用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青B1中男仔, 老師話第三志願填B2, 唔識填 ...
go

葵青B1中男仔, 老師話第三志願填B2, 唔識填 [複製鏈接]

老師話阿仔係B1生, 第一, 二志願可填B1學校, 第三最好B2, 請問應該點填啊?  第一 (B1), 第二(B1), 第三(B2), 第四(?)......?  

elbar  或考慮陳兆民   發表於 15-4-17 19:11
   1    0    0    0

引用:老師話阿仔係B1生,+第一,+二志願可填B1學校

佢似為左keep 住學校個頭3志願成功率,多過似幫你,3思而後行!!1

Jackieson    發表於 15-4-18 13:31

siukingkwok 發表於 15-4-17 13:22
下?第三就要填band 2架拿?吾係呀嘛?
我就係唔明, 第三填B2, 我第四填咩? B2......B3.  咁我得2個B1選擇?  

第四未填 band 3羅, 記住, 老師只之會企向學校立場講說話, 唔會企家長果邊, 小心

love_nice  認同!  發表於 15-4-18 18:13

回覆:葵青B1中男仔, 老師話第三志願填B2, 唔識填

其實可以唔洗理班主任 advice, 因為自負盈虧

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

但如果嗰區band 1 位唔夠,呢個建議係正確嘅

SIYip 發表於 15-4-17 13:39
但如果嗰區band 1 位唔夠,呢個建議係正確嘅
不! 都係錯嘅!如果肯定係BAND 1學生, 除非連BAND 2A學位都唔夠BAND 1學生爭, 否則BAND 1生一定會入到第一間填報的BAND 2學校, 所以BAND 1學生大可填晒所有BAND 1學校, 先至填BAND 2學校架!
記住, 所有BAND 1學生都派完位, 先至輪得到BAND 2學生, 一般而言, BAND 1生填的第一間BAND 2校就一定入到架!

Jackieson    發表於 15-4-18 13:32
黃巴士  AGREE MORE!!  發表於 15-4-17 14:15

試唸吓如果一林護,二安柱,三李兆基,就算填四陳兆民都唔會穩入啩。

黃巴士  多數入了陳/全/83/保6,最   發表於 15-4-17 15:24

senkawa 發表於 15-4-17 13:56
不! 都係錯嘅!如果肯定係BAND 1學生, 除非連BAND 2A學位都唔夠BAND 1學生爭, 否則BAND 1生一定會入到第一間 ...

話時話, 策略是如你所說.  但剎到埋身, 我作為家長, 當年都唔敢盡填BAND1校才BAND2校.  因我怕入了第1間填的BAND2A校.

我仔仔都係b1a-b, 今年都煩升中, 葵青區, 我會覺得今年葵青區b1學位是足夠區內的, 而且葵青區有2間b1女校, 大部份b1女仔除果間神校外都會以呢2間女校作第2,3選, 所以我会選完b1校, 只留一間b2a 校排最尾,望大家研究是否可行。

跟之前留言所講,我想問如果是band2生,有足夠band2生學位是否可以填晒29間band2,到第30間band3A?

我當年同個女揀都係全部排band 1, 然後band 2, 跟住band 3, 但要好辛苦至fill 曬D choice

有一樣野係最重要,就係千祈, 一定要填曬D choice, 當年我識有個聖心女,因為無填曬D choice, 最後派咗去南區慧賢雅集, 因為如果你唔填曬所有choice, 真係隨機no 唔好,而你所揀嘅學校又無位,咁電腦會求其派一間比你架啦!

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

我又甘睇。如果本身唔係叻嘅band 1 生,假設區內有10 間band 1 學校,而band 1 學位係唔夠band 1 學生,我唔揀最叻嗰5 間,1-3志願填第6, 7, 10 嘅學校,第4 志願我會揀band 2 A,因為band 1 位唔夠,一定有band 1 學生入band 2 學校,如果隨機編號唔太差,理論上頭3 志願已經ok, 因為唔係揀hit 嘅學校。  如果都失敗,即係個編號好差,甘band 2 最叻嘅學校放頭d,  起碼可以係去一間僅次於band 1 嘅學校。當然,如果嗰區band 1 學位多過學生,就唔會甘揀。

回覆:beaclem 的帖子

Agree! 我囡上年乙1-7 全部填band 1, 之後才填band 2及band 3共30 志願,最後入了葵青區乙一第一志願!其實囡囡九龍私小,老師又吾會好刻意叫我地保險第二志願填兆民,只要家長照自己意願便行!其實葵青又夠位派,派晒band 1生才到band 2生,肯定自己係band 1生,不是邊緣人就應放心填哂英中先!

引用:我當年同個女揀都係全部排band+1,+然後band

原帖由 beaclem 於 15-04-17 發表
我當年同個女揀都係全部排band 1, 然後band 2, 跟住band 3, 但要好辛苦至fill 曬D choice

有一樣野係最重 ...
Agree!!

乙1 : LW ,OC, LSKC, ST, 83, 民, 全
乙2 : 83 / 民 / 全 / 伍
乙3 : 全 / 伍
乙4 : B2 荔天....

回覆 NurseSally 的帖子

私小學生來自五湖四海,老師根本掌握唔到每區數字,緊係比唔到advice. 同區小學,應該會分析每年排位情況再俾advice, 絕對值得參考。當然,如果小學無做分析就無辦法。

我比仔仔激爆, 葵青區有很多band1校, 當時自行時已經有心儀的,  巨e+反口話要間最近屋企, 5理band2 or 3,  好彩最近屋企果間係band1 (全完)。 現唯有將全完排甲一, 乙一。因為係巨讀, 第日有問題時毛得奶。
‹ 上一主題|下一主題