用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 眼神接觸少,會是自傾嗎?
go

眼神接觸少,會是自傾嗎? [複製鏈接]

我仔快2歲4個月,在上年11月時開始返N班,上堂要老師陪住先會坐定,有時會除鞋拎黎玩.
因為覺得他比同齡小朋友說話慢,在上年12月尾,我們帶他估了言語評估話佢說話方面遲了9個月.但理解是正常.
但我們還是很擔心,所以帶了他去看精神料醫生,
醫生說他有點踏界,他說因為他眼神接觸小(如果佢同我地講野會望到實,但我地同佢講野佢就唔望),有點固執(但都會跟蹤醫生指令),語言發展慢左....要我們給他言語治療.

上了5堂言語治療,和家中教佢,佢而家已追到2歲的進度,會講2詞有時會講3詞.也不算很大皮氣.發皮氣也可以很快就平靜下來.
他在家中跟我們說話也會望住我們,有時沒望叫他望住都會望返,同佢坐地鐵佢坐係我前面,佢都會轉頭同我講個地鐵站咩色,但係街就好難,多數對眼都只可以望一眼就望左第2度!好似去拜年叫佢望住人講"恭喜發財"佢就冇辦法望住.

醫生有叫我們4個月後,即他2歲半時再見見他,請問大家覺得有需要嗎?似唔似自傾?
有冇咩訓練可以改善眼神接觸?

0    0    0    0

還有,佢有時會自轉,有時都會拎頭,LEE D係唔係行為問題,佢做果時洗唔洗STOP佢?
有時都會排下玩具同FLASH CARD.

叫佢名會唔會望你?
有無轉車輪?尖叫?玩手?

改善眼神接觸,可以用兩個厠紙筒用膠紙癡成好似個望遠鏡咁,每日都要同佢用呢個望遠鏡望對方眼睛,每次延長時間,通常小朋友都肯玩,因為唔覺得訓練中,似玩遊戲!

回覆:眼神接觸少,會是自傾嗎?

可以將他喜歡的物件,用手擺放在自己的眼睛隔離然後同他說話,吸引小朋友注視你的目光。

另一方法,要有眼神接觸時,輕托小朋友的下巴,使他望看你的眼睛。

唔好玩閃卡。玩多D互動遊戲先啦,用實物/圖片教。

回覆 DENNIS201 的帖子

叫佢名會唔會望你? <--會望,不過有時要叫幾次
有無轉車輪?<---會,但也會正常玩推車
尖叫?<--很小
玩手?<--請問玩手是什麼意思?他會用手數數目,1,2,3....到雙位....e.g. 26,27這樣.

玩手即係無意識咁自己亂 FING 手
會唔會用手指指想要既野?
會唔會將喜愛既野同你分享?
會拍窗?撞頭?

玩手即係無意識咁自己亂 FING 手<--唔會
會唔會用手指指想要既野?<--會
會唔會將喜愛既野同你分享?<--會
會拍窗?撞頭?<--唔會

回覆 feipow 的帖子

HI feipow,

我仔係有眼神接觸,但係一時時,如果係街度就會差D,可能太多野睇,
現在佢越黎越唔似自閉,因為佢開始係公園會暸其他小朋友玩,暸大人玩就更加多...
請問你囡囡係邊度評估? 我仔又好鐘意玩千秋...有感統問題會唔會驚千秋呢?

引用:回覆+feipow+的帖子 HI+feipow,我仔係有眼

回覆 feipow 的帖子

請問響links係做邊類評估﹖﹖幾大可以做﹖﹖
‹ 上一主題|下一主題