用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-4-23 18:11
該區學生人數, 係該區所有官津, 直資同私立小學加埋晒.至於係咪呢個人數既1/3係B1, 定係只計內呈分既學生,  ...
HKPAPA852 , 想請教一下. 小女在外區英文小學讀 (中英數常都幾好) , 校長話佢成績是全港 B1B至B1C . 誇區去灣仔. 會唔會跌落 B2?
我以 B1 的成績報大抽獎乙, 排以下學校, 機會大嗎? 會否太進取?

1 : 瑪利曼中學 (小女鍾意)
2 : 嘉諾撒聖方濟各書院
3 : 聖士提反女子中學  (我鍾意)
4 : 香港真光中學  (保險線)
5 : 聖保祿中學

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-4-23+18:11+該

原帖由 HJ6153 於 15-04-23 發表
HKPAPA852 , 想請教一下. 小女在外區英文小學讀 (中英數常都幾好) , 校長話佢成績是全港 B1B至B1C . 誇區去 ...
外區即係?

回覆 mcl203 的帖子

天水圍

HJ6153 發表於 15-4-23 22:04

天水圍
好大機會降band, 灣仔的學生讀書分數好高好多平均分88都係band 2生又多名校

引用:回覆+mcl203+的帖子天水圍

原帖由 HJ6153 於 15-04-23 發表

又估估下,灣仔係全港係强區,仲有咁多強直中,直小班學生已佔大比例Bl位,係區內非直小既部份全港Bl生,可能...係區內都推左去做B2生

我估,元朗誇區跌banding机會好大,只係跌幾多,尤其是全港Blc,要好小心分析!

HJ6153 發表於 15-4-23 21:51
HKPAPA852 , 想請教一下. 小女在外區英文小學讀 (中英數常都幾好) , 校長話佢成績是全港 B1B至B1C . 誇區去 ...
想知你囡囡選校表的乙部他區,有你提及這麽多灣仔學校供選擇嗎?每間2-3個學位?

smalleye 發表於 15-4-23 22:59
想知你囡囡選校表的乙部他區,有你提及這麽多灣仔學校供選擇嗎?每間2-3個學位? ...
似乎...應該係指依住址派位果種....唔係他區~~~

smalleye  明白了,謝謝回答!  發表於 15-4-24 14:35

回覆:mcl203 的帖子

我地在灣仔有住址,而家已經轉左校網去灣仔區。

HJ6153 發表於 15-4-23 23:35
我地在灣仔有住址,而家已經轉左校網去灣仔區。
明白...樓上我都講左 ~~~

Mcl203, 請問有冇建議給我們呢!心儀 MSS 及 SSGC, 謝謝

hkpapa852 發表於 15-4-23 17:00
其實軒小男女比例係大過7:3, 接近8:2, 有時仲大過8:2
約50band1皟, 得10個女仔...

HJ6153 發表於 15-4-24 00:20
Mcl203, 請問有冇建議給我們呢!心儀 MSS 及 SSGC, 謝謝

唔識俾建議呀....我都係估估下既用家....直覺....好搏
若你囡囡係全港B1c....是否有机會仲係Wanchai B1生....要小心自己評估...若不幸跌Band....就~~~

1 : 瑪利曼中學 (小女鍾意) 得9個位...Wanchai首選 B1a...位少要睇多唔多人敢搏
2 : 嘉諾撒聖方濟各書院 得10個位....B1b...放係乙2....當然机會弱過乙1
3 : 聖士提反女子中學  (我鍾意) 得3個位...B1b...他區....搏人唔敢搏
4 : 香港真光中學  (保險線) 有48個位...全區最多位既女校 B1b...好似較大机會....但放乙4當然机會細左~~...又若係跌Band至B2a...咁就~~
5 : 聖保祿中學....12個位....區內次熱女校 B1b...理應較乙2受歡迎...若乙4都失左手....放乙5似乎机會好微

