用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人因為個小朋友同其他同學夾唔埋而轉校? ...
樓主: juliewan202
go

有冇人因為個小朋友同其他同學夾唔埋而轉校? [複製鏈接]

回覆:Charlotte_mom 的帖子

thanks你的方法好好,提醒左我!多謝你

Charlotte_mom  加油  發表於 15-4-16 16:13

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 10:13
我仔係非典型自閉的, 即外表, 行為睇起黎同普通人無分別, 但骨子裡唸野方法有D自閉元素: 唔識睇人眉頭眼額, ...
唔識睇人眉頭眼額, 肉麻當有趣, 做左D野人地"摺"佢仲覺得自己引到人注意成功左, 堅持己見, 唔識同人溝通合作成日覺得自己岩晒, 有挫折就大反應 (喊, 指責他人), 有時人地好心提佢, 仲要俾佢鬧, 批評人地又唔留情面 (無同理心) <======= 點解好似講緊我咁既

我女同佢倒轉, 開開心心人緣好到不得了 <======同我大女一樣, 可能呢D type數學係差D

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 15-4-16 16:10
唔識睇人眉頭眼額, 肉麻當有趣, 做左D野人地"摺"佢仲覺得自己引到人注意成功左, 堅持己見, 唔識同人溝通合 ...
哇哈哈哈哈, 可能就係個腦唸野太簡單, 所以數感都差D

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky  阿囡撞親我真係會話&quot;抵你死&quot;:z   發表於 1 分鐘前 刪除

我個仔份人
有次佢形容家姐D頭髮有D長, 佢話:家姐呀, 如果你前面D陰再長D, 就會似隻女鬼咁架喇 (好認真架絕對唔係串佢)

我成日覺得做佢老婆會好慘........

一女之媽 發表於 15-4-16 10:50
Thank you不過我囡唔係自閉,但佢都係反應大,鍾意小小事就投訴而家俾一個班上的曳人蝦佢 ...
原來呢D都叫欺凌!!!!!!!

係呀, 唯有叫阿女唔好咁大反應, 唔鐘意小息就行開D, 你越大反應對方越覺得好玩。

我女女小一時, 俾唔同既人响唔同既場境吐口水、鬧死八婆、用膠樽dup。我女女唔會有反應, 亦無告俾老師聽, 口水就抺咗佢, 鬧死八婆當聽唔到, 同扑人膠樽個死仔日日微笑say good morning, 最後咪一個送女女聖誕咭話:你是我最喜歡的朋友, 另一個同佢講:Bye, pretty girl

引用:點評little_yolky++阿囡撞親我真係會話"抵

Charlotte_mom 發表於 15-4-16 16:17

little_yolky  阿囡撞親我真係會話"抵你死":z   發表於 1 分鐘前 刪除
我開始有D同情我老公..........有一次, 佢剪頭髮剪得短咗, 我問佢做乜剪到好似屎塔蓋咁

Charlotte_mom    發表於 15-4-16 16:41

回覆 juliewan202 的帖子

那要看看現時的學校是怎麼樣的學校,如校內的老師同學大都是正正常常的,不是那些蠻不講理的老師而大多數同學背景又不是太複雜的話,應不會為此而轉校。

引用:Quote:一女之媽+發表於+15-4-16+10:50+Than

原帖由 little_yolky 於 15-04-16 發表
原來呢D都叫欺凌!!!!!!!

係呀, 唯有叫阿女唔好咁大反應, 唔鐘意小息就行開D, 你越大反應對方越覺得好玩。
你囡囡EQ好高!!!

一女之媽 發表於 15-4-16 17:08
你囡囡EQ好高!!!
佢由細到大都係咁, 似爸爸。

Charlotte_mom 發表於 15-4-13 10:42
問題出O係邊度? 我仔社交弱, 都有試過被欺凌(好彩係一D極無奈的小事), 但我都會唸, 點解一班幾十人, 個個唔 ...

可憐天下父母心我囝也是社交弱一員自己初初面對他這種情況,心裡的確心疼及替他難受但想深一些我不能扶他幫他到老他最終也要自己搞掂況且外面世界不會繞著他轉他要生存就需練就一身功夫不需他相識滿天下但至少有些能說話的朋友(也不期望到知己的境界因一般人也未必能遇到)另一方面我也跟他心裡打底,如未能或暫時不能交到朋友,他需懂得自處,毋須覺得自己一無是處,感覺當然是不好受,但須自我消化。
‹ 上一主題|下一主題