用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 睇過英國教育博覽會,阿細話鍾意北愛爾蘭近海邊間學校。 ...
go

睇過英國教育博覽會,阿細話鍾意北愛爾蘭近海邊間學校。 [複製鏈接]

各位有何意見?謝謝
   18    0    0    0

回覆 亮燈 的帖子

你係話AA呢2日搞嘅展覽?

Sheep006 發表於 15-2-15 18:06
回覆 亮燈 的帖子

你係話AA呢2日搞嘅展覽?
全中

你去咗,今次好似無咩好學校

Sheep006 發表於 15-2-15 18:09
你去咗,今次好似無咩好學校

我都係諗住去行下,之後順便行維園花市啫!而我亦唔係要報甚麼名校,一看無妨,其中有一間係女校,但開始收男生,全校現在幾個男生,攪到我都想去感受下(講笑啫!)

AA 一年搞幾次,第一次會係所謂的名校展,第二次就低一班次的學校,如始類推。如果無記錯,應該4,5月仲有一次

引用:各位有何意見?謝謝

原帖由 亮燈 於 15-02-15 發表
各位有何意見?謝謝
細仔又準備出國?

醒目開學勳章

引用:AA+一年搞幾次,第一次會係所謂的名校展,

原帖由 wloi 於 15-02-15 發表
AA 一年搞幾次,第一次會係所謂的名校展,第二次就低一班次的學校,如始類推。如果無記錯,應該4,5月仲有一 ...
幾時為之第一次?

3b 發表於 15-2-15 23:12
幾時為之第一次?
如果我無記錯,應該係8,9月咁上下時間。因為我足足早兩年去預備,睇過好多唔同機構的展覽同talk,都有些亂。

回覆 亮燈 的帖子

唔好咁講!我個仔都唔系讀名校果啲人遮

回覆 wloi 的帖子

去咁多展览到底有無用呢?

公司新同事剛在這裏大學畢業回來,地方純樸,不易學壞,成績不要求高,他都是不標青的,回來後英文亦一般。如果小朋友不是讀書材料亦可接受,起碼大學畢業不太大壓力。生活水平低,即學費及生活費很平。天氣好凍。反正轉機又不是問題。

如小朋友自己喜歡,又比較或介紹過其他地區的話,依然喜歡這地方,我都讓他去試。

是否指ROCKPORT SCHOOL? 有否多些資料關於這間學校?

Sheep006 發表於 15-2-15 23:16
回覆 wloi 的帖子

去咁多展览到底有無用呢?

次次展覽的學校都唔同。傾多d就知多d,到真係要報名時就自己心中有數,唔會咁易被agent 影響。我其實未開始找agent 報名時,都寫過信去有興趣的學校問資料,拿 prospectus。學校通常都好樂意提供。
如果唔嫌麻煩,好多學校都歡迎家長自己報名。當然,有幾間係指明AA代理的,你話要自己報名,佢都係只會提供AA的聯絡方法。

經agent 報名好處就係一定唔會 miss deadline ...我有間準備自己報的學校,最後放埋一邊無左件事...到記起...再聯絡學校時,佢叫我報遲兩年的sixth form.

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-02-15+發表各位有

原帖由 joymama 於 15-02-15 發表
細仔又準備出國?
諗住,但要睇情況,因能力有限,好頭痛

引用:公司新同事剛在這裏大學畢業回來,地方純樸

原帖由 noel2010 於 15-02-15 發表
公司新同事剛在這裏大學畢業回來,地方純樸,不易學壞,成績不要求高,他都是不標青的,回來後英文亦一般。 ...
謝謝你的意見,好有用。阿細就係成績差,所以好頭痛。

引用:是否指ROCKPORT+SCHOOL?+有否多些資料關於

原帖由 maymok 於 15-02-16 發表
是否指ROCKPORT SCHOOL? 有否多些資料關於這間學校?
全中,都係俾左本介紹學校既書我睇,而學校可做監護人,每年約£8XX,另每晚宿費£3X。

回覆:睇過英國教育博覽會,阿細話鍾意北愛爾蘭近海邊間學校。

每年8xx鎊,咁平?上了大學都好,袋著先

引用:每年8xx鎊,咁平?上了大學都好,袋著先 +

原帖由 brother4 於 15-02-16 發表
每年8xx鎊,咁平?上了大學都好,袋著先
呢D袋住先就冇問題

亮燈 發表於 15-2-15 17:14
各位有何意見?謝謝
我對北愛爾蘭無認識, 價錢就真係好吸引,
唔好介意, 但從北愛爾蘭讀完出黎, 會唔會有少少 "奇視" / 即認受性之類,
因為聽人講有時D口音會有不同?  

不過我記得以前的 agent 話北愛爾蘭個邊的學校, 有些都好高水準。

但就反為擔心飛機要在 London 轉機一事, 要 check 下多唔多機去學校個邊的機場, 一天幾多班之類,
係擔心佢在 London 轉唔到機唔知點算....
(真係嚇到頭髮都白埋)

梁媽媽
‹ 上一主題|下一主題