用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人收到SPCC 2nd round面試信?
樓主: hm-cheung
go

有無人收到SPCC 2nd round面試信?   [複製鏈接]

引用:3月7日interview和「2015香港小學數學精英

原帖由 hy2910 於 15-02-28 發表
3月7日interview和「2015香港小學數學精英選拔賽」撞期,大家點取捨?有冇得改期?
心儀spcc的話,梗係去面試。數學比賽咁多,中學仲有大把機會。入讀心儀中學的面試機會得一次。

引用:3月7日interview和「2015香港小學數學精英

3月7日interview和「2015香港小學數學精英選拔賽」撞期,大家點取捨?有冇得改期?
應該無得改面試日期,因為3/14出offer啦。

引用:450+未計+1st+round+收淨果D+級一。

原帖由 vckchoy 於 15-02-28 發表
450 未計 1st round 收淨果D 級一。
請問第一round in了多少人?

First round,22.
好多學校都特别調配資源給奥數隊,如果去interview,少了一次為校爭光的機會.

引用:First+round,22.好多學校都特别調配資源給

好多學校都特别調配資源給奥數隊,如果去interview,少了一次為校爭光的機會.
年年都係撞同一日!

引用:First+round,22.好多學校都特别調配資源給

我相信老師會諒解同學。小學六年的努力為了甚麼?你自己找答案吧!

引用:450+未計+1st+round+收淨果D+級一。

原帖由 vckchoy 於 15-02-28 發表
450 未計 1st round 收淨果D 級一。
其實我想問第一輪唔得的話,點様同第二輪去比較的呢?

引用:Quote:原帖由+bigcakecake+於+15-02-27+發

原帖由 joetsang 於 15-02-27 發表
分三間房單獨in, 英文,數學,科學
信寫住要普通話的,但朋友前兩年好似不需的!

我冇考spcc, 但自行學校亦係7Mar面試,之前同老師講左,面試上午,比賽下午,可能趕唔到比賽。老師都答我"梗係面試緊要啦" ,所以我索性同老師講,咁我趕都唔趕,唔鬼去架啦,等呀仔專心面試麻。

引用:Quote:原帖由+joetsang+於+15-02-27+發表分

原帖由 sarali 於 15-02-28 發表
信寫住要普通話的,但朋友前兩年好似不需的!
亞仔話冇普通话wor

引用:Quote:原帖由+hy2910+於+15-02-28+發表3月7

原帖由 silvia_ng 於 15-02-28 發表
我冇考spcc, 但自行學校亦係7Mar面試,之前同老師講左,面試上午,比賽下午,可能趕唔到比賽。老師都答我" ...
有得in SPCC先係為校爭光,就算失敗,都係最精英的400人。

like_travel    發表於 15-2-28 13:01

引用:Quote:原帖由+vckchoy+於+15-02-28+發表450

原帖由 sarali 於 15-02-28 發表
3月出咗次第,相信係其中一個重要指標。

sarali 發表於 15-2-28 12:21
first round young talent 唔得會自動跌落general admission, 再落第就自動收到reject信!
過程您不會知道準則如何評選,但落敗又唔等如小朋友唔夠叻!  只係有好多因素影響結果啫

回覆 懶羊羊 的帖子

好事,唔C心掛掛

引用:Quote:sarali+發表於+15-2-28+12:21+其實我

原帖由 like_travel 於 15-02-28 發表
first round young talent 唔得會自動跌落general admission, 再落第就自動收到reject信!
過程您不會知道準 ...
明白!

引用:Quote:原帖由+sarali+於+15-02-28+發表其實

原帖由 懶羊羊 於 15-02-28 發表
3月出咗次第,相信係其中一個重要指標。

回覆:有無人收到SPCC 2nd round面試信

In 過SPCC後就知有難度,但所得經驗對自行面試有一定幫助。

回覆:hy2910 的帖子

點取捨?當然是去面試。

我仔讀的只是普通中文小學,不敢奢望可以入讀,但能有幸入到四百人,相信全港次第排名不差,亦相信這次面試可以讓他知道甚麼叫天外有天,人外有人。

數學不易,讀過奧數會好D,科學則考一般常識,而英文會混合通識問。

‹ 上一主題|下一主題