用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 想問中四選修科, 有冇人選"論理/旅遊"呢D冷門科嫁? ...
go

想問中四選修科, 有冇人選"論理/旅遊"呢D冷門科嫁? [複製鏈接]

個老師話基本上可以揀D冷門科博高分, 因為入大學主要係夠分先收.

但係個仔話興趣不大, 想選理科.

咁有冇人真係特登揀D偏門科, 而成功入到大學嫁? 會否影響日後到外國升學?

定係果D科冇人讀, 個老師只係想SELL吓, 等多D人揀?

王家爸爸    發表於 15-3-23 20:26
   0    0    0    0

呢D科好少人讀,band 1學校都唔會開,所以通常無好勁既學生讀,但唔等於易好分,lv 5比例好低

首先興趣唔大,一定唔會揀
第二,呢啲科多數都唔會攞黎考U,真係俾你入到都俾人睇低
呢個世界好現實

回覆 ovshk 的帖子

冇錯, 個仔讀緊Band 3學校.

回覆 linglingmamama 的帖子

原來係咁, 你唔講真係唔知, thanks!

manhonlam 發表於 15-3-15 10:45
個老師話基本上可以揀D冷門科博高分, 因為入大學主要係夠分先收.

乜個老師咁講,DSE 冇得拉 CURVE,唔一定要比任何人 5 分。
想繼續升學,讀番「傳統科目」好 D。

ovshk 發表於 15-3-22 00:38
呢D科好少人讀,band 1學校都唔會開,所以通常無好勁既學生讀,但唔等於易好分,lv 5比例好低 ...
都幾多band 1學校有開,例如SJC有36.4%得到Level 5以上。

manhonlam 發表於 15-3-15 10:45

揀冷門科博高分係幾好既策略。

旅遊的確易高好。只要唔好揀體育就得,拎5以上太難,除非運動同讀書都好勁。
‹ 上一主題|下一主題