟進,故有好處亦有唔好處...好處是老師十分了解小朋友,對佢地一舉一動都了如指掌,但相反,同一個老師,如小朋友一開始有做錯走出位,久而久之就算小朋友有所改善,老師都唔好改變小朋友的評分,因為有些老師會覺得你不用成績表去找學校,因為assumes你會直上..對於st cat收大B多,原因是大B聽指令,比較容易控制..當然標籤可能會嚇親你,但其實現在有點名氣的學校都會是這樣,只要你覺得ok就無問題

回覆:robocorn 的帖子

其實考邊間pn,都要睇是否合適自己小朋友性格,我純粹個人分享自己所了解到的學校或在次前考學校的一些經驗,希望不要介意

N班如需要坐定定, 不要揀這種學校!!!

好明顯lee D學校, 唔了解小朋友(特別男孩)成長過程, 只為學術而設ge學校

聽指令係要小朋友學到野比家長睇....如果唔係點做到成積比家長睇...

小朋友得兩歲人, 就要坐定定...跟住18年都已經要坐, 真係對小朋友生理發展有害

1個老師唔係每個人都伴合到, 大人都唔係個個同事都arm傾la, 每間學校都有好老師同not so good... 睇好唔好彩...

引用:N班如需要坐定定,+不要揀這種學校!!!好明顯

原帖由 佈太 於 15-06-09 發表

好明顯lee D學校, 唔了解小朋友(特別男孩)成長過程, 只為學術而設ge ...
講得對! 我唔覺得咁細小朋友就要完全服從指令是沒有可能的

好明顯lee D學校, 唔了解小朋友(特別男孩)成長過程, 只為學術而設ge ...

講得好啱

我都好認同。。。話說我有個朋友既朋友係某幼稚園校長,我朋友話同校長食飯既時候,校長分享話其實由小朋友一入學校,已經有好多位去試小朋友,所有學校都偏好一D易control既小朋友,所以我朋友就話我一定要train囡囡做到叫佢行就行,企就企,比就比。。。我聽到後同朋友講:如果學校係以此為指標,真係唔讀也罷,其實我從來都知大部分學校係咁,如果一間學校唔明白小朋友成長既特性,我相信囡囡都唔會讀得開心

‹ 上一主題|下一主題