用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣學生大逃亡
樓主: mckong
go

荃灣學生大逃亡   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+15-4-19+23:38+呢個真

原帖由 peggy 於 15-04-20 發表
今年cut了多個他區學位,真係唔可以同以前相比
望我囡入到體藝喇,對呢個遊戲真係投晒降。

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 sarali 的帖子

當然,再加有特異功能的,第五都有機會

醒目開學勳章

早晨~~
想問下大家....甲部填果3間...同乙部頭3名要唔要一樣?
體藝 又可唔可以再填甲或乙部?

因為我連基本嘅都唔識點填

醒目開學勳章 王國長老

~~baby~~ 發表於 15-4-20 11:50
早晨~~
想問下大家....甲部填果3間...同乙部頭3名要唔要一樣?
體藝係獨立一次性收足學生, 唔會係大抽獎入面有位畀學生抽.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

早晨~~
學校無搞升中講座???

因為有幾間學校係份學校 list 既附注講左唔揀就唔好填.

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+15-04-20+發表往年

原帖由 miriam 於 15-04-20 發表
唔係都唔會乙3就係保險線
如果妳所説的保險線是B2學校的話,跟本就無需要,升中同派小一不同,在派完B1生先派B2生的情況下,妳所選的第一間B2學校不論放第三或第N個,都一成功。

醒目開學勳章 王國長老

pcy307 發表於 15-4-20 12:57
如果妳所説的保險線是B2學校的話,跟本就無需要,升中同派小一不同,在派完B1生先派B2生的情況下,妳所選的 ...
呢間係一間叫做派到乙3都仲可能有機會有到既 B1

醒目開學勳章

miriam 發表於 15-4-20 12:55
學校無搞升中講座???

因為有幾間學校係份學校 list 既附注講左唔揀就唔好填.
唉...我大頭蝦星期6 唔記得去

醒目開學勳章 王國長老

pcy307 發表於 15-4-20 12:57
如果妳所説的保險線是B2學校的話,跟本就無需要,升中同派小一不同,在派完B1生先派B2生的情況下,妳所選的 ...
最慘呢間係我囡都唔鍾意既學校................

引用:Quote:pcy307+發表於+15-4-20+12:57+如果妳

原帖由 miriam 於 15-04-20 發表
最慘呢間係我囡都唔鍾意既學校................
荃湾四間英中,加三間外區共七間,我唔覺得有任何一間可以放乙三都有機,更加不能成為一定得的"保險線"囉。

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-04-20+發表最慘

原帖由 pcy307 於 15-04-20 發表
荃湾四間英中,加三間外區共七間,我唔覺得有任何一間可以放乙三都有機,更加不能成為一定得的"保險線"囉。 ...
乙二呢?

sarali 發表於 15-4-20 14:02
乙二呢?
都一樣,絕對無一間是保險.我覺得只有將可風或王少清放第一才可以講稍為保險.

早晨~~
你講多些你小朋友的資料,或者我們可以比些建議你.

jcctiu 發表於 15-4-20 17:38
都一樣,絕對無一間是保險.我覺得只有將可風或王少清放第一才可以講稍為保險.
...
同意

jcctiu 發表於 15-4-20 17:38
...

B1 同學應可將 可風及王少清 放 乙二

OK_下雨天 發表於 15-4-20 17:55

可以和應該,但絕不保險,入到的機會唔高.

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+15-4-20+17:59+編輯

原帖由 jcctiu 於 15-04-20 發表
有人試過

sarali 發表於 15-4-20 18:30
有人試過

有人試過得,但也有好多人失敗過,所以點可以話是保險,只可以話是博一博.總好過早早就揀BAND 2學校來填,未博就投哂降.

OK_下雨天 發表於 15-4-20 17:55
十分同意

miriam 發表於 15-4-20 13:05

昨日粗畧睇過,除了他區英中位比上年少十幾個外,連他區中中位也少了二十多個。雖然今年全港小六學生人數減少,但基本上已在各校減派中調減了中一學位,但教育局仍然要在荃灣網大幅減去他區學位,這意味著留守荃灣的人數比正就讀本區的人數有一個較大差距,因三月頭跨網申請結束後,教局会計計數而定各區的他區位,即是荃灣區有較多人跨網走了,而跨入荃灣的人可謂少之又少。另外,我相信在自行時,有不少荃灣學生除報本區外,亦会試沙田或葵青中學的,而從別區在自行中選考荃灣中學的人相信不多,即是荃灣區中學在自行收生相信仍以本區學生為主。
如果無記错,直資學校的收生名單是四月中上報教局的,以荃灣近年校網的情况,相信已驅使了不少學生去考區外直資。
在我眼中,荃灣區小學生質素不错,故此,正在苦惱如何填表的你可樂觀一點,也許,競爭對手已少了很多(入了直資),甚至你的子女已在自行時被收了。☺

‹ 上一主題|下一主題