用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學讀私校,定還是留d錢比小朋友將來去外國讀書? ...
go

小學讀私校,定還是留d錢比小朋友將來去外國讀書? [複製鏈接]

大家點睇?

9    0    0    0

其實鋪排孩子出國同讀唔讀私校無直接關聯吧!
直私官津小學都好,只要家長心儀又適合孩子就好。
出國讀書都唔係一面好,國家、學校、選科都係一個大學問,不要以後外國的月光一定圓d

引用:其實鋪排孩子出國同讀唔讀私校無直接關聯吧

原帖由 kufubaby 於 15-03-07 發表
其實鋪排孩子出國同讀唔讀私校無直接關聯吧!
直私官津小學都好,只要家長心儀又適合孩子就好。
出國讀書都 ...
有關係,cky一個月over 7k, 供足十二年,隨時儲不到2M出國讀書。

直私或官津吾係問題,睇整體教育質素。私校吾一定好過津校。

一般情况,使錢栽培小朋友,留前鬥後好,但亦睇小朋友性情,有d吾適合傳統教學,小種子長吾到,驚去吾到大學甘遠。

Yeahp  從小更有效  發表於 15-3-9 11:23
Yeahp  使錢栽培小朋友, 親身感受是從少   發表於 15-3-9 11:23

Nicnana 發表於 15-3-7 19:30
大家點睇?
可否選不太貴的直資,留返資源他日出國?不是說一定要出國或外國一定好,而是想保留這個選擇,留一條後路。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 15-3-7 21:29
直私或官津吾係問題,睇整體教育質素。私校吾一定好過津校。

一般情况,使錢栽培小朋友,留前鬥後好,但亦 ...
我地都係留前鬥後!如果有本事讀到香港三大嘅話,慳返筆,等兩老退休時開心d囉~ 又或者...

大家記唔記得早兩年有個討論:如果有舊錢,你寧願做首期,定係出國留學?

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

首期定留學,真係好睇小朋友。有心的,一定係供佢讀書,但有d擺明無心向學,態度都無,就兩睇了。

如生女我會送去外國讀大學, 生仔我會將d錢比佢將來買樓做首期, 但就算唔可以順利升入本地大學都要繼續讀, 文憑、副學士都好, 讀到幾多得幾多。

回覆:小學讀私校,定還是留d錢比小朋友將來去外國讀書?

睇吓邊間私小,邊間官津,重要係是否適合小朋友?

做首期

大家會預留幾錢出國呢?

讀任何學校,不保証—定將來不去外國讀書,DSE現中文及通識又可能孩子將來想做律師/醫師,香港u學位有限,外國學位較多,入讀較容易。

小學讀私校

這帖子剛好 hit 中我心中一個疑惑 : 究竟係未一定要上大學?當中的 opportunity cost 又是幾多?當然,如小朋友能入讀 Ivy League,我賣樓賣股票都會供,但如只是讀不到本地大學會而到外地升 U,我還未想清楚這是不是個好方案…

本地人讀本地大學一定平,但大學水泡科太多,副學士及自資真。。。。見很本地大學畢業去外國進修,更上—層樓。

回覆:小曳人 的帖子

所以一起做,200申請居屋,白表一成供25年,去外國有平有貴任君選擇,學成回來又有樓又有專業人士,一舉二得

小曳人 發表於 15-3-7 22:05
我地都係留前鬥後!如果有本事讀到香港三大嘅話,慳返筆,等兩老退休時開心d囉~ 又或者...

大家記唔記得早 ...

我都同囡囡傾過呢個問題。
我同佢講笑咁傾,佢好認真答我,佢揀讀書,將來靠自己能力買樓。

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-3-7+21:29+直私

原帖由 小曳人 於 15-03-07 發表

大家記唔記得早 ...
有無心都做首期

有心讀書,在香港一定有路行。出外國讀,除非名牌大學,果張沙紙比8大出來的不見得更有用。

小朋友真是天真無邪,新私樓約5O0,現按揭6成,首期要200萬,如醫生人工每月10,不用不使蓄二年,我的—樣答案為有同孩子每次交表200元,或18+輪公屋,本地大學都要借錢,將來先還錢,才蓄錢,到時孩子一身債

‹ 上一主題|下一主題