用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指 ...
樓主: 思德寶貝
go

你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教 [複製鏈接]

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

我來做醜人吧!大家呢排要留意一下,新註冊用戶,呢排流言會特別多

回覆 Popo^^ 的帖子

因為將軍澳區學之園算最好的了,所以先問下

回覆 pybonnie 的帖子

多謝你阿,明白

回覆 kissobaby 的帖子

其他分校我唔知,康城分校係因為都有問d朋友,距地小朋友讀緊,同埋同d老師關係都ok,所以話俾我知的。我絕對唔係質疑老師的質素,我只係想聽聽大家的意見而已,我只係覺得廣東人教普通話會唔會好適合而已。謝謝

回覆 sailormercury 的帖子

多謝你的回覆,只不過我話發音有問題的果位老師係同我女普通話面試的老師,無理由叫個廣東話老師來普通話面試掛。。同埋粵語老師跟普通話老師我都係分得清楚的。。。。。有名牌阿嘛。。

回覆:你地介意廣東人教普通話嗎?關於康城LH,有無在讀家長指教

N和L不分, 尼種懶音既情況,就算講廣東話都會有

貢獻勳章

引用:在香港的教育資源短缺情況底下,仔女上幼稚

原帖由 markey 於 15-04-21 發表
在香港的教育資源短缺情況底下,仔女上幼稚園、小學、中學甚至大學學習外語也可能是由本地人教授。
如果甚 ...
國際教普通話都未必北京口音啦,可能國內的IS機會大0

回覆 力爭上游 的帖子

你都係in康城校嗎?有無收到信阿?

回覆 小曳人 的帖子

我唔係咁的意思,其實如果講的准,咩人教都ok啦,鬼佬教我都無問題,我只不過覺得果d普通話老師講的野真係好唔準,點教的學生准?但係我都知學之園係將軍澳區算出名的,所以我想知道如果係你地會點取捨而已。多謝你地俾我意見,我唔係一個好奄尖的家長,但我都會有d要求,我俾的咁多學費俾小朋友讀書,我都希望係值得的而已。多謝你地

其實我都係問個問題,希望睇下大家意見而已,唔洗咁"砸"我掛。。我絕對相信凱帆校好好,因我朋友都有推薦,話果間係四間學之園裡面排第二。第一係青衣校。我實在離的太遠,同埋聽說面試的人好多,而且競爭好大,所以我先就近報了康城校,聽講會易d。我唔覺得果度老師差,我都話左距地好nice,但我覺得有d老師普通話好唔準,但有d都好好,但我可以確保我我無把廣東話老師當普通話老師。因為同裡面老師傾解知道學校有十幾個普通話老師,七八個粵語老師而已,而且粵語老師都係班房裡面面試。我只係希望盡量俾最好的野俾我的女而已,所以先上來問問大家會點選擇而已。anyway,多謝你俾我意見,從你的態度上我都知道你好中意學之園。

引用:回覆+kissobaby+的帖子 其實我都係問個問

原帖由 思德寶貝 於 15-04-21 發表

其實我都係問個問題,希望睇下大家意見而已,唔洗咁"砸"我掛。。我絕對相信凱帆校 ...
哈哈,傾下偈啫。不過我相信香港好多幼稚園的PTH老師都不會太標準,但在家長角度,又要近又要出名又要口卑好又要NET又要環境好,仲要考到入去,老實說PTH師資我不會放在太前,叫做有點exposure就算了,如果想學好D我遲些會考慮自己找人教。

其實有無其他in過康城校嘅家長有同樣發現?

純粹傾計,TKO campus 邊度有十幾個普通話老師?

我更好奇,你點知人地出生於廣東省?
你又知唔知,分唔分到邊d係家長義工呢?

為樓主難過,理性討論都被圍插。

合理懷疑不可以?樓主避答?你可以開post,其他人覺得奇怪唔問得?4月20先註冊,一註冊就問一個post,算我多心了

因為康城校係個大型住宅區裡面,很多老師同學生都住係度,所以都幾透明的,我面試完就有打探下,距地一共3個pn班主任加埋快1k2k3一級一個粵語老師,所以一共有六位粵語老師,八位英文老師加一助教,然後k1k3每級都有三位普通話老師,k2因為目前五個班,所以除左一位粵語老師,共四位普通話老師,再加個普通話助教,一共十一位普通話老師,尼d都係一位已經離職的老師話俾我朋友聽的,我真係有做功課的,因為這是我第一個小朋友,所以可能緊張左d,引起不快請見諒。原諒我這怪獸家長。。。

引用:因為康城校係個大型住宅區裡面,很多老師同

原帖由 思德寶貝 於 15-04-21 發表
因為康城校係個大型住宅區裡面,很多老師同學生都住係度,所以都幾透明的,我面試完就有打探下,距地一共3 ...
睇來你要再做資料搜集

其實尼d我都唔理了,了解就得了,讀的一間學校起碼都要了解一間學校的形式同運作掛,我只不過想睇下家長會唔會介意去一間語言唔準的名校而已,不過點都好,我唸我都會試下pn先,好似之前的家長咁話,都唔知第二年係邊,而且pn都粵英,同普通話都無咩好大關係。始終都唔係好想個bb咁細個就要坐好耐校長返學,多謝
‹ 上一主題|下一主題