用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢? ...
樓主: YmOra
go

出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-3-30 22:14
要分清楚....B1位係每區都唔同...視乎B1中學分佈....有d區可能有位剩....有d區可能唔夠位

自行.....就算 ...
咁我想問吓, 在邊度可以睇到每區的BAND 1位? 睇到有無BAND 1 位剩

LoveChild 發表於 15-3-31 09:31
咁我想問吓, 在邊度可以睇到每區的BAND 1位? 睇到有無BAND 1 位剩

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

回覆 王家爸爸 的帖子

咪係咯, 講來講去, 都唔明教育局點攪, 要攪個banding, 但學生, 家長, 就永遠唔知自己實際既banding.  要估估下咁去墳表.  有個次第, 但又唔用次第掛次序, 又要攪個"隨機號碼".  換句話來說, 次第機制係有問題存在, 但政府永遠唔去正視問題.  又或者政府唔希望所有叻人入晒D叻學校.  再講, 應該取消呈三, 自行階段在大抽獎前公怖, 同直資看齊, 家陣直資可以優先收生, 對部分top既津校都好唔公平, 而且如果自行可知道收咗, 家長亦可能唔揀直資學校.   至於呈三, 試可繼續考, 但不作呈分用, 如果同學考得好, 咪可當作叩門用.   

回覆 YmOra 的帖子

當然機會係大, 但填表都要小心, 因為依家唔係"圍標", 即就算位係夠, 但你都唔知人家係點揀, 所以不適宜放晒D top band one 在頭5位, 咁就有D危險.

回覆 aleung922 的帖子

甘不如一齊考公開試,將所有學生排名次,通知晒家長,然後再揀學校,甘就最公平,最清楚,但最恐怖。。。

回覆 SIYip 的帖子

以前係一個試叫學能測驗, 再之前係升中試.  依家先有呈一, 呈二, 呈三... 再要靠學兄學姊勤勤力力考好個Pre-S1..... 其實都一樣咁恐怖!

再講, 我諗唔係家長最怕知個名次, 可能小學先至最驚.....

學能測驗都係為師弟妹打江山。當年邊有甘多資訊,連點揀學校都唔知。

回覆 SIYip 的帖子

都係, 以前D父母又要搵銀, 都唔得閒理咁多, 我記得個30個位係我自己填, 然後交比老師check.  亞爸只係話最好揀女校... 都唔識咩banding... 依家先知, 好彩自己讀個間都係band 1 學校.....haha.....

以前學能測驗只考中文和數學,但大部份都係升讀英中

回覆 kaifu 的帖子

係"飯蕉"無喇喇攪"英中"變"中中".  我始終覺得"中中"係失敗!  以前"扶扶碌碌"都係咁讀"英中"啦,  背天主經, 玫瑰經都全英, 小朋友要多接觸先學到好語文.  算啦, 發完"up"風!  費事太離題!

以前出生率高,學位變得少過求讀者(即B1生),學校就叫各位家長不要過於進取,乙2 or 乙3就要選B1c or B2a,今天的景況剛好相反,出生率低又係用同一智慧選校,完全享受唔到現在之優勢,想極都想唔通。

回覆 johnnywalker 的帖子

玩死我地, 佢地D仔女就個個出國留學

YmOra 發表於 15-3-31 13:03
以前出生率高,學位變得少過求讀者(即B1生),學校就叫各位家長不要過於進取,乙2 or 乙3就要選B1c or B2a, ...
因e+中學學位政府有調整來配合果年入讀人數, 記得以前邊有調整呀(20年前)。

同意你講法呀!

我以前都係符碌讀英中, 英文水平唔好但聽得多自然明白,就算唔係好TOP咁畢業,而家同人用英文溝通都唔大問題。

攪埋晒D中中,令班學生自動有區分,而家普遍中中畢業既學生,對英文會抱有害怕既態度。

回覆 dummie 的帖子

咪係咯, 雖然唔係做大官, 但起碼依家有份固定職業, 書寫冇問題先啦.  最慘係有D學校連數學都用中文教, 真係......

我又想問:如本身本區的Band 1 生,
咁大抽奬時甲部是不是選他區的Band 1 都冇問題?會唔會有跌band 的問題影響?
打個比喻:
即本區B1 尾,甲部選皇仁得唔得呢?

回覆:ikongma 的帖子

老師應該會話你知你係唔係全港band 1 . 係就冇問題。

回覆 TiffanyLing 的帖子

咁即是甲部是跟另外全港排名嗰條線?我都是幫朋友問,
因我仔大抽奬只會選回本區,唔想咁博
‹ 上一主題|下一主題