用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求美國升學意見
go

求美國升學意見 [複製鏈接]

Leo_tsunhin 發表於 15-4-18 21:56
而家中三
我見有個交流生計劃 一年都係十一萬 去到美國讀一年中學 之後就讀兩年社區大學 就讀大學第三第四 ...
好嘅大學從來都難入

11 萬一年係指中學嗰一年?中學讀嘅係公校還是私校?有得揀嗎?住宿點安排?寄宿嗎?

就咁睇條升學路,其實都 ok,嗰兩年社區大學要用功,攞個好成績去申請轉大學,都有好多入到唔錯嘅大學,Ivy League 可能難咁樣 transfer 入,但有好多好好喺州立大學都係咁途徑入

Leo_tsunhin 發表於 15-4-20 13:32
十一萬包去同番既機票 住係寄宿家庭  讀個邊既公立學校 會住係D郊外地方

...
公校嘅質素比較參差,好校區嘅同唔好校區嘅可以差好遠,學生背景同校風亦可以好唔同,呢樣要考慮

知道係邊個州邊個城市嗎?

wongsiufung1975 發表於 15-4-20 17:48
美國Community College係資歷架構上應該是類似香港副學士。
即是下年去讀中四,跟住直入副學士, 兩年後升大 ...
我估唔係去讀中四而係中六吧?樓主只係問下關於呢個 program,未必係明年就要去?

Leo_tsunhin 發表於 15-4-20 16:57
點解? 如果到十六歲就讀community college?
community college 係等於大學 year 1 同 year 2,咁計起來應該係 17/18 歲高中畢業後入。呢個 exchange program 讀嗰一年中學係高中最後一年嗎?

Leo_tsunhin 發表於 15-4-21 19:28
http://www.cultural-link.com.hk/usa.php
我係呢度得知呢個計劃
大家覺得咩時候去美國係最好? 定係考完D ...
咩時候去,我覺得好難一概而論
我仔今年 17 歲,喺英基讀緊 year 12 (中五),本來打算讀完中二就比佢去美國,老公唔捨得,話遲兩年啦,於是前年暑假後就開始積極部署,點知阿仔話而家美國嘅大學幾睇重 IB,如果 IB diploma 考到好成績,仲好過半途去美國讀 high school。我有朋友喺美國大學教書,佢都話而家越來越多同事覺得 IB 出身嘅學生比傳統美國高校考 AP 出來嘅 well rounded 好多。既然係咁,我樂得留阿仔喺香港多兩年

細仔情況同哥哥略有唔同,哥哥成績一向好,我有信心憑佢 IB 嘅成績都應該入到唔錯嘅大學,但細佬成績麻麻,除非來緊呢幾年佢忽然發力,否則 target 都係二線嘅州立大學,而呢 d 大學,作為本州生,入到嘅機會大好多,咁就要中學畢業前去嗰個州住,入讀當地高中,先可以算本州生,而大學收生會睇晒成個高中四年嘅成績,細佬成績已經唔係好,費事再幾年香港成績幾年美國成績咁混淆大學收生部嘅視線,所以細佬好大機會高中之前就去美國

Leo_tsunhin 發表於 15-4-20 20:40
呢個program for15-18 歲
因為college 16歲就可以入 同埋只要中三學歷 比同年香港學快快兩年 都早兩年大學 ...
上面 nintendo 講得十分中肯,你講嘅呢條路唔係行唔通,但你諗下,中學比人地讀少左兩年,上到 CC,同人地讀同樣嘅 courses,除非你小朋友讀書好標青,否則要同人地競爭攞高分真係唔容易,CC 成績如果唔係十分好,要轉入好大學唔使諗

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 00:12
IB係咪成績要好好
比個實例你,阿仔學校舊年有個學長入左 UC Berkeley,佢 IB Diploma 攞 45 分滿分,數學考全球第一,港大醫學院收左佢,佢第一志願想入哈佛,但入唔到,最後揀左 UC Berkeley

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 00:11
多謝大家既意見
我小朋友而家中三 有親戚住San Francisco 想問下個邊有咩中學係好? 應該幾時過去 ...
如果唔係 target UC Berkeley, UCLA 或者 UC San Diego,讀完中學,入 CC,然後再轉入 UC 其餘六個 campus,都係一路可行嘅路

三藩市校區好似幾複雜,聽聞唔係你住邊區就讀邊間,要抽籤,你去美國媽媽會嗰邊問下,會有 JM 詳細答你。至於幾時過去你要睇下小朋友嘅情況,佢自理能力如何?平日成績同操行點樣?你會唔會陪埋佢過去?如果你唔去,有親戚照顧?還是要寄宿?佢咩年紀你覺得放心比佢離開屋企?通常父母想早 d 比小朋友去外國係想佢早 d 適應,成績上左軌道,之後容易入到比較好嘅學校,你覺得你小朋友有冇呢個需要?如冇,可以喺香港讀到中學畢業先去都唔遲,CC 唔難入,如果立定心思決定經 CC 轉入正規大學,應該冇必要一早去

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 10:52
多謝意見!
如果target 係你講個三間呢
而家中三 係咪太遲? 佢唔係美國公民 有親戚係個邊照顧  ...
你一直問而家中三係咪太遲,點解你怕遲?遲喺邊度?你嘅憂慮係乜野?英文程度?overall 成績?

