用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 基礎漢字500
go

基礎漢字500 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

BearBun 發表於 15-3-3 21:38
請問這本書適合幾歲小孩開始學習?謝謝!
兩歲起,任何想學中文認字嘅幼稚都適合我大仔兩歲前無興趣,兩歲半又突然有興趣睇
細仔三歲前開始睇,初初都無乜興趣,但慢慢佢見哥哥書不離手,知道要學認字,就"勤力"咗好多
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

chilokma 發表於 15-3-5 10:38
回覆 小曳人 的帖子

哈哈,我果個問佢睇唔睇基礎500,佢話唔要呀唔要呀!但拎其他書就話好呀!我諗都係遲D ...
你試下問小朋友:你要唔要睇高高的山?
hehe~ 我兩個都鍾意叫套書做高高的山
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

pizzaheidi 發表於 15-3-5 11:30
我果個都係叫高高的山,一冊五書,睇完第三本就唔想開始第 4 本!甘仲買唔買萌牙版或買其他?有無介紹?同 ...
數學唔駛睇書,日常生活講到e.g. 輕/重
長/短
1個橙6蚊,兩個橙幾錢?
打韆鞦/行樓梯學數數

我地有買齊5套,如果唔想繼續,可以考試"我自己會讀"系列
但我覺得高高的山有個好處,就係教同一個字唔同嘅用法

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

pizzaheidi 發表於 15-3-5 14:27
而家未開學,我已經預測到返學後無乜空餘時間了,因為都要預時間留白同zzzz!我又要返工,所以怕買得多書用 ...
蒙特梭利其實以小朋友主導我屋企放好多書,想睇就自己要學認字,當然可以開口叫大人教
所有生活上嘅嘢都可以教,學好自理!好似買水果咁,你可以話我教加減數 (甚至乘數),但的確係生活常識
所有小朋友問嘅"點解"都要認真去答,唔識就一齊搵答案,一齊睇書

到呢一刻,阿仔都仲好有求知慾,keep住佢好奇心係我現時嘅最大任務

其實有一樣嘢我覺得對學認字幾好 (當然要小朋友自己有興趣啦) 就係聽歌學認字!可以試試!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題