用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?
樓主: kkmun
go

關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?   [複製鏈接]

建議樓主向校董會(負責監管學校)及家教會投訴。此風不能助長,不可坐視不理,免得再有更多小朋友成為受害者。或向傳媒(壹仔)投訴,等佢地作深入調查,讓大眾看清這間學校那些所謂為人師表的真面目。那班人心理有問題就唔好留喺教育界,免得荼毒下一代。

請問你屬於咩校網?

回覆:關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷

我仲以為保記的小學質素多有保證,可能我之前太天真

rainbowcov  唔係喎, 如果投訴到保良, 保良應該受理的喎。  發表於 15-9-30 15:40
wan_sosin  保記其實幾黑暗架  發表於 15-6-1 12:59

回覆 stylishma 的帖子

如果你投訴到校董會或報張, 是否需要證據呢? 在無物證的情況下, 都要有人證吧! 可以在那裡找呢? 如果你搵同班同學的父母要求他們的子女做證人, 你認為他們會答應嗎, 他們會為你的兒子開罪學校嗎? 除非他們有相同的情況吧, 但是誰會那麼蠢周圍點火頭呢? 所以永遠被欺壓的都是特定目標, 在孤立的情況下, 施壓者才可以為所欲為. 所以, 校方對外永遠宣稱是個別事件而不了了之.

引用:回覆+stylishma+的帖子 如果你投訴到校董

原帖由 kkmun 於 15-06-01 發表
回覆 stylishma 的帖子

如果你投訴到校董會或報張, 是否需要證據呢? 在無物證的情況下, 都要有人證吧! 可 ...
所以冇得同學校鬥。只能出軟攻。一出硬攻就都註定冇好日子過。

Olympian 發表於 15-6-1 11:57
所以冇得同學校鬥。只能出軟攻。一出硬攻就都註定冇好日子過。
同安老院一樣,人質係佢手,除非準備好晒絕地反擊,否則,邊個敢出聲?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-6-1 12:10
同安老院一樣,人質係佢手,除非準備好晒絕地反擊,否則,邊個敢出聲?
所以無論如何都要搵間老師校長有愛心既, 成績都係其次。對其他學校都係道聽塗說底下, 所以, 最後我搵返自己母校既聯繫小學, 一定無死。

wan_sosin    發表於 15-6-1 13:00

回覆:關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?

但真係無人會諗到校長同老師一樣咁癲,最多都會覺得係同學之間嘅唔協調,欺凌之類

ckh311 發表於 15-6-1 12:53
但真係無人會諗到校長同老師一樣咁癲,最多都會覺得係同學之間嘅唔協調,欺凌之類

...
其實同學之間欺凌但老師正常反為好辦, 最慘係老師校長一齊發神經。好似樓主學校, 校長首先發神經, 上樑不正下樑歪。位老師應該又唔係新仔, 炒不得, 咁有咩法子?

所以, 我參觀學校時好注意校長既言行談吐, 只要校長方向正確, 老師都唔會差去邊的。

little_yolky 發表於 15-6-1 13:04
其實同學之間欺凌但老師正常反為好辦, 最慘係老師校長一齊發神經。好似樓主學校, 校長首先發神經, 上樑不正 ...

正確!當初揀小學,我都幾主要係睇中個校長,睇得出為人正直,有修養,連我仔都鍾意佢嗰道好嘢,我仔幾高竇,唔易話鍾意人!

樓主小朋友離開咗呢d咁嘅地方,不幸中之大幸!

回覆:關於校園欺凌, 有冇家長上來說出經歷?

贊成兩位講法

引用:+本帖最後由+kkmun+於+15-5-23+20:02+編輯+

原帖由 kkmun 於 15-05-18 發表

回覆 Ceci333 的帖子
太離譜,是否保記?

MASAYA  一間一線,一間二線  發表於 15-6-1 20:30
little_yolky  但沙田有兩間保記喎。  發表於 15-6-1 15:48

引用:事已至此,+我唯有告訴新學校未能提交成績表

原帖由 kkmun 於 15-05-29 發表
事已至此, 我唯有告訴新學校未能提交成績表, 在與新校長面談後得到體諒, 小兒終於可以轉校了! 這時, 該校致 ...
我覺得個校長都很有問題, 個大肚既老師係咪佢老婆, 蛇鼠一窩。

回覆 Qooie@@ 的帖子

聽聞校長的太太也是校長, 也是沙田區, 這是某家長說, 未能證實.

引用:回覆+Qooie@@+的帖子 聽聞校長的太太也是

原帖由 kkmun 於 15-06-01 發表
回覆 Qooie@@ 的帖子

聽聞校長的太太也是校長, 也是沙田區, 這是某家長說, 未能證實.
聽到你呢個news,有d擔心,請問有無打聽到係邊間?

係X循?

引用:係X循?

原帖由 JTBGX 於 15-06-01 發表
係X循?
係91網個間?

回覆 ckh311 的帖子

雖然某家長有說是哪所小學, 但我不便說明, 因為未證實.  而且妻子管理學校的方法和老公未必相同, 所以大家不必過份擔心.

引用:回覆+ckh311+的帖子 雖然某家長有說是哪所

原帖由 kkmun 於 15-06-02 發表
回覆 ckh311 的帖子

雖然某家長有說是哪所小學, 但我不便說明, 因為未證實.  而且妻子管理學校的方法和老 ...
👌

其實校方的處理手法各有不同. 我記得曾經在該屋苑的社區中心內, 認識一位家長, 她有兩個兒子都是就讀培基(91網). 當時大家傾下學校情況, 我提到我校有一名音樂科老師掉鞋子掉向小學生時, 她即時話之前不久, 她們學校也有一位教音樂的女老師都是因為掉鞋子向小孩的問題被家長投訴, 之後不被校方續約. 因為條件太相似, 一樣是沙田區, 年輕, 音樂科, 幫學校攞獎, 最重要是掉鞋這麼出位的行為, 不是經常見到, 所以我們推測是同一個人, 可是不能證實(因為培基家長忘記了該老師姓名). 從這事例可見, 培基校長選擇老師約滿後不再續約, 而大辦學團體的小學選擇續約, 直至我的親戚在上年畢業, 她仍然任教.
‹ 上一主題|下一主題