用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問灣仔區Band 1 學位
樓主: al5135
go

請問灣仔區Band 1 學位   [複製鏈接]

al5135 發表於 15-4-22 17:19
明白另想問咁排,如吾好彩係咪好大機會最差都系派鄧鏡波?
Thx
應該係

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-4-22 17:23
應該係
Many thanks

回覆:請問灣仔區Band 1 學位

王家爸爸,老師真係要我填哂三十志願..........除左band1學校,我其他學校的banding, 真係唔太清楚!

回覆 al5135 的帖子

如老師給你男排名在30名內,聖公會放第二是極危險, 因區內有男女把它放第一的,之後就只有高記會接住,請慎填!

austism 發表於 15-4-22 17:35
王家爸爸,老師真係要我填哂三十志願..........除左band1學校,我其他學校的banding, 真係唔太清楚!

...
乜軒小D老師咁固執嫁! 一線打後本區女生首選維官, 東區同南區都有D,不過位少. 其後到何東
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

al5135 發表於 15-4-22 16:52
1. QC
2.聖公會鄧肇堅
3.華仁
睇你係band幾啫... band1咁排梗係無問題啦, 如果第一唔得,  一定第二, 鄧有位收band2架, 如果係band2, 咁就有危機喇

hkpapa852 發表於 15-4-22 17:49
乜軒小D老師咁固執嫁! 一線打後本區女生首選維官, 東區同南區都有D,不過位少. 其後到何東 ...
何東好過維官喎

daisymak 發表於 15-4-22 17:47
回覆 al5135 的帖子

如老師給你男排名在30名內,聖公會放第二是極危險, 因區內有男女把它放第一的,之後就只 ...
我又唔係咁睇喎. 灣仔band 1生男仔首選一定係皇仁, 無咩人甘心第一志願揀聖公會, 灣仔band 1女生更加唔洗講, 大部份band 1女生去曬直屬中學. 所以聖公會第二志願一定有位, 去到呢個階段就睇隨機號碼靚唔靚啦

Sindy 發表於 15-4-22 17:51
何東好過維官喎
我覺得維官好D喎!

hkpapa852 發表於 15-4-22 17:56
我覺得維官好D喎!
維官和何東同有四班但何東有兩班英文班維官得一班

Sindy 發表於 15-4-22 17:49
睇你係band幾啫... band1咁排梗係無問題啦, 如果第一唔得,  一定第二, 鄧有位收band2架, 如果係band2, 咁就 ...
大坑真光都有位收band2女生

ernestchow 發表於 15-4-22 18:04
維官和何東同有四班但何東有兩班英文班維官得一班
何東果兩班中文班, 除左數學, 其他科都係英文教架, 中文班只係數學, 家政, 體育, 電腦呢D科係中文, 基本上, 閒科唔睇, 只係數學係中定英教

Sindy 發表於 15-4-22 19:07
何東果兩班中文班, 除左數學, 其他科都係英文教架, 中文班只係數學, 家政, 體育, 電腦呢D科係中文, 基本上, ...
History geog LS science 都全英?

hkpapa852 發表於 15-4-22 17:12
如果你對金文泰接受度較TSK高, 不如金文泰放乙2, 咁樣可以搏下仲用唔用到金記既聯繫位 (我早兩年打去教局 ...
但如果金文泰放乙2,跟你所講的次序抽,抽皇仁聯繫吾中,跟住抽金文泰聯繫中左,咁咪冇得抽皇仁的非保留位。

hkpapa852 發表於 15-4-22 17:21
整體B1生要計埋兩大男校同三大女校(仲有一間女多男少既真光小學)既B1人數.

所以實質B1生男女比例係幾多呢? ...
其實....呢個我真係唔清楚想知
SPCS學生理論上佢地都有權去玩自行/統一派位...(我唔知SPCS有無呈分)
咁計B1仲計唔計埋佢地??....若計埋佢地又去分左部份B1位(雖然大部份原校升中)...又理論上佢地應有大% B1生~~~

ernestchow 發表於 15-4-22 19:53
History geog LS science 都全英?

係呀
可以上中學概覧睇

mcl203 發表於 15-4-22 23:54
其實....呢個我真係唔清楚想知
SPCS學生理論上佢地都有權去玩自行/統一派位...(我唔知SPCS有無呈分)
咁計B1 ...
係喎, 仲有呢間女校! 不過佢地中學部係直資, 攞咗offer就無得抽

al5135 發表於 15-4-22 23:09
但如果金文泰放乙2,跟你所講的次序抽,抽皇仁聯繫吾中,跟住抽金文泰聯繫中左,咁咪冇得抽皇仁的非保留位 ...
係呀, 有辣有唔辣

灣仔既女仔..係寶..軒小少女仔,阿囡學校都少..數字上真係好似好著數.但男仔,QC加鄧肇堅都過百個位啦.女仔,加晒所有女校都吾阿100..
係未真係個個男生乙二都係鄧肇堅?我覺得仍有人心儀華仁同聖JO既..阿囡張選校草稿又打回頭啦,好心灰.究竟老師係想D學生中既機會大D定學生喜愛既程度來定個次序??預左今日可能又打回頭啦....借問聲乙三放鄧肇堅乙四放真光可以嗎??是否很博?定真光鄧肇堅只可放一間在乙三,乙四要B2學校?成日聽人講,B2都抽到,點解B1咁驚佢無位??好灰好灰...

ydoris 發表於 15-4-23 08:36
灣仔既女仔..係寶..軒小少女仔,阿囡學校都少..數字上真係好似好著數.但男仔,QC加鄧肇堅都過百個位啦.女仔, ...
鄧肇堅係男女校喎, 灣仔區只計男校得66個位4個選擇, QC已佔51, 其餘除華仁外, 每校都唔有5個位; 女校有88個位7個選擇, 真光佔48, 仲有3間有~10個位. 另有70個男女校位3間選擇, 大戶係TSK有64個, 餘下既又係每校只有3個位

所以點都睇唔到男仔有咩著數
‹ 上一主題|下一主題