用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5年班用$4000的小提琴?
go

5年班用$4000的小提琴? [複製鏈接]

小朋友5年班, 小提琴3級.
現有的琴用左約2年, 仲用得.
老師建議換新琴大概$4000.是較高檔次音資較好.
請問一下其實5年班來說有需要用咁貴的琴嗎? (還是這價錢已不算貴?)
怕換左1,2年後小朋友唔想再學浪費左.
   1    0    0    0

ahjefrey 發表於 15-4-23 16:26

睇下你要求啦.. 3級可以用平平地學生琴一千幾百蚊, 又可以用成萬蚊琴, 都係睇你點架啫, 有D人七八級先用三千幾, 其實音質點, 都係老師話你聽.. 你信得過佢, 又覺得需要, 就買囉....如果你都預佢學一兩年, 到時都要換琴啦, 而家係咪換4/4? 係既佢仲學都可以拉好耐, 如果係換1/2, 都拉到年幾架.. 除非佢高得好快啦
我就覺得靚琴拉果個又舒服, 聽果個又舒服, 負擔得到我會換個好D, 我D細路一開始都用D好少少既琴, 免得佢地唔識咩叫好聲...話時話, 你老師都有D要求喎, 三級就有聲既要求, 平時學琴都好高要求架?

老師話齋技巧末夠叻,靚的琴會幫到。如果5年级換full size買把靚d都值得。

ahjefrey 發表於 15-4-23 16:26
我仔用1仟左右的琴考埋5級才換個靚琴。
如果你小朋友的琴仲用得就不要買新琴,寧可換一套好一點的弦線。你若買$4000新琴,一樣要買好一點的弦線,不然亦是浪費好琴。

好的弦線會令琴聲改善好多。
for every one criticism, three positives must be given.

如果覺得老師可信任, 我就會聽從老師意見.
值唔值就人人感覺同要求都唔同.
如果係買full size 琴就不妨買部好些的, 因為有排用.

回覆:5年班用$4000的小提琴

$4,000 的樂器好平了,單簧管,小號入門版都$3千幾,我仔雙簧管$14,000 (4年前),我仲考慮換唔換$3萬幾去考4級試!

學得好,玩多幾年值得。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

管樂器是比弦樂器貴,可能這也是較多小朋友學弦樂的原因之一,呀仔支單簧管玩左2年,兼顧吾到兩樣樂器,最後放棄冇再學,顧番小提琴。依家支管擺左喺屋企。

回覆 kkhon 的帖子

弦樂器是無底深潭.....
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

學音樂真系無底深潭,尤其琴不斷換不斷追。

回覆 kkhon 的帖子

最重要的還是要求而己, 只能量力而為再加際遇!
鋼琴雙手可以彈盡天下琴! 比賽也是同一部琴
相對來說弦樂器真的令人眼突! 不同琴相差之大......第一套小提琴.....二百多元.....最終打爛、俾人都唔想。
Vocal係唔係好D呢! 獨一無二.....

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 bebebe12345 的帖子

剛換完3/4,呀仔已講話下次換4/4要再靚d,如果over我budget我采佢都傻。

回覆:kkhon 的帖子

學弦樂管樂的樂器都係數千元就有得交易,但估唔到學敲擊係咁恐怖,姪仔學敲擊就要買部三萬幾銀大到成張單人床嘅馬林琴放响屋企,我真係覺得有少少上咗賊船!!但有時聽佢練習又真係幾好聽幾特別嘅!

你講的是馬林巴琴嗎?有好多樂器最低入門级都以數萬計,如果玩下便冇興趣就C得。最怕d大型樂器,除非屋企好大。

引用:學弦樂管樂的樂器都係數千元就有得交易,但

原帖由 Queenielam88 於 15-04-24 發表
學弦樂管樂的樂器都係數千元就有得交易,但估唔到學敲擊係咁恐怖,姪仔學敲擊就要買部三萬幾銀大到成張單人 ...
我醒,早買早享受,我買的時候才2萬6

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+15-04-24+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-04-24 發表
我醒,早買早享受,我買的時候才2萬6
你仲好有兩個用家,除番都係萬幾銀一個,底玩好多!!!

引用:學弦樂管樂的樂器都係數千元就有得交易,但

原帖由 Queenielam88 於 15-04-24 發表
學弦樂管樂的樂器都係數千元就有得交易,但估唔到學敲擊係咁恐怖,姪仔學敲擊就要買部三萬幾銀大到成張單人 ...
幾萬蚊,仲未計埋佔了屋企幾多尺

引用:Quote:原帖由+Queenielam88+於+15-04-24+發

原帖由 titibaby 於 15-04-24 發表
幾萬蚊,仲未計埋佔了屋企幾多尺
我為了木琴掉了一個柜

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+15-04-24+發

你仲好有兩個用家,除番都係萬幾銀一個,底玩好多!!!
那時細佬才2歲,鬼知佢開邊飯

回覆:5年班用$4000的小提琴?

謝謝各位的意見!
雖然還是不懂4/4是代表什麼。
我想先讓她完成本學期再換吧。

4/4即係full size...5,6年級應該都用或快用full size了罷,哈哈,記住早買早享受
‹ 上一主題|下一主題