用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱校/神校的band1學生比較
樓主: BennkiChu
go

弱校/神校的band1學生比較 [複製鏈接]

BennkiChu 發表於 15-3-31 09:12
明白, 呢樣真係好睇小朋友的本身資質同鬥心, 去到呢個階段, 做家長的除左支持, 真係幫5到好多。 ...
見英小生三年級就拎住厚厚英文小說睇, 数/科學全英, 課程有可能教深一年, 由細操到大, 上英中無咩難度, 中小, 要段時間, 鬥心強, 很快會追到
為子女选得其所, 好重要

醒目開學勳章

kaifu 發表於 15-3-31 17:24
個人認為英中學生該視英文為第一學習語言,英文不好,不只英文科成績差,其他科目也受到不同程度的限制, ...
我意思係考評局當英文係第2語言,所以評分要求低,唔係講緊學生取態,英語能力對學生將來學業同工作嘅影響當然無庸置疑。

BennkiChu 發表於 15-3-31 13:43
其實聽你地講, Band1英中都5係甘可怕,  學樓上話, 選一般band1已足夠,

努力一定無問題,中文其實更難學好

bobbob 發表於 15-3-31 21:09
我意思係考評局當英文係第2語言,所以評分要求低,唔係講緊學生取態,英語能力對學生將來學業同工作嘅影響 ...
對香港人英文係第2語言,但係評分要求唔會低,因為學校有唔少唔識中文既同學。佢地既母語係英文,另外修讀法文(或者其他外語)。

王家爸爸 發表於 15-4-1 07:21
對香港人英文係第2語言,但係評分要求唔會低,因為學校有唔少唔識中文既同學。佢地既母語係英文, ...
你講果D已經5係我地普通市民讀D學校lor

其實我跟本都5使擔心, 因入band1的學生絕大多數都係來自中小, 學樓上話, 只要小朋友有鬥心, 係呢個level,  一定適應到英中。    e+又開始要煩囝囝D大抽獎揀校。

王家爸爸  小朋友適應力很強。  發表於 15-4-1 09:52

引用:Quote:BennkiChu+發表於+15-3-31+13:43+其

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-4-1+07:21+對香

原帖由 BennkiChu 於 15-04-01 發表
都唔係呀,王家爸爸囝囝間中學有直屬小學,間小學係津校,我識人抽入但係都無讀,佢媽咪話驚老師成日閙佢個囝,雖然我都聽人咁講,但係如果我係老師,可能重過份,三十個仔,如果有得5、6個曳到飛起,真係人都顛。

BennkiChu    發表於 15-4-1 11:59

BennkiChu 發表於 15-4-1 08:28
英小津校都有少量外藉人士入讀嫁....能中能英

王家爸爸 發表於 15-4-1 07:21
對香港人英文係第2語言,但係評分要求唔會低,因為學校有唔少唔識中文既同學。佢地既母語係英文, ...
咁即唔係一般既英中, 因為一般英中=要考DSE, 即要考死亡之卷:中文, 唔識中文既同學即係唔考DSE, 即係讀IB? 咁已經唔係樓主討論範圍了。一般英中, 考DSE時英文都係第一外語程度考, 但中文就用母語作為評分標準, 所以程度上, 一定係難過英文了。上到英中, 科科英文, 英文進步得快, 但中文反而要小心, 因為只有中文、文學、中史用中文。即好似中小一樣, 科科中文教, 中文自然好, 英文就差啲。
‹ 上一主題|下一主題