用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈 ...
樓主: 巴士
go

想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈   [複製鏈接]

小曳人 發表於 15-3-5 17:12
我就俾唔起學費,唔敢報cky
反而發緊白日夢,睇下有無機會高中轉真道...
non-jupas入U會唔會易/難d,我唔知 ...
高中轉真道?

如果真道繼續要學生修讀Language-B而唔係Language-A, 日後競爭力一定會差咗.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

看看樓主小朋友手頭上有什麼其他小學Offers 吧, 如果放棄CKY而選擇2線直資/私校, 小學好似比較愉快學習但中學追DSE辛苦死又未必有好成績, 話語境好其實完全港式英文(看看2線直資/私校的英文老師的口音!), 可能到時會後悔放棄CKY, the school trains kids to be global citizens, 但如果有1線直資/私校收學費又平的, 放棄CKY亦不需可惜

引用:Quote:小曳人+發表於+15-3-5+17:12+我就俾

原帖由 hkpapa852 於 15-03-06 發表
高中轉真道?

如果真道繼續要學生修讀Language-B而唔係Language-A, 日後競爭力一定會差咗.
14-15學年真道有提供English A Lang and lit SL, 之前有綱友講過好似無學生選修,因不想再另一科讀HL,終於只選Eng B HL, 唔知之後有冇改變

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 15-3-6 09:01
高中轉真道?

事源係識得個女仔,讀讀下名津,學校守舊,太叻俾老師玩,所以轉咗去真道,連跳兩級,入到去學習氣氛勁好,因為事主主功醫科,仲帶起成班同學努力讀書,諗住一齊入醫科我無詳細研究咁work唔work,多謝大家意見,我估當事人家長應該有研究過Language-B/A 嘅問題,而讀醫一定係target香港嘅大學啦....
我仲有大把時間,睇埋個女仔入大學阿仔都未升中!
恐龍家

Yeahp 發表於 15-3-6 09:41
看看樓主小朋友手頭上有什麼其他小學Offers 吧, 如果放棄CKY而選擇2線直資/私校, 小學好似比較愉快學習但中 ...
如果有KTS offer又如何?

引用:Quote:Yeahp+發表於+15-3-6+09:41+看看樓主

原帖由 巴士 於 15-03-06 發表
如果有KTS offer又如何?

咁就專心準備2nd in

我小朋友都會反問:"乜係native English...究竟係英...美....澳 定 加?"...

我想不是用口音來決定, 反而是用l
字和句式。好像以下一題:

Do you want _______ cake?

Fill in one word

答案不是 eating, a , the
小一考試題, 我認識一線名校學生都被考起。
我舉例説是由於用字反映了native eng .

我自己也不是native, 如有native 家長請分享

引用:我想不是用口音來決定,+反而是用l字和句式

原帖由 woyj 於 15-03-06 發表
eating, 係咩式?

KTS係好學校, 但同CKY完全唔同類型, 又是老話, 樓主其實想小朋友將來接受那一種教育? 如果你小朋友可谷可多測驗, 仍能保持中上成績入Band 1 津/私/直中學再戰香港的大學, 當然選KTS + 外補英文, 如果你想小朋友自少培養creative/flexiability thinking / presentation/ languages proficiency, 可能CKY 合適點.  
個人應為, 可考慮放棄CKY 的選擇, 除了一眾神校, 學費比較便宜的應可包括TSL, 真道, GT, YW,  

本人小女舊年經歷考小一, just my two cents worth

其實我小朋友是屬於可以谷的一類,在讀書方面他好自律的,從來不用勞氣,自動自覺做功課,學習亦如是,所以傳統及IB都適合他,就是咁先難決擇

woyj 發表於 15-3-6 11:03
native用語?

美國白人同黑人用語已經有不同, 住係美國既原居民(土著)用語更加極之不同, 邊個先係native?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-6 11:47
native用語?

美國白人同黑人用語已經有不同, 住係美國既原居民(土著)用語更加極之不同, 邊個先係native?
你懂的
視乎樓主去衡量得失了

巴士 發表於 15-3-6 11:47
其實我小朋友是屬於可以谷的一類,在讀書方面他好自律的,從來不用勞氣,自動自覺做功課,學習亦如是,所以 ...

既然係自律主動學習型, 有學費concern, KTS is a good choice, 考中學時更上一層樓亦有可能, 只要KTS成績好, 到時看經濟情況考入CKY grade 7 或其他行IBDP的學校亦可行,反之現在一入CKY深似海,即使成績好亦只可轉類似更貴學費的學校。

Jane1983  同意  發表於 15-3-6 13:03

樓主, 如果可以等, 等到暑假放埋ib result 比較下再決定。 不過可能要自己計下top 30%

Yeahp 發表於 15-3-6 12:18
既然係自律主動學習型, 有學費concern, KTS is a good choice, 考中學時更上一層樓亦有可能, 只要KTS成 ...
同意,現在唯有等埋KTS result, 請問KTS 屬於一線定二線小學?

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

KTS 有80%入band one,也算一線啦

入得CKY,其實都應該預埋很大機會將來去外國讀大學,又係另一筆數.
Twins 媽咪

啱啱諗起以前一位高人同我講過既一番話:

驚你就唔好做,要做你就唔好驚;又要驚又要做,一定唔會有好結果。

siden    發表於 15-3-6 18:25

開心小花 發表於 15-3-5 14:17
我上年原本都想報CKY.我地只有一位小朋友,學費就尚可以應付。佢係行IB, 香港Non- Jupas入大學唔係咁易,即 ...
100萬似乎唔得。因為仲要睇小朋友考乜U, 美國私校好鬼費。
‹ 上一主題|下一主題