用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問可以用DSE成績報外國的大學嗎?
go

請問可以用DSE成績報外國的大學嗎? [複製鏈接]

6    0    0    0

引用:如題,如果可以,咁又係幾時報,怎麼報呢?

原帖由 worriemama 於 15-05-22 發表
如題,如果可以,咁又係幾時報,怎麼報呢?例如去英國,應該找文化協會幫忙報嗎?是不是要等DSE成績出了才 ...
建議你找間升學顧問問一下

引用:Quote:原帖由+worriemama+於+15-05-22+發表

原帖由 poonseelai 於 15-05-22 發表
建議你找間升學顧問問一下
等DSE成績出已太遲,可能得好少選擇,學生成䥊高低可行不同路,若全無idea 找個顧問問下先,而家好多升學講座,留意下報紙和地鐵廣告都會見到

引用:如題,如果可以,咁又係幾時報,怎麼報呢?

如題,如果可以,咁又係幾時報,怎麼報呢?例如去英國,應該找文化協會幫忙報嗎?是不是要等DSE成績出了才 ...
等DSE成績出已太遲,可能得好少選擇,學生成䥊高低可行不同路,若全無idea 找個顧問問下先,而家好多升學講座,留意下報紙和地鐵廣告都會見到

回覆 worriemama 的帖子

一般做法是學生經英國的 UCAS (可Google search UCAS) 綱上報所有的英國大學。又一般在每年一月 deadline 報當年9 月開學 (牛劍除外)。如果你話現在想報今年 9 月入學, 就有點遲,盡快找 agent,不要等 DSE 成績出。不過好大學一般都唔再收 application。Foundation 除外。

回覆:請問可以用DSE成績報外國的大學嗎?

引用:另外想問問,即使用DSE成績報UK大學,是否

另外想問問,即使用DSE成績報UK大學,是否不能直升Year 1,是不是一定要讀foundation course先?因為如果可 ...
學校會有一個predicted grade, 用這個預測成績加上IELTS英文成績和personal statement 去報UCAS,如合乎條件大學會出conditional offer (例如DSE成績要達某些要求),如最後考DSE成績達到conditional offer 要求大學就收,否則就唔收。經foundation 入大學是另一途徑,唔一定要讀。

回覆:poonseelai 的帖子

引用:謝謝你啊poonseelai,+唔知阿女學校會唔會幫

謝謝你啊poonseelai, 唔知阿女學校會唔會幫佢出predicted grades 呢?我要問問學校,唔知呢樣野common唔com ...
我理解一般大學也要求DSE學生一定要考lELTS,而且今年4月開始申請學生簽證去英國讀大學也要IELTS,成績有效兩年

現在很多 UK 大學都接受 DSE 的成績, 你可到有興趣的大學 website check 吓. 例如 UCL 的
http://www.ucl.ac.uk/prospective-students/international/countries/east-asia/hong-kong

會表示收學的最低要求。如果學生的 Predicted Grade 是OK 的, 就可嘗試 apply. 如大學想收你子女的話, 它們會出 conditional offer. 到時成績得 (meet the condition), 就可直接入讀大學一年級 (不是 foundation).

但如果預計 DSE 成績不好, 只可 apply foundation. Like it said in UCL web page:

"Students who have not taken qualifications which are acceptable for direct entry to UCL will be considered if they have successfully completed a recognised international undergraduate foundation programme, including the UCL Undergraduate Preparatory Certificates."

最近好多升學展,明天灣仔個都幾大,有時個個agent 介紹有分別,最好去多一些不同種類展覽收資料。這就明白很多。

係呀,有心去英國讀真要花時間了解多D,英國唔似香港得幾間大學,每間強項不同,淨係講天氣也有分別,越北越凍,喜歡近城市定鄉下D,生活費水平高唔高等越知多D越好,話哂仔女一個人在那裏生活3年,知多D安心D

有心理準備第一次和女去好迷茫,不知從何入手,你慢慢儲下資料先,去多幾次就了解更多,各地大學標準及費用。再去隔離海外留學post 看看。

‹ 上一主題|下一主題