用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 出席簡介會重要嗎
樓主: lcyesther
go

出席簡介會重要嗎 [複製鏈接]

未必幫到你面試,但肯定幫到你揀學校.
建議花多啲時間去了解:
1.課程
2.看下學生功課
3.同學生傾下偈
4.了解評核機制.好多學生話愉快學習,但個評核點設計,好主導老師點教
5.環境

BK收料唔係唔好,但一人一句,好容易錯讀,亦要留意在BK讚學校容易,講吓某校唔好的地方隨時比圍,所以好多人一係唔講,一係好的才講.

我會留意校長及工作人員。有些校長真的很自以爲是,鉄板著臉,語氣傲慢,有些工作人員,也是愛理不理,這些學校,就算怎樣標青,我都不會考慮。

醒目開學勳章

回覆:出席簡介會重要嗎

除了校長,教師之外,我仲會留意幫手的學生的表現,學生與老師之間的互動,返來幫手的學生只限高年班,定低年班的學生都有份參與呢?另外,再跟值日的學生傾下。你會有不少得著。

引用:除了校長,教師之外,我仲會留意幫手的學生

原帖由 開心小花 於 15-03-09 發表
除了校長,教師之外,我仲會留意幫手的學生的表現,學生與老師之間的互動,返來幫手的學生只限高年班,定低 ...
這也正正是我的策略

引用:我會留意校長及工作人員。有些校長真的很自

原帖由 200904 於 15-03-09 發表
我會留意校長及工作人員。有些校長真的很自以爲是,鉄板著臉,語氣傲慢,有些工作人員,也是愛理不理,這些 ...
係呀,網站可以做得美輪美奐,簡介可以講到天下無敵,往往就是這些 subtle 位見真章

引用:除了校長,教師之外,我仲會留意幫手的學生

原帖由 開心小花 於 15-03-09 發表
除了校長,教師之外,我仲會留意幫手的學生的表現,學生與老師之間的互動,返來幫手的學生只限高年班,定低 ...
唔好意思, 冇乜頭緖。想問下你會同值日
嘅學生傾啲乜嘢呢?

引用:+本帖最後由+alyk+於+15-3-9+14:16+編輯+\

原帖由 alyk 於 15-03-09 發表

回覆 lcyesther 的帖子
唔係甘都信呀 .....

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+開心小花+於+15-03-09+發表除

原帖由 kylok 於 15-03-09 發表
唔好意思, 冇乜頭緖。想問下你會同值日
嘅學生傾啲乜嘢呢?
有些學校會標榜兩文三語,就會用普通話及英文問on duty的學生,睇下佢地語文能力。會問下佢地功課量,多唔多抄寫的功課,測驗,黙書情況,最喜歡上哪一課?英文堂是否真是全英文,中文就全普通話?如果聽唔明點算?有無機會出去比賽和參加活動等等。我甚至問過個學生學校午餐好唔好食。都主要係圍繞住學校生活,都係傾下偈咁。我主要想睇返D學生的即場反應,有無禮貌,表達能力同應變能力。同埋睇下學校講的,同學生講的情況是否一致。

lauwingtai    發表於 15-3-10 11:45
小寶貝兒    發表於 15-3-10 00:39

回覆 sissysze 的帖子

校長直接講冇得你話唔信架, 只可以寧可信其有.事實上, 所有入表扣門都有得in, 而in時會問是否111, 有朋友要即時出示副本.

EK上有人成日話某某學校非111不in不收, 唔通我就信? 唔入表試下? 咁我寧可信個校長囉!
‹ 上一主題|下一主題