用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試的成績調整 (科比重999632以外的調整) ...
go

呈分試的成績調整 (科比重999632以外的調整) [複製鏈接]

過去有不少會員曾問過為何學生A的平均分高於學生B, 但呈分名次反不及學生B呢?

大多數會員都會說是因為999632的科比重關係. 我最初亦有這個概念. 但隨著一些會員舉出一些用999632的科比重計算後也解釋不了的例子, 以及研究過redkoni的"升中呈分試的校內名次是如何以標準分排列"一文, 更了解呈分係如何運作, 便找出了"原因".

但因為計算標準分是何其困難 (因要知道全級學生各科成績), 所以本人自行調正, 嘗試以一個名為"名次分"既方式來運算, 似乎也和標準分有相同效果, 所以在此向大家講解一下, 亦希望資深會員能從中指點.

以下是一個例子, 學生A的平均分和計算科比重後的總分也比學生B高, 但為何呈分排名會較後呢?

視藝

音樂

平均分

999632後總分

學生A

分數

92.17

3,531.00

學生B

分數

92.00

3,522.00

以下是兩次學生各科成績在全級的名次分佈:

視藝

音樂

平均分

學生A

分數

92.17

科目名次

學生B

分數

92.00

科目名次

我用自己設計的"名次分"來計算, 有以下條件:
1. 假設上限為200分, 讓科名次第一的有200分, 第二有199, 如此類推, 公式為: 200-(科目名次)+1;
2. 如有多於一人同一分數, 如有1人100分, 3人99分,2人98分, 那這5個學生排名分別為1,2,2,2,5,5, 名次分為200,199,199,199,196,196.

按照以上名次分的條件, 會有以下結果:

視藝

音樂

平均分

999632後總分

學生A

分數

92.17

3,531.00

科目名次

名次分

186.67

7,107.00

學生B

分數

92.00

3,522.00

科目名次

名次分

188.17

7,188.00

用名次分計算後, 就會得知學生B排名為何較高的原因.

所以其實只看成績和級名次, 在呈分上用處也不大, 只有知道每科的排名, 才有意義.

唔知有冇小學係咁幫學生計分排名次呢?

王家爸爸    發表於 15-4-27 11:09
   46    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

阿囡中學個成績表係有科名次..佢讀官校,咁係未跟政府既計法係咁既呢??佢地選科係未都計科名次?呢個方法係點來既呢??

hkpapa852  中學應該無關係  發表於 15-4-27 10:57

我仔正正係受害者, 本身有個同學同佢成績差唔多, 校內排名呀仔高過佢, 但呈分排名佢又高過呀仔

王家爸爸  呈分排名最怕有一科特別差   發表於 15-4-27 11:13
hkpapa852  你認為我呢個計算方式合理嗎?   發表於 15-4-27 10:57

冇計給我們聽,但我相信改排名後BANDING 不會相差太遠吧,除非是邊緣人,對嗎?我有否理解錯呢?
再者,學校都是根據過往有多少人去band 1, 2, 3 來估的,對嗎?

birdmom 發表於 15-4-27 10:55
冇計給我們聽,但我相信改排名後BANDING 不會相差太遠吧,除非是邊緣人,對嗎?我有否理解錯呢?
再者,學 ...
上落幾名分別不大? 好難講, 唔只對邊緣人有影響, 對Banding估計都有影響.

因一科成績比下去, 排名可能有機會下跌超過10以上(尤係主科), 咁都幾大件事 (可能B1中變邊緣人....)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

silvia_ng 發表於 15-4-27 10:54
我仔正正係受害者, 本身有個同學同佢成績差唔多, 校內排名呀仔高過佢, 但呈分排名佢又高過呀仔  ...
其實你點知呈分排名嗰位同學高D? 學校有俾番個呈分排名出嚟嗎?

hkpapa852 發表於 15-4-27 10:38
過去有不少會員曾問過為何學生A的平均分高於學生B, 但呈分名次反不及學生B呢?

