用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有關留位費,放榜前後如何安排
go

有關留位費,放榜前後如何安排 [複製鏈接]

有無人清楚知道大約日程呀?而家暫時報左ive知道如取錄嘅話,7月?要交留位費。而文憑放榜為14/7,內地免試7月尾放榜,唔知需唔需要比留位費,到10/8聯招先放榜。而家想報多個副學士,又唔知邊日要交留位。因為經濟狀況問題,唔可以話每間都交晒,咁係咪喺各學院截期前,先報左想讀嘅先,等佢考完文憑試後,預期自己能夠取到咩野分數先決定喺邊度交留位費呀?

0    0    0    0

引用:有無人清楚知道大約日程呀?而家暫時報左iv

原帖由 wwyee 於 15-03-02 發表
有無人清楚知道大約日程呀?而家暫時報左ive知道如取錄嘅話,7月?要交留位費。而文憑放榜為14/7,內地免試 ...
好似不只是留位費,還要在數天後再交註冊費。所以建議應選擇最多兩個囝囝真正想讀課程,事關一經註冊,所繳交的費用是不會退回,除非你有政府資助課程的offer (JUPAS)

引用:Quote:原帖由+wwyee+於+15-03-02+發表有無

原帖由 Viman 於 15-03-03 發表
好似不只是留位費,還要在數天後再交註冊費。所以建議應選擇最多兩個囝囝真正想讀課程,事關一經註冊,所繳 ...
多謝你嘅回應,比得留位價,即係學院已經接受申請,由於未面試,所以未知係咪每間都能留位,所以先問有經驗嘅,係咪就算到時dse大失手,學院都會照收?例如ive,但失手以至4c中有1?

我果個讀緊中大專業進修學院hd,佢之前係面試後ok會即攞offer letter,達到佢既收生要求就可以放榜後即去confirm學位,留位費可以係限期前交,限前一般都係jupas放榜後

引用:我果個讀緊中大專業進修學院hd,佢之前係面

原帖由 ^曾小姐^ 於 15-03-04 發表
我果個讀緊中大專業進修學院hd,佢之前係面試後ok會即攞offer letter,達到佢既收生要求就可以放榜後即去conf ...
感謝回應,即係報名後,面試左再比個入學要求,達標嘅話,就可以喺放榜後直接註冊,而設定嘅期限會喺聯招公佈後,係咪咁嘅意思?而設定期限,大多係學院自定,每間都唔同。

‹ 上一主題|下一主題