學校Banding我係抄番黎...唔知真定假

你既選擇係全攻型...若係Wanchai B1生....一係得....唔得就大机會中真光
若區內B1女生深信夠B1位....可能....都係搏到盡....諗法一樣
若錯Banding...結果係...可能...連真光都輸埋....唔知派去边間...除時何東等等B2都無位

btw...我估估下乍..只知皮毛...自行決定/取捨吧

謝謝回覆,要重新考慮,改吓排位。

HJ6153 發表於 15-4-23 21:51
請問你女兒在元朗區屬於B1頭, 中還是尾?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

分析得非常好...我大囡曾經係天水圍讀到小三過來...真係程度差好遠..跌BAND機會好大...妳最好預係B1C好啦...仲要早D放B2A...妳選校LIST...真係我阿囡係灣仔B1A女都吾會咁填..不如再改改啦..呢度D人意見好中肯..幫左我好多..昨晚我填晒30間俾老師..C就C啦...瑪利曼..我放左係28個位..吾會同妳爭架....

HJ6153 發表於 15-4-24 08:40
謝謝回覆,要重新考慮,改吓排位。
灣仔區有不才全港屬B1C, 但本區只屬B2A的學生, 如果你女兒係全港性B1C, 咁要用灣仔區B2學生排位方法

只能搏一間B1中學, 乙一較大機會也只有: 真光/鄧肇堅, 乙二就要放B2學校

如果你女兒係元朗係B1B, 甚至B1A, 咁轉過灣仔應該都仲好大機會係B1C, 未至於去到B2A........
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

借問聲,全港b1,灣仔跌去B2...點樣去計呢?都師同我講,每年有學生,預計係B1生,點知派出來係B2生..叫我地小心D..特別係邊緣人...我都有些驚..但又吾可以當阿囡係B2生架,明明係學校係B1生....好想解左呢個心結..等我到7月6日都可安睡...

醒目開學勳章

引用:回覆+mcl203+的帖子 明白,大囡B2,入左何東

原帖由 ydoris 於 15-04-23 發表

明白,大囡B2,入左何東...佢同學估錯BAND..入左嶺南再叩何東...SO..我細囡就真光保險線 ...
你大女好似同我女同年定遲一年, fyi, 我女果年有同學放真光在第四都入到,但始終好多年前的事,依家還係不係就不知,真光應該都是保險線,但我不明,真光其實都不錯,但不知點解灣仔區女仔無乜人揀佢在頭三志願,可能太多好的女校

我都買晒機票去旅行

ydoris 發表於 15-4-24 09:48

借問聲,全港b1,灣仔跌去B2...點樣去計呢?都師同我講,每年有學生,預計係B1生,點知派 ...

學校唔夠人強....估錯/俾錯Banding

我估估下咁認為~~~

全港B1...區內B2....強區弱校
舉例....全港10區....每區300人...全港有B1生1000人...平均分係每區 B1 100人
當Wanchai係強區....有全港B1生110人
佢地全港B1生排係101-110.....係甲部係B1度同全港抽....佢地係全港係排1000人以內
一返去乙部....Wanchai B1只可以有100人....呢批101-110位既全港B1生....就跌落區內B2生...用B1去排位抽...咪好昜中招囉~~~

ydoris 發表於 15-4-24 09:48

借問聲,全港b1,灣仔跌去B2...點樣去計呢?都師同我講,每年有學生,預計係B1生,點知派 ...
事實上灣仔區某些小學係會同學生講清楚佢地係本區同全港既大約Banding, 每年都有不少人佢人話係全港性B1但本區B2

而事實上教育局係有分呢樣野.

點解其它區既B1去灣仔有機會變B2? 呢樣野唔可以一概而論, 要考慮埋呢幾點:
1. 本身來自那區?
2. 本身在那區的Banding, 最好有細分至頭中尾

如果由一個所謂"弱區"轉去"強區", 邊綠人係有機會跌Band, 但唔係一定. 答案只有教育局知, 但佢一定唔會話你知
‹ 上一主題|下一主題