大多數會員都會說是因為9996 ...
你的例子中,學生A既數學35名係佢既致命傷,實際上呈分差距會比你推測的大。假設全級100人,35名係中游,學生A標準化之後既數學分數會低學生A既好多。

王家爸爸 發表於 15-4-27 11:19
你的例子中,學生A既數學35名係佢既致命傷,實際上呈分差距會比你推測的大。假設全級100人,35名係中游,學 ...
因為標準分要知道所有人分數先計到, 近乎無法計算, 所以我先諗呢個另類方案嚟估計. 我諗比只乘以科目比重更合理

王家爸爸 發表於 15-4-27 11:19
你的例子中,學生A既數學35名係佢既致命傷,實際上呈分差距會比你推測的大。假設全級100人,35名係中游,學 ...
真係死, 學生A好似我阿女咁, 仲要係減多10分, 乜得一科差D真係差咁遠。點解阿女唔係十項全能。

little_yolky 發表於 15-4-27 11:40
真係死, 學生A好似我阿女咁, 仲要係減多10分, 乜得一科差D真係差咁遠。點解阿女唔係十項全能。 ...
如果全級一齊差就無問題, 但如果一科差, 真係幾麻煩, 尤其主科

其實未必係差, 只係唔夠人地好, 好似我舉嗰個例子, 數學88分已經排全級35 (無辦法, 鬼叫多人好過88分咩!)

但我學校排名的計算方式跟教統局一樣,咁点解又要排過,對不起,有点不理解?

回覆:呈分試的成績調整

一科差影響都可以好大,尤其主科,我仔當年就係中文弱,英文OK,數學好top ,但已經令佢跌落b1尾 b2頭!

引用:Quote:silvia_ng+發表於+15-4-27+10:54+我

原帖由 hkpapa852 於 15-04-27 發表
其實你點知呈分排名嗰位同學高D? 學校有俾番個呈分排名出嚟嗎?
我識果個同學仔呀媽,所以知佢仔考成點,呀仔亦識果個同學,所以奇怪點解呈分後會差過佢。因此我打去請教老師問下點解,老師解釋左比我聽,而且仲話係差異性較細既科目仲會更重要。我地個case係呀仔中文差過佢5-7分左右,佢Maths差過我仔10分左右,但出到黎就係差異性低既科目上,該同學攞到優勢。

birdmom 發表於 15-4-27 12:02
但我學校排名的計算方式跟教統局一樣,咁点解又要排過,對不起,有点不理解? ...
我學校排名的計算方式跟教統局一樣?

點一樣法? 呈上教育局既分, 就一定要先改為用"標準分"計算再乘以科目比重999632.

如果無經改用"標準分"計算就一定唔一樣

我所講既"名次分", 其實係簡化咗"標準分"既計法嚟解釋俾大家知

差異性較細既科目仲會更重要 <==== 完全唔明白, 有無數學高人指點。

咁中英常一定係差異性較細既科, 數學上落可以10-20分, 即差異大啦。係咪即係阿女儘量响中英常拋離同學仔5分或以上, 數學儘量將差異縮窄至10分左右, 咁都仲有得救?

little_yolky 發表於 15-4-27 13:29
差異性較細既科目仲會更重要

其實唯一方法係: 每科盡量攞高分......

當你考到85分以為好低, 但原來個次得5個人有85分以上, 你咪屬於高分; 當你考到95分時以為好高, 原來考到96-100分既加埋有20人以上, 咁你咪又係排2X.

silvia_ng 發表於 15-4-27 12:59
我識果個同學仔呀媽,所以知佢仔考成點,呀仔亦識果個同學,所以奇怪點解呈分後會差過佢。因此我打去請教老 ...
學校會通知番個呈分後既排名俾你, 其實好好.

hkpapa852 發表於 15-4-27 13:37
其實唯一方法係: 每科盡量攞高分......

當你考到85分以為好低, 但原來個次得5個人有85分以上, 你咪屬於高 ...
因為, 阿女「儘咗量」數學最高都係得83, 其餘次次都係70+ , 不過好彩佢哋學校叻人都唔多。

至於中文, 佢有本事响前排, 英文谷一下, 都可以响好前, 咁响資源有限欲望無窮既情況底下, 諗住專谷兩科唔文咁囉

little_yolky 發表於 15-4-27 13:48
因為, 阿女「儘咗量」數學最高都係得83, 其餘次次都係70+ , 不過好彩佢哋學校叻人都唔多。

至 ...
咁唯有先谷中英數啦, 始終呢3科比重最高, 係999

little_yolky  報警?????  發表於 15-4-27 13:54

hkpapa852 發表於 15-4-27 13:50
咁唯有先谷中英數啦, 始終呢3科比重最高, 係999
唓, 咪即係又要谷數學, 次次教親佢都係開片收場, 好煩呀

其實, 有無可能令佢中英常好叻, 等佢自己醒覺數學唔掂, 有攞高分既鬥心, 先再執番科數呢
‹ 上一主題|下一主題