用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-6-11+13:00+唔

原帖由 little_yolky 於 15-06-11 發表
上學期鬧完, 今個學期醒醒定定, 前一晚8:00就去瞓, 攞返90分了

回覆:小五呈分試分享區

唉! 我囝明日考數,都唔知點解,次次錯嚟錯去都係果 d 野,講到斷氣了! 教極都唔上心!

我都派了卷, 成績都KEEP到

引用:唉!+我囝明日考數,都唔知點解,次次錯嚟錯

原帖由 aeiou_drm 於 15-06-11 發表
唉! 我囝明日考數,都唔知點解,次次錯嚟錯去都係果 d 野,講到斷氣了! 教極都唔上心!

...
今日我仔女都考數,見佢地冇乜信心咁

終於考完個呈分試

醒目開學勳章

今日已知2科,中文86(85係A),都幾危險,剛好係A,全班平均分係77,全級最差既一班,姐係大家都考得好好
英文就幾好93分,冇退也冇進,聽阿仔講大家考得都唔差。
仲有2科未知,希望聽日有好消息

所有科都退步晒。我好失望。
考之前已提前温習,而且每晚都有抽時間去温。

英文仲7字頭,要計埋 oral, dictation, listening 先知總分

引用:今日已知2科,中文86(85係A),都幾危險,

原帖由 kwan1981 於 15-06-15 發表
今日已知2科,中文86(85係A),都幾危險,剛好係A,全班平均分係77,全級最差既一班,姐係大家都考得好好: ...
我聽我囡講份份卷都唔浅,只是D人好勤力同小心,所以平均分好高都名次跌。

醒目開學勳章

brianshe 發表於 15-6-11 02:06
小兒都派了數學94,全級最高98,最驚係科中文,希望有8字
我最擔心反而係數學,阿仔一計錯數可以錯到好得人驚,10題可以計錯7題

醒目開學勳章

JJDBB 發表於 15-6-15 19:50
我聽我囡講份份卷都唔浅,只是D人好勤力同小心,所以平均分好高都名次跌。

...
個個到好出晒力

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 15-6-10 18:48
咁多科我覺得可以把握常識呢科,呢科冇乜古惑野,只要努力熟讀課文,拎高分機會相對較高,而且常識呈分比重 ...
呢一科係有得背,肯用心就得,再加幾題時事,9字頭冇難度,大前題係肯背書,寫生字,我地係×6,有11課要背,仲要記埋地理位置

引用:今日已知2科,中文86(85係A),都幾危險,

今日已知2科,中文86(85係A),都幾危險,剛好係A,全班平均分係77,全級最差既一班,姐係大家都考得好好: ...
恭喜晒,最少兩科主科拎A ,唔駛擔心啦
常識肯背書的確唔太難,見唔少小朋友都八,九字頭就知啦~

引用:所有科都退步晒。我好失望。 考之前已提前

原帖由 aeiou_drm 於 15-06-15 發表
所有科都退步晒。我好失望。
考之前已提前温習,而且每晚都有抽時間去温。
唔緊要啦,仲有兩次可追,英文始終係主科,唯有襯暑假補下英文囉。我仔英文都唔太穩定,我最擔心都係呢科,幸好今次有8X緊緊拎倒A,仲有兩次都驚驚地,所以都諗緊辦法幫佢。

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 15-6-15 20:36
恭喜晒,最少兩科主科拎A ,唔駛擔心啦
常識肯背書的確唔太難,見唔少小朋友都八,九字頭就知啦~ ...
其實我真係好擔心佢個數學,0同6,7同1,9同4,呢幾個數字佢可以寫到連自己都分唔到

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-6-15+20:36+恭

其實我真係好擔心佢個數學,0同6,7同1,9同4,呢幾個數字佢可以寫到連自己都分唔到
...
我個囝的字都好似打風咁。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-6-15+20:36+恭

...
我仔d字都衰架,今年起多得佢d老師,因為小五佢地係精英班,一開學老師對佢地要求提高,功課做得唔好全改正 ,默書睇唔清d字就當錯,初初佢都有壓力好灰心,冇晒信心,經歷鍛煉後,今年d字明顯比去年進步左好多,都要多謝佢d老師。

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-06-15+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-15 發表
唔緊要啦,仲有兩次可追,英文始終係主科,唯有襯暑假補下英文囉。我仔英文都唔太穩定,我最擔心都係呢科, ...
多謝你安慰,我仔自己都有些失望,因照睇分數同名次都應該差過上次。唯有希望佢自己識諗。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-15+發表

原帖由 aeiou_drm 於 15-06-15 發表
多謝你安慰,我仔自己都有些失望,因照睇分數同名次都應該差過上次。唯有希望佢自己識諗。

...
唔好只睇分數,如果卷深跌唔出奇,要睇大圍考成點先得。
Anyway 已成事實,鼓勵仔仔唔好灰心,考試只係人生一小部份,只要盡左力就OK啦!帶佢食餐好嘅,收拾心情再努力過。
大家一齊加油

洋蔥頭媽咪 發表於 15-6-3 17:50
明天考中文同佢默下d課文詞語啦!不供詞填充通常實出,以前我唔識點溫而家已知少少技巧,我仔考完中文佢都 ...
洋蔥頭媽咪,

想問係咩技巧可以令不供詞填充部份做好d呢?

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-6-3+17:50+明

原帖由 Snoopy211 於 15-06-15 發表
洋蔥頭媽咪,
考試前要將考試課文入面嘅中文詞語全部默熟佢,考六課默曬六課,我仔考前學校老師默過一次,我幫仔默左幾次d詞語佢幾乎識背,所以考試一見倒d填充好容易已經記起d詞語,所以呢部份我仔幾乎可以拎足分數。

Snoopy211    發表於 15-6-15 23:24
‹ 上一主題|下一主題