用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田當頭起的2A,降的1C
go

沙田當頭起的2A,降的1C [複製鏈接]

1C組 : 聖心,郭得盛,鄭榮之會降
2A組 : 基督有潛質升
1尾小朋友點排
有錯請指教

3    0    0    0
有捨必有得 有得必有失

起降唔敢講,但起極都好難取代現有的英中,始終沙田band 1 人多於位,你估有無band 1 生會揀非英中?叻d 嘅band 2生 都會搏無甘叻嘅英中,生源問題始終解決唔到,而生源就係決定英文班嘅因素。吸引力無甘大嘅英中可能會收到band 2 學生,但始終係部份band 1 學生嘅保險線,會收到no 唔靚嘅band 1 生。以我仔為例,我唔會用基督書院守尾門。

引用:起降唔敢講,但起極都好難取代現有的英中,

原帖由 SIYip 於 15-04-23 發表
起降唔敢講,但起極都好難取代現有的英中,始終沙田band 1 人多於位,你估有無band 1 生會揀非英中?叻d 嘅 ...
請指教,我囝b2a
基督,馬崇,胡忠,聖若瑟點排好呀?

回覆 CathyDannyBB 的帖子

Band 2 我唔熟。我估呢幾間應該胡搞叻,因為早一兩年都話係b1 尾,但現在有人估band 2 頭。不過我自己唔太喜歡保記。

有錯糾正,基督是中中,怎可同英中比呢?除非英中不保.降為中中.

引用:Quote:原帖由+SIYip+於+15-04-23+發表起降

原帖由 CathyDannyBB 於 15-04-23 發表
請指教,我囝b2a
基督,馬崇,胡忠,聖若瑟點排好呀?
上中學概覧睇下開設科目,就知馬崇拋離胡忠、聖約瑟、基督好多,用英語授課的科目之多,已直迫英中。馬祟一定係B2a,其他就吾敢講,馬祟係未來變英中的大熱門。馬崇是好多B1c及B2a生必填之選。

我估仍是胡中成績好d. 齋睇中學概覽,兩間開英文嘅主科其實差不多。但胡中始終有老本可食。之後再微調就好難講。

見到唔少人話BAND 2A排BAND 1C校頭位, 咁其實有無BAND 2生真係 抽入BAND 1校呢?

引用:見到唔少人話BAND+2A排BAND+1C校頭位,+咁

原帖由 October. 於 15-04-23 發表
見到唔少人話BAND 2A排BAND 1C校頭位, 咁其實有無BAND 2生真係 抽入BAND 1校呢?
好多。

fatman69 發表於 15-4-23 22:34
好多。
咁BAND 2生人人可博BAND 1C校,只要NO.夠靚就行運啦。

引用:Quote:原帖由+CathyDannyBB+於+15-04-23+發

原帖由 fatman69 於 15-04-23 發表
上中學概覧睇下開設科目,就知馬崇拋離胡忠、聖約瑟、基督好多,用英語授課的科目之多,已直迫英中。馬祟一 ...
但馬崇位少D喎

fatman69 發表於 15-4-23 21:12
上中學概覧睇下開設科目,就知馬崇拋離胡忠、聖約瑟、基督好多,用英語授課的科目之多,已直迫英中。馬祟一 ...
希望你有機會參觀此校之後,仍然維持你的看法
很多事不要只看文字,要見過才好相信

引用:Quote:fatman69+發表於+15-4-23+21:12+上中

原帖由 pineapple0983 於 15-04-24 發表
希望你有機會參觀此校之後,仍然維持你的看法
很多事不要只看文字,要見過才好相信
...
當然最好有讀開家長親身解説,很難了解曬區內各校情況,靠數據分析是較合理方法。

所以學校嘅寫法要小心分析。沙田區,點當頭起都無得同當頭跌嘅flight.

SIYip 發表於 15-4-24 21:24
所以學校嘅寫法要小心分析。沙田區,點當頭起都無得同當頭跌嘅flight.
Agree! 先不論固有資源及經驗,只說用英語教的教師及教學質素都冇得比

引用:Quote:原帖由+pineapple0983+於+15-04-24+

原帖由 fatman69 於 15-04-24 發表
當然最好有讀開家長親身解説,很難了解曬區內各校情況,靠數據分析是較合理方法。

...
阿仔現在馬崇讀F.2英文班,除左IH, 全部科目英文教,上堂唔準講中文,英文科老師很嚴。另外,亦有很多英文活動,例如:英語話劇、英詩習誦、午飯英語活動等....這校學生純品,老師亦很不錯。

引用:Quote:原帖由+fatman69+於+15-04-24+發表當

原帖由 Moliz 於 15-05-08 發表
阿仔現在馬崇讀F.2英文班,除左IH, 全部科目英文教,上堂唔準講中文,英文科老師很嚴。另外,亦有很多英文 ...
馬祟谷英文的手法有些似沙崇,崇真糸列,不論中小都有保證,所以2-300自行申請已表示家長的信心。請問馬崇有多少班英文班?

回覆:fatman69 的帖子

只有一班

請問大家,胡忠是否有兩班英文班?
thx.

Moliz 發表於 15-5-8 18:41
阿仔現在馬崇讀F.2英文班,除左IH, 全部科目英文教,上堂唔準講中文,英文科老師很嚴。另外,亦有很多英文 ...
此校是集中資源谷班精 ling,但另外的班就.......
其實區內幾間b2都有此情形,入讀得英文班都預左谷

‹ 上一主題|下一主題