用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大成小學
樓主: socute
go

大成小學 [複製鏈接]

B.BB 發表於 15-5-24 00:06
請問呢個 topic 同小一選校有何關係?
如我要為子女選小一,睇到呢個帖,會避左呢間小學!

回覆:uglytwins 的帖子

"犯法又點喎"-呢句真係乜野學校教乜野思維

Yanamami  Horrible~  發表於 15-5-24 14:12

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-5-24+12:45+大家

原帖由 ha8mo 於 15-05-24 發表
哩單豐功偉績,吳藹儀俾人記足一世
你可能搞錯,我翻查紀錄是CoSO 梁粉何喜華教莊豐原爺爺司法覆核,重攞埋法援一次一次,一直打到上終審法院,法援處委託李志喜去打,當年還未有公民黨!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-05-24+發表本

原帖由 bubuG 於 15-05-24 發表
莊案是有法律基礎,我們為咗法治付出代價。可是三非,憑什麼?
當我們是水魚!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:noellechu 的帖子

Agree

引用:又諗下,情況同之前沖関去急診室生仔/+雙程

原帖由 noellechu 於 15-05-24 發表
又諗下,情況同之前沖関去急診室生仔/ 雙程症嚟過期居留生仔有乜分別?
果陣時如果你大肚超難搵床位,仲會 ...
Agree

回覆:大成小學

"就算有一日俾差人鎖上法庭,法官都會因為肥仔咁孝義而感動到流眼淚,最後都會判佢無罪!"

"呢單案嘅重點唔係有冇違法居留,呢單案嘅重點係浪子回頭!"

"一於同法官打感動,只要能夠令法官同陪審團為肥仔灑下同情之涙,咁就會贏呢單官司,條橋舊就舊啲,不過中國人會好受喎!"

按:節錄及改篇自電視劇「大時代」丁蟹語錄

反對也鄙視粗野地去學校示威嚇親小學生。

但是,同樣地討厭某些香港人下下將犯法合情合理化。咁香港仲要法律黎做乜?!

回覆 socute 的帖子

係區內寶校,大部份入讀學生來自內地,據聞有些連ABC也未學識。因為收生不足,已經申請內地誇境學童入讀。

引用:反對也鄙視粗野地去學校示威嚇親小學生。

原帖由 siden 於 15-05-24 發表

但是,同樣地討厭某些香港人下下將犯法合情合理化。咁香港仲要法 ...
示威時不是紅雨嗎?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-05-24+發表反對

原帖由 ANChan59 於 15-05-24 發表
示威時不是紅雨嗎?
你意思係應該冇小學生被嚇親,只係生果報老吹?

siden:「反對也鄙視粗野地去學校示威嚇親小學生。
但是,同樣地討厭某些香港人下下將犯法合情合理化。咁香港仲要法律黎做乜?!」

明明講緊乜野三非搶學位,做乜拖埋佔中D人落水亞?

查實有D(一小部份)香港人真係好mean, 你肚餓得半個包食,見人無野食你都唔比人食,無人怪你。但係你明明多野食到食唔晒要掉,見人無得食都唔比人食,仲話無錢都比你食,此例一開,個個離攞點算?

有D學校一班30個位坐得果廿人,收多幾個唔會洗多香港一個仙。
可能有人即刻駁話遲D佢地就會要福利,禁計算咪即受mean囉!

引用:siden:「反對也鄙視粗野地去學校示威嚇親小

原帖由 wingsma 於 15-05-24 發表
但是,同樣地討厭某些香港人下下將犯法合情合理化。咁香 ...

我話我講緊佔中嗎?

係你自己要對號入座

我就是討厭果啲favour自己嘅時候就講法律,當法律唔favour自己理念的時候就話自己違法有道理的人。我討厭偽君子就是了,何需閣下認同?

一早講咗我支持他在港一刻應給予接受教育機會,但完成調查後應盡快遣返。

只為我多了學位就要長遠留下非法人仕入學嗎?你什麼邏輯?

你閣下咁善良唔mean, 強烈支持你有閒錢時捐給健壯小男孩回鄉繼續學業。

輕踐法律法治,後果深遠。

道不同不相為謀。我完全唔會再回應你。

bubuG 發表於 15-5-23 21:46
七十歳阿病有長期病患但自力更新搵工,李官都判佢坐4個月。法律有時係冇情講,更何況佢係三非。

...

對大6人, 可以講多D情! 對HK人, 無情講!!!!!!

引用:+本帖最後由+siden+於+15-5-23+22:03+編輯+

原帖由 siden 於 15-05-23 發表
認同

引用:反對也鄙視粗野地去學校示威嚇親小學生。

原帖由 siden 於 15-05-24 發表

但是,同樣地討厭某些香港人下下將犯法合情合理化。咁香港仲要法 ...
認同

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-05-24+發表反對

原帖由 toutou1024 於 15-05-25 發表
認同
完全認同,我覺得要即捕即遣返回內地,如果嗰嗰落黎都話鄉下無雙親,呃書讀呃食呃住,等政府查得黎大學都讀完,内地人最善長貪小便宜,現在供書教學包食宿,你話會點?

快d遣返啦!對大家都沒好處,小朋友再留香港也很辛苦,大個之後也會有仇恨心,這位小孩真的開心嗎?

呢單野根本極度過分,做場大戲焗入境處批佢居留權,最好日日放多500人落黎幫你共產黨投票好冇?其實討論黎都有d浪費時間,好似所謂支持反佔中保普選既人,若干年後唔好鬧政府就得喇!

引用:siden:「反對也鄙視粗野地去學校示威嚇親小

原帖由 wingsma 於 15-05-24 發表
但是,同樣地討厭某些香港人下下將犯法合情合理化。咁香 ...
( 有D學校一班30個位坐得果廿人,收多幾個唔會洗多香港一個仙。
可能有人即刻駁話遲D佢地就會要福利,禁計算咪即受mean囉!)

此先例一開,內地學生源源不絕湧到,香港承擔得起?為何香港市民要承擔???

‹ 上一主題|下一主題