用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可否去旅行
go

可否去旅行 [複製鏈接]

想帶小朋友去探親,大約3星期。
但如果要扣門,到7月中至八月會否還有機會面試或學校有位呢?小朋友要唔要隨時ready 在港?

0    0    0    0

回覆:可否去旅行

如你做搜尋,已有多個同樣提問。

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:22
CFSS & SSGC

如果要叩門, 此段時間不宜離港

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:22
王家爸爸   Agree  發表於 15-5-25 09:52

我打左去5間有機會入讀嘅學校問左大約時會有準備班,簡左冇撞嘅日子去旅行,訂晒機票酒店!因為大人小朋友都好辛苦,應該去放鬆下!

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:23

升小一及中一都係問同一個問題

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:23

我在另一個一様提問中是這回應的。

暑假年年都有,還有其他大節日,但升中只有一次,哪個重要

認識有些學生,因為他們家庭每年大小節日都旅行,他們相比其他同學較不重視學校在假日的安排,尤其考試後會提早放假(家長做幫兇)。

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:24
王家爸爸   Agree!  發表於 15-5-25 09:53
CFSS & SSGC

還有:

年年都有的重復查問

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2992366&page=1#pid40342583

sonkhl  👍🏻  發表於 15-5-25 11:57
sonkhl  👍🏻  發表於 15-5-25 11:57
CFSS & SSGC

自己兩手準備,叩門及留學,放榜後叩門,學校收咗,上了新生會,但旅行—早book咗,同新生三日兩夜揰期,所以冇去學校營,可惜同學校理念不同,半路決定去留學吧!

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:25

升中是人生大事,旅行是小事,究竟是家長想旅行放鬆定學生想?
派位後好多事做,適應班,買書,做校服,有些同學更早些看課本,望學期初就能適應課程。
如果有機會要叩門的就更加不宜離港。

你係問一個吾係問題嘅問題
1一未落實、你會玩得開心嗎?
2一以上你只表示遷就咗一些面試時間、如見完几天後有答覆、但要几天內帶同學生駐策、你點?
3-有结果學校打比你、身在內地網络吾好、打两次吾通就揾下一次位啦
4-相信要扣門的學生、暑假、9成家長都會替子女學習補底、預備升學.並不是玩
5-身在外地、原本吾入選的學生、學校突然有個後補位比你、叫你明早12只点前到.否則比下一位‧你是否全家坐夜車/机回來?
6-叩門嘅學生、醒嘅家長、通常都是等到升二、–
切稳定才去\因升中、一生只一次!

升中成功、並不是考完試、放完榜、而是在學校駐策完咗、辛苦、才暫一段落!

vincher  agee,就算升到心仪,俾佢适应下   發表於 15-5-25 21:54

很多事都是講緣份,孩子都是叩門的,兩個都是入了初中精英班,最後不同原因去了留學,讀書是人生中一個parts,盡力便足夠。。。不喜勿插

既已決定,多說也沒用!
多憂慮,徒添煩惱!
祝願派位成功,唔驶煩!

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:26

sum-yan 發表於 15-5-24 20:40

如你做搜尋,已有多個同樣提問。

肯去花時間搜尋就唔駛開題啦。。。 區區打幾隻字搏到n咁多個回應囉,
使鬼搞咁多野咩,賺哂喇!  

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:27
moniquechoy  我見在不同版面都有這個習慣, 唉   發表於 15-5-26 15:16
王家爸爸    發表於 15-5-26 10:22
Yanamami  Agree  發表於 15-5-26 09:17
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

升中人人都辛苦,放鬆方法都有好多种,唔—定要去旅行既~~

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:27

vincher 發表於 15-5-25 21:57
既已決定,多說也沒用!
多憂慮,徒添煩惱!
祝願派位成功,唔驶煩!
非常同意,需要叩門既機會唔高,多數學校既Bridging Programs係Optional,可去可唔去。既然已經買左飛,不如開開心心去,唔好諗太多。

其實樓主買晒飛先問此問題、都係想得到人支持、玩得開付心些‧但事舆願違、去得心掛掛!

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:28

醒目開學勳章

我覺得,每個人價值觀都不同,有人看升中呢個暑假好緊要,買書,買校服,預習都要用晒成個暑假,亦有人可以善用安排好,一樣可以去到旅行

我女升中果年,我一樣有照去旅行,如果自己量力而為,揀學校無強求,明明band2都要去搏band1學校,又或者派完位,想更上一層樓,又或者真係甘不好彩派得不好先要去叩門

可能我比較保守,幫女選校會量力,諗住最差派到去第三志願已經“止蝕”,無需要叩門,依家呀仔更加保險,自行不得,派位一定得(老師都甘講). 問晒學校補課日期,黎緊中一bridging course日期,一樣可以照去旅行

大人小朋友幸苦左一年,期望一年一度去旅行開心relax下,有乜問題?

個個人都有壓力,同樣每個人減壓的方式都不同,如果覺得樓主無看舊post, 太多人問過,不答或者叫佢搵舊post就算,何必單單打打

ps我女中五,我女話佢同學一有假期就會去旅行,長有長去,短有短去,學校補課都不返,成績亦不是太差

人生道路太漫長,不是只有讀書, 可能我要返工,我每年最期待的日子係暑假,陪足佢地一星期有多,當然,在香港都可以請假陪佢地,但去下旅行,比佢地見下外國同香港不同的地方,自己研究下不同國家不同文化,做下酒店/交通資料搜集,都是學習的一種

學我女話齋,吊頸都要抖下氣,不是一日不停地溫書溫書再溫書,以上係有一年xmas我想去旅行,問佢會不會影響佢之後考試,佢答我的,點樣安排時間去溫習亦是學習的一種

YDLFATHER    發表於 15-6-3 23:28

回覆 CrabPincers 的帖子

基本上我都同意既! 不過每個小朋友 和 家長都不一樣, 亦可可以一概而論! 其實最清潔自己小朋友既人, 一家是自己家長! 我亦喜歡每年去旅行. 但因為升中太多未知數, 安排時亦有太多顧慮, 所以安排了在復活節去玩左先. 暑假時, 有空使即興去個短TRIP 囉, 都無壞.

亞囡因為選了"跨區"中學, 我校只有佢一個去左這間學校, 我最初會擔心適應有問題, 一是初升中, 課程全英亦會深好多; 二是一個朋友仔都無. 但發現她在BRIDGING COURSE 已主動認識了好多新朋友, 又開了好多不同的"群經", 我都好開心! 所以BRIDGING COURSE 都有佢既好處架!

vincher  我儿也是跨区,趁机识同學,好D   發表於 15-5-26 15:56
王家爸爸  早啲識新同學   發表於 15-5-26 15:37
Yanamami  Bridging course係值得去~  發表於 15-5-26 15:33
sum-yan  Bridging Course:good   發表於 15-5-26 15:29

不要再浪費我們時間,雖然大家都很熱心,樓主似乎失了踪。  

如我有疑問和真有需要EK幫忙,一定緊貼着兼發問再發問。  

不如停一停,等這話題石沉大海吧。

CFSS & SSGC

回覆 CrabPincers 的帖子

本人絕對認同你的說法!囡囡巳升上中一!所以今年我都同囡囡去旅行!畢竟!小五!小六的程分試!真的好緊張!

‹ 上一主題|下一主題