用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs維多利亞
go

學之園vs維多利亞 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+jjson+於+15-03-06+發表Vote+

原帖由 siden 於 15-03-06 發表
Agree
太多朋友告知維記較hea,連用家也這樣說
維記fans唔認同都唔該勿插
Vic 學生校內 hea, 家長校外真係一D都唔hea。如果短期目標考小一,一定揀LH。

引用:Quote:原帖由+swyan3102+於+15-03-06+發表

原帖由 picture 於 15-03-06 發表
我估字寫得衰,老師就算批收亦不會要求重做?

唔知KV 呢類 學校又有否生字功課的改正或重做?
KV唔會要學生重寫,因為日日都寫中文字,慢慢慢慢逐漸就會好起來。默書錯咗梗係要改正啦。KV中文課程好structured,循序漸進。上到傳統中文小學,中文寫字能力有利於順利過渡。除英文之後,科科答題也要寫中文,包括數學文字題。

引用:我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢

原帖由 swyan3102 於 15-03-06 發表
我又分享少少意見,我大仔剛在維記英普班畢業,今年在普教中的私小讀小一,中英文完全跟到,但中英handwrit ...
Wise decision

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-06+發表我

原帖由 bubuG 於 15-03-06 發表
KV唔會要學生重寫,因為日日都寫中文字,慢慢慢慢逐漸就會好起來。默書錯咗梗係要改正啦。KV中文課程好stru ...
Btw, 英文handwriting KV 也會教小朋友寫靚靚。圓碌碌整整齊齊。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-06+發表KV唔

原帖由 picture 於 15-03-07 發表
真係train 得好全面。

咁K3 一天咪要寫好多字?
K2正式認真學寫字,在學校寫一半,回家寫埋另一半。K3下學期抄寫比例低,因為會著重application 多過抄寫。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-03-07+發表K2正

原帖由 picture 於 15-03-07 發表
Application?  即作句? 作文?
作簡單句子, 仿句,重組句子, 中英閱讀理解,數學咪教下睇鐘,calendar , coins.

回覆:學之園vs維多利亞

其實報全校offers 總數都幾misleading . 有一小撮叻仔女可以好多個offers,但有更多小朋友係可能一個offers 都冇。一個人十個offers ,另外4個 零offers, on average 每人兩個幾好聽。

引用:我今年對學之園升小一數據都有點懷疑,+因為

原帖由 gigiwin888 於 15-04-14 發表
我今年對學之園升小一數據都有點懷疑, 因為我入左幾個小一有offer的group, 很奇例如崇真, 個表寫有49人(但 ...
如果係我,我都唔入二三綫C小 group 啦。仲有抽獎嘛,變數大。LH最多人考到果D學校都仲可以玩抽獎。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-04-14+發表如果

原帖由 peggyhklam 於 15-04-14 發表
甘宣小係一缐定二缐?我見好少LH生上來報喜
一線。

引用:你仲心水清啦,依你呢個邏輯,二三線c小gro

原帖由 teambuilder 於 15-04-19 發表
你仲心水清啦,依你呢個邏輯,二三線c小group應該冇人會join。小人join既原因唔會係因為學之園學生對抽獎特 ...
舊年同一個星期出咗三個offers, 其中一個係Sfa. 另外兩個連註冊都唔去。咁我向學校報offers , 都會報埋兩個冇註冊的offers. 我冇註冊,都唔會入谷。

註:我不是LH家長。

‹ 上一主題|下一主題