用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 申请中西区五年级插班生
樓主: cutebean
go

申请中西区五年级插班生 [複製鏈接]

cutebean 發表於 15-3-20 15:34
再請教多一個問題,熱心的爸爸媽媽們,有沒有好的申請材料、推薦信的example呢。
謝謝啊。 ...
在深圳讀書時有無奬項, 校內校外的, 有無任何一樣特異功能, 運動、音樂、藝術乜都得? 一般申請緊係要成績表唔少得, 你同深圳學校校長關係好唔好? 請佢寫推薦信啦, 仲有, 一般插班一定要筆試了, 多數考中英數, 你小朋友國內讀書, 數學一定好, 所以, 要再操叻啲, 以免其他有一科稍一失手, 都起碼有一科有亮麗既成績搭夠。記得暑假之前要學識繁體字, 香港老師捉筆劃好嚴格的, 考筆試時, 可以向學校請求可否先用簡體, 只要看得懂題目就可以了。

唔可以話無時間啊, 俾你女女順利考入小五, 因為要趕呈分, 你都有排煩啊。再加上香港升中遊戲複雜到暈, 你都係要多啲時間刨下網頁了, 唔好等小六至開始搵資料。

回覆 little_yolky 的帖子

太感謝你的回覆了。校務處主任原是我女兒的數學老師,想請他寫推薦信。想請教一下,是否需要我草擬好給他?

little_yolky 發表於 15-3-20 17:28
在深圳讀書時有無奬項, 校內校外的, 有無任何一樣特異功能, 運動、音樂、藝術乜都得? 一般申請緊係要成績表 ...
非常感謝你的建議,另外,關於學識繁體字,有無較好的教材或方法推薦?謝謝。:)

cutebean 發表於 15-3-20 17:39

太感謝你的回覆了。校務處主任原是我女兒的數學老師,想請他寫推薦信。想請教一 ...
咁你要問問老師要求了, 因為我見國內好多老師都希望同學先草擬推薦信的(不過, 我係報研究院), 但如果可以, 老師自己寫可能好啲, 因為佢可能比較了解女女在學情況。最緊要唔好讚得太誇張, 如實報道外加一些少讚美就好了。

cutebean 發表於 15-3-20 17:42
非常感謝你的建議,另外,關於學識繁體字,有無較好的教材或方法推薦?謝謝。:) ...
www.edbchinese.hk/lexlist_ch/

以上係香港教育局標準字形網頁。小朋友有得小四, 應該可以看繁體字書學習了, 買本繁簡對換字典俾佢, 讀應該問題唔大, 我係擔心寫。好似我哋, 好多香港人簡體字都識睇唔識寫。佢要好勤力至得了。

回覆:申请中西区五年级插班生

我有個問題, 如果小朋友在學期中段由外地返港定居, 基於人人有書讀的原則, 教育局點都會安排個學位俾你, 會不會安頓你去官校的機會比較大?

jaycee_mami 發表於 15-3-20 19:50
我有個問題, 如果小朋友在學期中段由外地返港定居, 基於人人有書讀的原則, 教育局點都會安排個學位俾你 ...
点都会俾个位你,但未必係大熱学校,亦未必有得你揀?

總堂雖然有位, 但全部科目英文教, 你小朋友讀唔讀得來架???

我去年認識一個投資移民來港的, 兒子入了呂明才小學插入四年級, 你問問有沒有位啦.
希望每天開心渡過 ;-)

jaycee_mami 發表於 15-3-20 19:50
我有個問題, 如果小朋友在學期中段由外地返港定居, 基於人人有書讀的原則, 教育局點都會安排個學位俾你 ...
教育局派d最差的給你架, 我岩岩識一個朋友女兒來港咪派左一間全級得一班又無乜人讀的學校羅, 我叫他去問鮮魚行但點知又無位, 咁佢就照讀了.
不過又咁講, 中西區差極的學校我都仲覺得幾好, 所以如入到中西區的小學應不用擔心.
希望每天開心渡過 ;-)

點解唔考私校?簡單d~~

回覆:cutebean 的帖子

回覆 venicebb 的帖子

收到,谢谢你。
看来我同时也要考虑收小4插班生的学校了。:(
whatever,努力啦。

回覆 Yanamami 的帖子

唉,生活压力大呀。所以先考虑官立和资助的。:)

回覆 Jessy 的帖子

收到,谢谢你。
所以我现在也在着手准备她的申请材料,准备自己也要去学校递申请。

回覆 Jessy 的帖子

谢谢你。
我问过吕明才了,现在网上没有信息,要5月份再上网看看。若有空余学位,就可以填写申请表格,然后。。。

回覆 Yanamami 的帖子

谢谢回复。
是的,所以自己也要准备申请材料,努力,加油,为了女儿。当然也会根据女儿实际情况,身心健康也很重要。:)

回覆 jaycee_mami 的帖子

呵呵,有可能。
我也是今天在论坛看到有适应课程,然后到教育局网站看到了新来港儿童的支援服务,呵呵,心里真有些感动呢。:)

收到,谢谢你。
嗯,其实我没有学过繁体字,可是会看。因为小时候跟着姑妈去基督教堂,和她一起看新约、旧约。呵呵,温馨、美好的回忆啊。

我識個現小5的, 近港地區來了幾個月, 俾佢插到 (分配到) 地區一線官校 P5, 剛test, 佢中文因不熟繁體, 測驗剛合格, 英文得小一二程度, 不合格, 數學最好, 有8字頭, 呈分在即, 她很落力補習, 但亦非常辛苦.  

HaYi 發表於 15-3-21 08:57
我識個現小5的, 近港地區來了幾個月, 俾佢插到 (分配到) 地區一線官校 P5, 剛test, 佢中文因不熟繁體, 測驗 ...
呢个成績去呈分,真係不堪設想……band2都未必得~
‹ 上一主題|下一主題