用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-03+發表

原帖由 kittylam 於 15-06-03 發表
亞仔中文不供詞填充都ok,係句子排序,同標點符號比較差,啱啱
講好數,做一份練習可以打半個鐘頭機,勉強 ...
唯有氹下又鬧下囉
我仔做重組句子都唔會要佢寫,又真係好累嘅,會叫佢寫1,2,3,4順序就算,呀仔剛剛都溫左差不多三個鐘,因明天果科都幾深,而家都同爸爸玩緊機,輕鬆下

我而家女先小一……
睇到個考試範圍都好大下呀, 心寒一寒….各位jm 有咩心得俾我呀,

我唔係好識同女溫書,平日返工, 佢做埋功課都6點幾, 我7點幾返屋企, 食埋飯,
諗諗下又溫書好唔人道, 返左成日學, 咁星期六/日溫喇, 這個星期教左咩, 就review下…..成績中等喇, 我想培養佢有上進心, 有時諗, 係佢去返學, 有咩唔明係應該佢問老師, 唉, 教育不幸

但睇到小五個範圍, 我係咪太天真………….help

引用:Quote:原帖由+kittylam+於+15-06-03+發表亞

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-03 發表
唯有氹下又鬧下囉
我仔做重組句子都唔會要佢寫,又真係好累嘅,會叫佢寫1,2,3,4順序就算,呀仔剛 ...
哈哈。我仔做重組句子練習都只肯寫 1,2,3,4 ...  永唔肯寫字

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-03+發表

原帖由 kittylam 於 15-06-03 發表
亞仔中文不供詞填充都ok,係句子排序,同標點符號比較差,啱啱
講好數,做一份練習可以打半個鐘頭機,勉強 ...
要威迫利誘

引用:我而家女先小一……睇到個考試範圍都好大下

原帖由 tinaleung 於 15-06-04 發表
我而家女先小一……
睇到個考試範圍都好大下呀, 心寒一寒….各位jm 有咩心得俾我呀,
小一, 好好享受。你每星期都 review 返,好好架嘞

醒目開學勳章

aeiou_drm 發表於 15-5-21 20:14
去自由報料果版,有 2015 終極常識题。可參考參考。
(我唔識响手機 copy 條 thread)

...
唔好意思, 响自由報料果版搵唔到, 唔知可唔可以POST上嚟呢? 唔該.

引用:我而家女先小一……睇到個考試範圍都好大下

我而家女先小一……
教佢自己温習,自己分配時間,小一快完了。從而比佢自己拎到自信心。加油!

JJDBB 發表於 15-6-4 14:17
教佢自己温習,自己分配時間,小一快完了。從而比佢自己拎到自信心。加油!

...

佢上學期d 功課好多要我放工同佢一齊倏,可能當時識字量唔多, 定唔知佢想我陪佢多d…咁我都有同佢一齊做功課, 跟下咁,  不過, 我成日同佢講, 媽咪放左工好勊了, 同埋返到屋企都7點幾, 我想同你玩多d, 你試下自己做左d 識既, 返到黎我同你玩下好過喇。  Ps 仲有個k1既細仔拉住你, 想你同佢玩…(幾想多啦a夢出黎, 變多幾個我呀 )

到下學期, 佢自己做多左功課, 不過就未會自己溫書呀。我就報左功輔班 (開始左1個月) 主力同佢溫默書。我星期六/日再review課文。

女串生字真係好困難, 要每個詞語同佢玩, 同佢玩住記先識, 日日覆日日要識,

都見過專家應該唔係學障。

引用:Quote:JJDBB+發表於+15-6-4+14:17+教佢自己

佢上學期d 功課好多要我放工同佢一齊倏,可能當時識字量唔多, 定唔知佢想我陪佢多d…咁我都有同佢一齊做功課 ...
可唔可以教佢自己温默書。我囡由一年班下学期測驗默書自己温,所以小二你可以教佢温默書,比個蓋念佢要点樣温書,之後你就有多D時間玩。

醒目開學勳章

今日開始考呈分試,加油、加油!

aeiou_drm  加油!  發表於 15-6-5 20:14
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

引用:Quote:原帖由+tinaleung+於+15-06-04+發表

原帖由 JJDBB 於 15-06-04 發表
可唔可以教佢自己温默書。我囡由一年班下学期測驗默書自己温,所以小二你可以教佢温默書,比個蓋念佢要点樣 ...
俾多範圍佢,自己溫?我放左工抽問?

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+15-06-04+發表可唔

原帖由 tinaleung 於 15-06-05 發表
俾多範圍佢,自己溫?我放左工抽問?
系,如果範圍多,就比1/3或1/2(自己衡量佢可否做到),做到要讚(我自己会用說話,錫下抱下)習慣左,我試過唔得閒,病都可以試下放手。其實,有好多机会試放手,好多方法,每個小朋友性格唔同,最好初小試。

回覆:christy-chan 的帖子

可以上出版商網站看看有冇測试

aeiou_drm 發表於 15-5-21 20:14
去自由報料果版,有 2015 終極常識题。可參考參考。
(我唔識响手機 copy 條 thread)

...
請問這版响邊到搵, 我搵唔到, 唔該!_

rolandbb 發表於 15-6-4 14:15
唔好意思, 响自由報料果版搵唔到, 唔知可唔可以POST上嚟呢? 唔該.
ronaldbb and Jamie
找了很久才找到 。。。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15090371&extra=&page=11

洋蔥頭媽咪 發表於 15-5-21 22:13
Thanks
Anybody found the link for 2015 終極常識题?  Please thanks very much.

daisy17772 發表於 15-6-6 01:28
Anybody found the link for 2015 終極常識题?  Please thanks very much.
Oops, got it from the reply above.  thanks.

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

叻!!

aeiou_drm 發表於 15-6-5 20:08
ronaldbb and Jamie
找了很久才找到 。。。
thanks!

回覆:小五呈分試分享區

明日開波

‹ 上一主題|下一主題