用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於 S 位學習問題,請過來人指教
go

關於 S 位學習問題,請過來人指教 [複製鏈接]

引用:小朋友讀了+S+位一年,行為上雖然不是可長

原帖由 ilovexo824 於 15-06-02 發表
小朋友讀了 S 位一年,行為上雖然不是可長期坐定定,但已有明顯改善,下年9月將入讀小一,問題是現在的 S  ...
如果功課是畫線填色,大概是K1的程度。明年9月小一會好吃力。因為小一要寫好多字。尤其中文要識好多字。又要閱讀理解。

我覺得可以先考慮重讀K3。開始留意一下區內的幼稚園邊間啱心水。因今年9月開學就好開始搵幼稚園重讀K3。因K3位少。

另要諗哥哥學校是否適合弟弟。睇多幾間。特殊學校都要睇下了解下。兩手準備。評估一定要做。正如樓上講小學支援要評估報告。話唔話比小學知可之後決定。不過真係會好快現形。早d比學校知較好。上到小學我地d仔幾乖幾叻都好,都會現好多意想不到的情緒行為問題。打定個底冇壞。

yicbc    發表於 15-6-9 11:50

引用:S+位可以只返上午嗎? +

原帖由 djlove 於 15-06-03 發表
S 位可以只返上午嗎?
原則上不可以。因不能浪費政府資源。中心話政府會有人去中心check。只能在畢業前3個月容許下午返幼稚園。

回覆:Olympian 的帖子

不過最重要的考慮,反而係返了下午幼稚園有冇幫助。

回覆:Olympian 的帖子

我意思係,是否返了下午幼稚園,可追到明年9月升小一的能力。

回覆:lovewanc 的帖子

你地3個love字頭果然係一條心!

回覆:ilovexo824 的帖子

現在能力約K1,不能一下子9月上K3。坦白講,重讀一年K3後,能力都未必好足夠上小學。所以讀多一年全日S,再重讀K3再上小學是最務實的做法。

ilovexo824 發表於 15-6-4 01:30
我今天同老師傾過,佢建議我出面再感統同言語治療,下年的下學期才谷下學術,因為佢話在學校其實有教學術, ...
我仔主要因手肌弱才重讀年。本可20分大有機會入區內名校都放棄了。K3一開學己寫"我是男孩子",我有一雙手,I brush my teeth, It is nine o'clock. 數字1-100。如果你完全未開始寫字如何跟得上K3的功課?

我仔由畫線轉寫字的階段,好難才過渡到。寫個8字都唔知練左幾耐,英文字個要跟個3條線亦今我和仔抓狂。大家都流了好多眼淚,並不如想像中簡單。

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-06-04+發表我

原帖由 ilovexo824 於 15-06-04 發表
我想問囝囝重讀 K3 ,是否只有私幼先肯收?
都是一般幼稚園。但我冇講是自閉症,只說專家話讀多一年對社交好。有點delay。及語言遲緩,出面有上ST。只希望多d幾會跟小朋友溝通。

回覆:ilovexo824 的帖子

言語治療,你仔講野ok嗎?

‹ 上一主題|下一主題