用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE放榜後要點做..............
go

DSE放榜後要點做.............. [複製鏈接]

請問有經驗的媽咪們: 當仔女係放榜當日知道成績唔理想,除左想出去做野之外, 做父母的應該有咩準備? 有的咩學校或課程可以即時走去申請?就算報左EAPP之前無收到通知面試都係無希望?放完榜總可唔可以報去台灣留學?

依家心情好傍偟, 明知無可能入大學, 問佢有咩打算又唔講(根本係無準備), 到時放完榜唔通大家真係企係度等時間過? 想起都非常擔心.

多謝請教!

0    0    0    0

學校有升學講座你可以參加, 亦有負責Jupas嘅老師, 可以問佢哋攞資料!

學友社網站都有資料和熱線電話~

回覆:DSE放榜後要點做..............

你要問反孩子想法,出來工作很辛苦又悶,現讀書了,不想讀書,女仔可考慮美容師,美甲師,都要讀書,畢業跟師,叻將來做老板,但想升學台灣不錯選擇,北上大學可考慮,澳門U可酒店業

Ahling2004 發表於 15-2-24 16:40
放完榜總可唔可以報去台灣留學? ...
放完榜先報去台灣留學來唔切啦, 係本港已經唔俾報了, 到時要親自去台灣搵學校讀先得.

本港報台灣大學既具體時間我唔記得了, 叫你囝返學校問下老師, 要快.

唔咳哂你地.
問回佢想點, 佢都係那句: 別吵我, 自有分數.
哎.............

同你一樣,我仔直接喺VTC報左3個文憑,報左先啦。28/2 Eapps截止,8/3VTC網截止,140蚊報名費。
另1/3-20/3內地免試開始接受網上報名,4百幾報名費。
豫疑緊好唔好報1個副學士,因為當佢有機會3322先。

如要報台灣大學,還有一個機會,由台灣海外聯合招生委員會-以"聯合分發制"報讀台灣私立大學截止報名日期為20/3/2015,可上該網頁看看。

回覆 wwyee 的帖子

EAPPS 已報, 不過如果F4, F5成績唔靚都幾難有OFFER;
VCT 佢唔肯報.  原因: 唔想.
國內大學直情提都唔提.
唔通真係要開始做野? 如果係, 都唔錯的決定.

回覆 shshwby 的帖子

係呀? 唔該哂.

引用:回覆+wwyee+的帖子 EAPPS+已報,+不過如果F

原帖由 Ahling2004 於 15-02-25 發表

EAPPS 已報, 不過如果F4, F5成績唔靚都幾難有OFFER;
其實我個仔都唔想報v tc,但係你問佢出到黎想做咩,佢一樣答唔出,我有提過港燈 ,地鐵,機電工程署,全部都有得實習,邊學邊做,起碼算係有條路,考紀律部隊都可以試下。我個仔早兩年喺麥記做過暑期工之後,講過自己唔會再入飲食業,所以要佢地試過先知自己出去想做咩。基本上唔讀佢可能想同你慳錢都唔定,出去是旦搵份廚房樓面都可以過萬,但後生仔條路咁長,係咪呢幾個月做下,果幾個月又喺第二度做下,我識有個年青人,中五無讀之後呢幾年就係咁過,好彩唔駛靠佢養家。

完全唔敢想將來會發生咩事, 見步行步.
往往唔听家長的勸告, 又無自已的堅定目標, 神仙都難教.

又可以咁諗,無計劃嘅話,出黎社會做野,到佢認為自己嘅學歷唔夠想更上一層果陣,就會自願去進修,到時意志仲比而家更堅定,我有個姪仔就係咁,中五成績唔好無讀書,出黎做左幾年野,發覺自己想讀返書,跟住用自己做野嘅錢,供自己開學用,讀左4年十幾萬,近年畢業註冊埋社工,後即刻有野做,搵近2萬1個月。自己細佬都係毅進出身,做左幾年野,供自己進修,幾年前考左個健身教練牌,而家入息好過佢好多同學,所以唔駛太擔心,最緊要唔好學壞。

Jackieson  對, 最緊要唔好學壞!  發表於 15-3-1 01:10

係, 就係呢個信念支撐左我大半個思想: 唔好學壞, 所以我都沒至於苦惱到吃唔落, 訓唔著.  
見步行步就是我依家的左右銘.

引用:回覆+wwyee+的帖子 係,+就係呢個信念支撐

原帖由 Ahling2004 於 15-02-27 發表

係, 就係呢個信念支撐左我大半個思想: 唔好學壞, 所以我都沒至於苦惱到吃唔落, 訓唔著. ...
共勉之

Ahling2004 發表於 15-2-24 16:40
請問有經驗的媽咪們: 當仔女係放榜當日知道成績唔理想,除左想出去做野之外, 做父母的應該有咩準備? 有的咩 ...
去台灣留學係一個可行既選擇,但要小心選科。最好選擇啲可以在當地搵到野做既科來讀,如果返來係香港揾唔到野做,最差既情況都可以留係台灣。

回覆 Ahling2004 的帖子

Hi Ahling, 咁多年你個仔都仲係咁呀!? 或者真係試吓去台灣/中國讀書,離開香港見識吓,會令佢有改變呢!

回覆 Jackieson 的帖子

我好想佢去外國讀書, 但佢唔肯去, 佢認為自已可以考到本地來讀, 唔需要想其他.
我都係等佢出聲如何做.
‹ 上一主題|下一主題