用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問一下英華書院是 band 幾?
樓主: dimsumsumsum
go

想問一下英華書院是 band 幾? [複製鏈接]

如果只要求孩子單一化去追求學業成績及至高無上, 英華不是這類家長杯茶.

Jackieson    發表於 15-6-8 15:44

英華大概是 BAND 1B 的水平

-------------------------------------

英華書院 2014 年公開試的資料如下:
-   33222 比率 82.4%
-  本地 + 海外學位比率: 60.38%

資料來源:http://pta.yingwa.edu.hk/wp-content/uploads/20140920.pdf

-------------------------------------

英華書院 2013 年公開試的資料如下:
- 所有主科(中、英、數、通) 取得等級4至5成績的學生比全港多於兩至三倍;
- 一些選修科也取得高於香港的平均數
- 主科及選修科取得5*和5**的全港多於2至4倍
- 經濟及西史科成績比已往進步,但科學成績略為下跌
- 數學(核心) 有7位同學取得5**和17位同學取得5*
- 英文和通識科各有5位同學取得5**

- 最佳成績的學生有一位獲(6科5**, 1科5* 和1科5)
- 一位獲(5科5**, 1科5* 和1科5)
- 一位獲(3科5**, 3科5* 和2科5)
- 一位獲(3科5**, 2科5* 和3科5) 和多位獲(2科5**或 1科5**)

- 符合JUPAS大學入學資格 (33222) 比率:  英華: 75.6%  全港: 34.7%

資料來源:http://pta.yingwa.edu.hk/wp-content/uploads/20131103A.pdf

markey 發表於 15-6-3 11:51
學生學習學校固然重要,但家庭教育不能乏視,現在直資制度其實是在揀家長,直資可以逐個揀,津小不行。我認 ...

直資收生會唔會睇住址?

貢獻勳章

引用:Quote:markey+發表於+15-6-3+11:51+學生學

回覆:想問一下英華書院是 band 幾

公屋收,寮屋都收,雙非都收!

ernestchow 發表於 15-6-8 18:33
直資收生會唔會睇住址?住公屋多數唔收?

因非參加派位直資學校需要收取學費,
相信只要子女的質素良好,
家人又俾得起學費,
相信學校唔會理學生住在哪類房屋的。

況且住公屋的不一定是基層,
住私樓的不一定是富戶,
只要負擔得到學費的,
相信學校不會對學生住址作出篩選。

況且只要面試時,
問問學生長假期時會有甚麼活動,
便可以知道學生的家庭背景,
住在那處其實不太重要。

我相信任何學校收生,
一定是先看學生的學業成績,
再看操行,
然後才看其他資料,
只要子女學業成績優異,
品行良好,
面試表現良好,
學校便會取錄,
不用太擔心住址的影響。

註:政府為了確保來自低收入家庭的學生亦可以進入非派位直資學校,是規定這類學校需要提供學費減免及獎學金給有需要的學生。
資料來源:http://www.legco.gov.hk/yr13-14/ ... 0113cb4-284-4-c.pdf

不過政府的研究亦發現,非參加派位直資學校的學生主要來自中產以上的家庭。
資料來源:http://www.legco.gov.hk/yr13-14/ ... 0113cb4-284-8-c.pdf (第 4 點)

住公屋面試表現好點會唔收,我識人係住公屋讀緊,反而有d住私樓嘅人以為自己讀直資/私校好巴閉,對眼生上額頭,其實住公屋果個較有禮較乖

回覆:想問一下英華書院是 band 幾

Up

markey 發表於 15-6-3 07:58
我平常經常接觸大量呢間學校學生,由津到直資時期都有,真係可以同你講,係好大分別。(利申:我不是呢間學 ...
好大分別是指那方面?

markey 發表於 15-6-3 11:51
學生學習學校固然重要,但家庭教育不能乏視,現在直資制度其實是在揀家長,直資可以逐個揀,津小不行。我認 ...
如果係咁講,直資打後出的學生學業方面應該比之前好好多,不是嗎?

ANChan59 發表於 15-6-3 15:48
所謂狀元除了個別學生成績,還要考慮運氣及學校安排,不少學校不鼓勵學生考太多科,希望學生均衡發展!

例 ...
多謝分析。

貢獻勳章

引用:Quote:markey+發表於+15-6-3+11:51+學生學

貢獻勳章

引用:Quote:markey+發表於+15-6-3+07:58+我平常

引用:Quote:原帖由+kin818kin+於+15-06-12+發表

原帖由 markey 於 15-06-13 發表
學習動機,學習習慣,家教,求知慾,抗逆抗染力,鬥心,好多野。。,

...
明白。咁轉左直資可能同學之間的學習動力都會比以前強。

YW今年既直資生課程聽講係比往年深左.班直資仔能力亦的確高左.我唸家庭方面既配合都幾緊要,

林嗅四 發表於 15-6-22 15:18
YW今年既直資生課程聽講係比往年深左.班直資仔能力亦的確高左.我唸家庭方面既配合都幾緊要, ...
咁如果應付到的話,又未必不是好事。等能力高的學生更有興趣課堂資識。

我本都打算試考, 我就唔想佢咁勁, 我只是見佢唔係只看成績, 想小朋友唔好咁大壓力. 但小兒又比較易受人影響.... 聽完又心大心細

TTeresa 發表於 15-6-29 23:50
我本都打算試考, 我就唔想佢咁勁, 我只是見佢唔係只看成績, 想小朋友唔好咁大壓力. 但小兒又比較易受人影響 ...
你小朋友都係小五?佢是一位自動波溫書的小朋友?

回覆 kin818kin 的帖子

9月升小六,  佢唔係自動波溫書, 重有專注不足....佢唔係好溫但成績OK啦.

唔自動波是否不太岩????

回覆:dimsumsumsum 的帖子

Band1

‹ 上一主題|下一主題