用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大成小學
樓主: socute
go

大成小學 [複製鏈接]

引用:又如何?醫者父母心,敵人受傷也會醫。教育

wingsma 發表於 15-5-24 19:20
siden:「反對也鄙視粗野地去學校示威嚇親小學生。
但是,同樣地討厭某些香港人下下將犯法合情合理化。咁香 ...

香港人真係好mean, 你肚餓得半個包食,見人無野食你都唔比人食,無人怪你明明多野食到食唔晒要掉,見人無得食都唔比人食。但係你

你都幾好笑WO, 李首富夠多錢到洗10世洗唔哂, 你唔去問佢攞, 叫佢咪咁MEAN啦! 依家係 名不正則言不順, 唔拉佢地坐監算偷笑啦! 簡單黎講佢係偷渡客 , 你唔係覺得我地徫大祖國處理,幫助,解決唔到個 男仔呀?!

回覆:kirstyau 的帖子

By 區家麟

近日,有關「懷仔」的新聞,令人火滾︰

1. 吳克儉局長,仲有教聯,見到極右本土派到小學示威,就撲出來「非常遺憾」,廣西社團總會單嘢,以交流團作餌引導學生拍撐政改影片,又唔見你哋「非常遺憾」,又唔見你出聲,仲話係個別事件。你哋要維護學生,唔該一視同仁。

2. 成件事,陳婉嫻如果從懷仔的前途著想,從一開始就不需要咁高調,全程公開真人騷,為乜?搏掌聲?以嫻姐同政府的關係,根本不需要咁做。

3. 十二歲的懷仔,不論外表,不論佢身世,不論佢有無郁手打過人,最後遣返深圳也好,做咗難民又好,變成國際人球都好,都應該有接受教育的機會。聯合國《兒童權利公約》裡,兒童「發展權」包括接受教育。我認為,若懷仔父母健在,遣返是應該的,但調查可能曠日持久,拿「行街紙」時間漫長,讓他讀書是合理的。

4. 十二歲的懷仔,當年被父母拋棄,輾轉來到香港,無論用甚麼方式生活了九年,都不是他的錯,是大人的錯,他是一個悲劇,不應針對他。

5. 學校有教無類,何錯之有?況且只是初步評估,還未真的收生,就算表達不滿,對象應是政府與入境處,為何要到學校示威?

6. 但是,示威完畢,學校又為何不立即派人清理標語,要小學生自己清理,繼續令學生受到不必要刺激?

7. 那個女學生痛哭時,情急說了句「犯咗法又點喎!點解要貼呢啲嘢呀? 」好多人唔同情「懷仔」我明白,呢個妹妹關心學校想幫手清潔標語,說話也直率,點解唔可以畀一點體諒?

8. 點解咁多人對不夠12歲的小朋友,咁多要求,咁多批評?有幾多男仔12歲的時候無同人當街爭嘢玩講口講手?有幾多女仔12歲的時候有勇氣大庭廣眾講心裡話?

9. 至於很多人說,不能開此先例,等同吸引大批兒童偷渡來港分薄資源。那就向政府施壓、表達不滿,為何要把矛頭指向學校、指向小童?

請不要向弱者抽刀,不要向孩子問責,不要鋤弱扶強,不要反共反上腦。

samchan2179 發表於 15-5-25 13:18
By 區家麟

依家冇唔比佢讀書, 佢邊到黎 去返邊到讀, 唔係覺得我地徫大祖國幫助唔到, 解決唔到自己既 人民 呀?  

回覆:大成小學

陳議員應該去搵曾主席,佢係愛國學校校監,應該好快有證明文件入學。

我真係想知d 人係信佢12歲?信嫻姐?定信強國?

依家國家咁強大,深圳競爭力已過香港,點解唔比佢返去,等偉大嘅祖國福利部門去照顧佢,等佢有更好嘅將來?留佢係度讀 香港冇人願讀嘅大成小學  根本係害咗佢  快快返祖國嘅懷抱啦!

MrBeast  特手不嬲都鼓勵年輕人北上擴闊視   發表於 15-5-26 06:15

貢獻勳章

引用:又如何?醫者父母心,敵人受傷也會醫。教育

過埋呢個小一入學高峰後呢間學校都係等摺。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:By+區家麟 近日,有關「懷仔」的新聞,令

原帖由 samchan2179 於 15-05-25 發表
By 區家麟

👍

siden 發表於 15-5-23 21:59
你問我

我一定話:
同意,如果真是可以的話,我也覺得將佔中者告上法庭

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 有關政治話題,請到親子王國「時政擂台」發帖
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=728

現將此帖關閉, 敬請注意!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題