用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荃灣小學派中學
樓主: SONIALAI
go

荃灣小學派中學 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-04-20+發表甘

原帖由 alanwong238 於 15-04-20 發表
王少清現在已經係英中了。
真的嗎??因為未開始留意中學
thanks !!

回覆:荃灣小學派中學

我想問馬灣基慧同浸聯邊間老師有愛心d?關愛及鼓勵學生多d?thx

ka_ka 發表於 15-4-21 14:38
我想問馬灣基慧同浸聯邊間老師有愛心d?關愛及鼓勵學生多d?thx
兩間小學除了成績好外,兩者都是有很強的關愛文化,多數的老師都很盡責和有愛心.

荃灣何傳耀紀念小學頭20可直上荃灣何傳耀紀念中學 <-- 英中

其實係得荃灣區讀小學,最终都係離唔開心儀既荃官,可風,蕭明,王少清,但睇番升中情況,荃官小入荃官中既人數係最多,至於其他三間考入既人數都差不多,為何馬湾基慧和浸聯會睇高一線呢?請指教!

引用:其實係得荃灣區讀小學,最终都係離唔開心儀

原帖由 ML710 於 15-04-22 發表
其實係得荃灣區讀小學,最终都係離唔開心儀既荃官,可風,蕭明,王少清,但睇番升中情況,荃官小入荃官中既 ...
可以參考浸联及馬基近幾年的升中派位,over 50%派往b1 津中,如計埋其他直資b1中,over 60%!!

荃灣區其他小學,派去b1中學大约30-40幾%, 相比之下,浸联同馬基係比較出息。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 15-4-22 21:03
可以參考浸联及馬基近幾年的升中派位,over 50%派往b1 津中,如計埋其他直資b1中,over 60%!!

荃灣區其他 ...
Exactly true!

引用:Quote:ka_ka+發表於+15-4-21+14:38+我想問

原帖由 jcctiu 於 15-04-22 發表
兩間小學除了成績好外,兩者都是有很強的關愛文化,多數的老師都很盡責和有愛心.
...
thanks

引用:其實係得荃灣區讀小學,最终都係離唔開心儀

原帖由 ML710 於 15-04-22 發表
其實係得荃灣區讀小學,最终都係離唔開心儀既荃官,可風,蕭明,王少清,但睇番升中情況,荃官小入荃官中既 ...
蕭明都係 荃灣區嗎? 甘即是荃灣唔止4間英中??
見你無提及何傳耀??

醒目開學勳章

soso3509 發表於 15-4-24 01:25
蕭明都係 荃灣區嗎? 甘即是荃灣唔止4間英中??
見你無提及何傳耀??

...
荃灣得4間英中,何傳耀、荃官、可風、王少清

ML710 發表於 15-4-22 18:48
荃官小入荃官中既人數係最多...因為佢哋係聯繫學校

cheuk01 發表於 15-4-25 23:50
荃官小入荃官中既人數係最多...因為佢哋係聯繫學校

還有一點更重要的就是如果統一派位乙部唔揀荃官第一志願,官小學生就沒有機會抽聯繫小學的6-7個位,所以官小BAND 1頭和中的學生為了要有兩次抽獎機會,絕大部份都會填荃官第一志願.其他小學如浸聯向馬基BAND 1頭和中的學生主要揀BAND 1的基督教中學,揀荃官相對少好多,不過今年他區學位減少,我估浸聯和馬基入荃官都會比以往多.
‹ 上一主題|下一主題