用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? ...
go

家境普通的小孩是否不適合入讀SPCC 及DBS 呢? [複製鏈接]

不用擔心!  只要成績唔係包尾,那有人排擠您。 SPCC中學收生都以品學兼優為準則,不會因為住公屋而唔收您 !

再者,只要學生自己待人友愛,尊重別人,一定大把朋友!

也大把人坐巴士番學

個別例子啫

眼見我囡那一班氣氛良好,舊生有錢人係多,但男仔舊生好風趣,炫富得黎好好笑! 我覺得可以做周星馳戲的對白
總括而論,是善良的槍  攪笑及無惡意的!  女仔舊生與新生也相處融洽。都係那句話“看您小朋友自己心態”!

懂得思想“我來此地是讀書的”! 抱住開心歡容的態度,空氣都清新一點

當年我也曾擔心個囡唔係富裕人家而被人排擠,想買個2千蚊既Gregory backpack 比個女番學用,女兒當時一口拒絕,還叫我不要擔心! 說會努力讀書! 心態正面教我放下心頭大石

王家爸爸    發表於 15-3-2 10:44

我爸是李剛應該在國內發生較為普遍:dadday:

ydoris 發表於 15-3-3 11:26
我覺得要培養一個小朋友既價值觀好緊要,終身受用,呢D亦有D身教既,家長亦負好大責任.我阿囡有個女同學,佢話 ...

佢話佢非直資不報...

其實自行入咪仲威水!  又慳錢!  慳左學費買多2本參考書/ 練習做都好呀!

(如果2間學校水平唔差太遠, 如QC vs  DBS, SPCC)

千金難買少年窮
中年就唔好窮了

講真我囡都奢侈左, 同班朋友放學食Holly brown, Starbucks, Lab made... 以前不是那麼奢侈, 我已提點 "你未識搵錢又咁識洗錢"

Jackieson    發表於 15-3-3 20:14

cathyming1 發表於 15-3-3 18:16
大家用成人想法係不恰當,例如用欧遊旅行,中學生仲係小朋友,我小女祇坐過兩次飛机,但最開心係同全級同學 ...

咁我囡都唔太熱衷旅行, 上年Easter 去旅行, 女兒兩番投訴我剥奪佢出值同學排練2次的機會
而那次旅行, 我PLAN 左個多月, 窮十多截的期望, 2014年先賞願.

‹ 上一主題|下一主題