用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
樓主: pollyoi217
go

delete [複製鏈接]

引用:其實最了解bps這間學校的是他們的學生和家

原帖由 cua 於 15-03-28 發表
其實最了解bps這間學校的是他們的學生和家長們,請尊重他們的意見。其他人的風(瘋)言風(瘋)語,完全可以不 ...
講得好,好欣賞您咁正義,點解要講考第幾先可以有second in ?或先入到BPS,因為有位家長做統計及有個妹不是考第一的,所以問下.....跟手有個用家話一班都有三份一是第一的....一級有.50-60第一真係太多了或您說的3一40個好正常....如果係真帶出2樣嘢,今次second in如果唔係第一,去in 只是陪跑,作陪襯。另一問題,如果傳開,下年報BPS,如果全級考第二都無行,會不會影響Bps收生及報讀人數?另外,您可能無我咁愛護bps呢,您點知我是不是用家呢?

回覆:Lucifer3960 的帖子

我猜只有SPCC,DGS,SPCS一级之中有幾十個小學全級第一

dgs,spcc,spcs有多少個小學第一,沒有研究也不想去研究。bps有多少個小學第一,對我來講也無關重要,重要的是將來我的小朋友能不能拿第一。至於愛不愛那間學校,不是說就可以,最重要是怎樣做,說永遠比做容易的多。

引用:我猜只有SPCC,DGS,SPCS一级之中有幾十個小

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-28 發表
我猜只有SPCC,DGS,SPCS一级之中有幾十個小學全級第一
既自有結論,又何苦相迫呢?

先自行發明50~60之神奇數字、委之於他人之囗,再以之批鬥别人,真有生果之風也。

引用:我猜只有SPCC,DGS,SPCS一级之中有幾十個小

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-28 發表
人各有資訊亦各有其限制。路經此地,見别人為子女煩惱升學,而自己已初過難關,只想予人方便,謹將所知所想供諸同好,此乃本板之社區精神所在,不是嗎?衆人之言,本非真理,又何需計較勝負,文無第一、武無第二,沉溺於強辨鬥爭,實令人痛心也!

回覆:庇理羅士女子中學幾時先寄出面試通知書

總有人興風作浪,我皆一概不理,無謂浪費時間。bps臥虎藏龍,我囡在小學是全級第二,上到bps成績是中上,好多同學都叻過佢。我知道有小學全級第二在自行收生階段不被取祿,亦聽聞自行有取祿全級第五,估計收生主要根據教育局排名,如果囡囡是band1頭又喜歡bps的話,可以一試。我唔會將bps同其他學校比,個囡鍾意而佢又讀得開心,對佢黎講就係最好。

回覆:pris626 的帖子

如果你發現有同學2次呈分排名都比你個女後而有機會2nd in, 但自己個女就無份,你會點做?
親子/教育王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱、如帶有違規、廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

引用:如果你發現有同學2次呈分排名都比你個女後

原帖由 newmother 於 15-03-31 發表
如果你發現有同學2次呈分排名都比你個女後而有機會2nd in, 但自己個女就無份,你會點做? ...
聽我女講,佢學校好似冇人收到電話second in,奇就奇在全校考第一及10內嘅同學都冇收到,佢學校仲要係地名小學。我女冇收到就預左啦,不過其他同學冇就怪D。

引用:如果你發現有同學2次呈分排名都比你個女後

原帖由 newmother 於 15-03-31 發表
如果你發現有同學2次呈分排名都比你個女後而有機會2nd in, 但自己個女就無份,你會點做? ...
會唔會interview時嘅表現唔好呀?不過都冇辦法,因為都會尊重校長決定。

回覆 newmother 的帖子

會否她有其他專長或獎項令學校作考慮因素呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

是否已經call曬2nd的同學?今天都沒有收到電話即無機會?

都快放easter hol, 我估要call 都應call 哂,校長話 ~ 15/4前 要n好唒。

考慮因素有好多:其中一樣野係等第

打漏字,in好唒。

仲有睇埋eca, services

咁就証實係無“內定“囉!

咁都好d

今年second interview list 唔知會否放上BPS網呢?想知共有幾多人2nd in

引用:今年second+interview+list+唔知會否放上BP

原帖由 ononprincess 於 15-04-01 發表
今年second interview list 唔知會否放上BPS網呢?想知共有幾多人2nd in
我都想知是否如校長那天所講揀100個左右入2nd in.

‹ 上一主題|下一主題