用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五快第一次呈分試了
樓主: chesswin
go

小五快第一次呈分試了   [複製鏈接]

回覆:小五快第一次呈分試了

亞女今日派咗彩喇,中文7X,英文9X,數學7X,常識8X,雖然不過不失,但已經屬band2生,由於我住元朗,我好驚佢派咗去天水圍

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-06-10+發表我

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-10 發表
同意,數學操下對小朋友都有幫助。
我仔係數理感強勁完全唔駛溫果隻,呢d可能真係天生,反而英文相對較弱, ...
你仔仔同我細仔簡直係兄弟,一摸一樣!

醒目開學勳章

引用:亞女今日派咗彩喇,中文7X,英文9X,數學7X

原帖由 kayanpon 於 15-06-11 發表
亞女今日派咗彩喇,中文7X,英文9X,數學7X,常識8X,雖然不過不失,但已經屬band2生,由於我住元朗,我好 ...
唔好太緊張,囡囡分數唔太差有9x同8x,呈分有3次,呢個暑假辛苦d,操下數,數學可以靠操練提升成績,下次呈分考好d,一齊加油!

引用:亞女今日派咗彩喇,中文7X,英文9X,數學7X

亞女今日派咗彩喇,中文7X,英文9X,數學7X,常識8X,雖然不過不失,但已經屬band2生,由於我住元朗,我好 ...
唔緊要啦!最重要女女已經盡左力,都要讚賞下佢,未必b2嘅,都要睇大圍考成點,如果卷深個個都跌,都未必差架!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-10+發表

原帖由 kittylam 於 15-06-11 發表
你仔仔同我細仔簡直係兄弟,一摸一樣!
其實我大仔數學仲勁過細仔,細仔會粗心錯d最淺嘅野但大仔就絕對唔會,全個小學階段只係試過一次測驗8X分,考試多年黎全部都九字頭,從不溫習數學,所以你話數學能力點會唔係天生?不過有優勢都好,再讀上去都要操練下,學習態度好先得,佢而家高中都話要操下架,否則dse要取5以上都未必得。

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-06-11+發表你

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-11 發表
其實我大仔數學仲勁過細仔,細仔會粗心錯d最淺嘅野但大仔就絕對唔會,全個小學階段只係試過一次測驗8X分, ...
你好犀利呀,兩個都讀到書

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-11+發表

你好犀利呀,兩個都讀到書
邊係丫,小朋友踏入靑春期好容易迷失,朋友仔有影響,身邊誘惑都多,迷上電腦遊戲/手機都大獲架,所以要襯細建立良好親子關係。
我大兒子都有段時間迷失架,打機打到癲晒,書都hea 住讀,慶幸佢一向都知道讀書嘅重要性,明白響現今社會學歴嘅重要,作為父母只可以支持佢,鼓勵佢,指引佢,條路點行就要睇佢自己造化啦!
尤其男孩子比較遲熟,遲開竅,所以如果各位家中孩子步入青春期仍未開竅,唔好灰心,比d時間佢地,只要唔學壞,孩子遲早會領悟到 。

互勉之  

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-06-11+發表你

其實我大仔數學仲勁過細仔,細仔會粗心錯d最淺嘅野但大仔就絕對唔會,全個小學階段只係試過一次測驗8X分, ...
咁啱我大仔數學都勁過細仔同你真係有緣,我兩個仔學校數學考試都未低過90。我認同數學係講天份,有天份可以一教就明而且舉一反三,佢地可以學得好輕鬆。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-11+發表

原帖由 kittylam 於 15-06-11 發表
咁啱我大仔數學都勁過細仔同你真係有緣,我兩個仔學校數學考試都未低過90。我認同數學係講天份,有 ...

派彩了, 中文卷創了歷史新低.....得70分........omg.........
今次冇啦, 一定跌返b1c或2a, 雖然心中很失望, 但又唔敢表現卑囡囡睇...呢d心情只有過來人才明白....

回覆:chesswin 的帖子

六年級?

chesswin  五年, 第一次呈分  發表於 15-6-11 16:58

醒目開學勳章

引用:派彩了,+中文卷創了歷史新低.....得70分...

原帖由 chesswin 於 15-06-11 發表
派彩了, 中文卷創了歷史新低.....得70分........omg.........
今次冇啦, 一定跌返b1c或2a, 雖然心中很失望, ...
仲有兩次呈分,繼續努力,分數唔太差有得追!

引用:派彩了,+中文卷創了歷史新低.....得70分...

原帖由 chesswin 於 15-06-11 發表
今次冇啦, 一定跌返b1c或2a, 雖然心中很失望, ...
一科失手佢都唔想嘅,中文係咪平時都弱?其他OK嗎?雖然盡量唔比壓力佢,但一定要賽後檢討,衰d咩?係咪唔知點溫書?仲有兩次,唔駛灰心,如果b2沙田直資都ok。

引用:Quote:原帖由+chesswin+於+15-06-11+發表派

一科失手佢都唔想嘅,中文係咪平時都弱?其他OK嗎?雖然盡量唔比壓力佢,但一定要賽後檢討,衰d咩?係咪唔 ...
但呈分試唔派卷是嗎?唔知佢衰D咩,點補救?

原帖由 alhy.love 於 15-06-11 發表
但呈分試唔派卷是嗎?唔知佢衰D咩,點補救?
你學校冇得覆卷?我地都唔派,但家長可以書面查卷。

引用:Quote:原帖由+alhy.love+於+15-06-11+發表

你學校冇得覆卷?我地都唔派,但家長可以書面查卷。
I see, 咁我要問問學校,thanks

回覆:小五快第一次呈分試了

我囡已派,全都回到自己水準,不過D同學都勁!最緊要Keep住態度繼續努力。

引用:我囡已派,全都回到自己水準,不過D同學都

原帖由 JJDBB 於 15-06-11 發表
我囡已派,全都回到自己水準,不過D同學都勁!最緊要Keep住態度繼續努力。

...
恭喜晒
小五真係好多小朋友會發力,博到盡

醒目開學勳章

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

細仔主科仲未派,今日只係派咗宗教一科。

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+15-06-11+發表我囡

恭喜晒
小五真係好多小朋友會發力,博到盡
系喎,應該今次成績都無得上台拎獎。不過臨尾態度清晰番!

‹ 上一主題|下一主題