你提到嘅嗰間學校我唔清楚,去美國媽媽會嗰邊問下可能會有多 d 資料,嗰邊有唔少 jm 住三藩市,應該熟

CC 都入到 UCLA,UC Berkeley 嘅,不過當然成績要好好,但冇保證;其餘六間 UC 有 transfer guarantee program,達到佢要求,就一定入到,詳情可以去呢度睇下:
http://admission.universityofcalifornia.edu/transfer/guarantee/

Leo_tsunhin 發表於 15-4-22 17:02
小朋友英文唔係咁好  覺得如果過美國讀中學成績未必好 所以想佢做一年交流生 之後入CC博下入好既大學 :sick ...
如果你擔心小朋友去美國讀中學成績未必好,點解你會覺得做一年交換生之後入 CC 成績會好?CC 嘅課程係大學程度,點諗都應該會深過中學嘅課程吧?而且仲要讀少左兩年中學,基礎冇其他同學咁好,同佢地競爭攞好成績應該更難?

如果計劃係想小朋友去美國升讀大學嘅,我覺得可以試下:
1. 儘快送小朋友去美國讀中學,如果佢唔係美國公民/居民,咁只可以入讀私校,有唔少寄宿私校都管得好嚴成績都唔錯嘅,我當年中學讀中文學校,英文成績雖然唔係差,但比起自細讀英文學校嘅始終差 d,我讀完中四去美國讀寄宿學校,日日浸喺嗰個環境,英文進步神速

2. 留喺香港,將佢英文谷上去,或者試下轉國際學校,呢 d 年紀嘅國際學校學生開始陸陸續續去外國升學,越高年班學位空缺越多,相對越容易轉

上面已經有 JM 提到,要入好嘅大學,除左要成績好,仲要有課外活動,文武體藝全能,又要做義工,呢幾年就係部署呢 d 資歷嘅時候了,小朋友已經中三,要馬上開始做了

harrymanmypun 發表於 15-5-26 00:53
回覆 林嬌嬌 的帖子

Top UC 勁科目好難入,若SAT I 考得不太好,GPA 4.0 都沒有幫助,小兒IB PREDICT 42分 ...
介意分享令公子 SAT I 成績如何嗎?我兒情況相若,IB predicted score 42 以上,SAT subject test (math & chem)760 以上,但 SAT I 只有 2200,他想讀 Bio Tech,我叫他考慮重考 SAT I,他有點猶豫,覺得現在 IB 很忙,不想再增加負擔
又,請問令公子是美國公民/居民嗎?他是直接從香港中學畢業然後過去的嗎?還是 high school 已經在美國讀了?

harrymanmypun 發表於 15-5-26 13:52
我們一家去年6月尾移民美國, 但大仔一直留在香港, 今年才考IB (剛考完), 他從小在香港讀國際學校, SAT I 低 ...
我兒 2016 才入大學,而家尚未申請,但暑假後就要開始了

佢都係從細讀國際學校,IB predicted score 尚未 final,我當然希望到時可以再高少少,但佢數學比較弱,即使可以再高一點都應該唔會差太遠。反而我在想,如果 SAT I 可以考得好一點,也許幫助大一點,但他不太想再考一次。UCLA 都是他心儀的其中一間大學,但我都跟他說不要期望太高,不少二線的州立大學也很不錯,真的想去好一點的大學,還可以努力一點,將來 grad school 時再考一次,很多人都說名校的 grad school 比 undergrad 容易入

kingkongdaddy 發表於 15-11-5 02:33
聽人話SAT明年三月開始唔再考又長又深又少用的vocab,係咪真?
呢樣唔清楚,但聽講美國嘅大學會慢慢冇咁睇重 SAT 嘅成績,反而睇多 d AP 或者 IB 嘅成績

jh1228 發表於 15-11-10 16:55
simonlawht2,
路過,我搭句嘴:
1) San Jose, CA95129 地區有適合的CC嗎?
可以睇下呢度:http://californiacommunitycolleg ... p.asp?area=Bay+Area  至於邊間適合,我就唔清楚了,我聽唔少香港學生去 Foothill 同 DeAnza

2) CC的1年學費多少?
上各學校嘅網頁就可以見到。學費加必須雜費(書簿,保險,等等)大約一萬美金左右

3) 這區有什麼大學可供選擇? 1年學費/生活費多少?
Bay Area 最出名的大學,私立的有 Stanford,州立的有 UC Berkeley,其他還有很多,但不太清楚哪間的演藝科比較好

4) 滿18歲可以做兼職嗎?
兒子是美國公民/居民嗎?如果是,可以的;如不,應該只能在校園內做兼職,每週最多 20 小時
‹ 上一主題|下一主題