用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中二蜜月期
樓主: Acatmom
go

中一中二蜜月期 [複製鏈接]

Acatmom 發表於 15-2-10 13:25
如果在這段期間,任由他們"放縱、懶散"一下,到中三pick up到嗎?有冇有經驗的朋友分享一下

...
其實上到中學就已經冇蜜月期,其實好多父母小學就已經冇俾蜜月期個小朋友。個人覺得如果到中三先開始發力,冇話唔得的,但會好辛苦囉!

引用:Quote:Acatmom+發表於+15-2-10+13:25+如果

原帖由 咸蛋三寶飯 於 15-02-21 發表
其實上到中學就已經冇蜜月期,其實好多父母小學就已經冇俾蜜月期個小朋友。個人覺得如果到中三先開始發力, ...
就係因為睇見佢地小五六好搏好用功,條橡筋成日拉到咁緊好驚會

引用:Quote:原帖由+咸蛋三寶飯+於+15-02-21+發表

原帖由 Acatmom 於 15-02-22 發表
就係因為睇見佢地小五六好搏好用功,條橡筋成日拉到咁緊好驚會
其實我覺得最緊要keep住同一個鬆緊度,唔好一時鬆一時緊,如果唔係小朋友會好難adjust。不過,當然唔可以太緊又唔可以太鬆啦,摸索到啱小朋友的鬆緊度,keep住就最好!

鬆緊度我只係會睇自己
始終父母係榜樣
我嚴己 不嚴女
你嚴己 她自有分吋
若寬己 卻緊子女
他們只有反抗
所以可以緊就緊不過係緊自己

緊自己的行為如下:
減少甚至不會約朋友晚飯
在家
不會開電視
只看報紙及書
不玩手機

所以做父母都唔係易

王家爸爸  身教很重要  發表於 15-2-25 15:43

回覆:中一中二蜜月期

學習中……謝謝前輩們的分享

我侄仔中三才發力,現在中四,他後悔小學至中二時只顧玩,現在他無論怎努力,中英文成績都差強人意,始終這兩科都要時間浸淫。

王家爸爸  現在才中四,未遲。努力   發表於 15-2-25 15:45

引用:+本帖最後由+long0+於+15-2-24+00:45+編輯+

原帖由 long0 於 15-02-24 發表

鬆緊度我只係會睇自己
自問已嚴己,但有時見孩子的態度上(無論學業或處事)有偏差時,大家會如何同佢地講道理?……因為年青人了(12~14歲) ,一埋身已喊定知啦唔好煩……
由佢地碰完壁,也要教導啊!始終不大不小的年紀,大家有何對策?

Yanamami  束手無策  發表於 15-3-1 14:48

引用:Quote:原帖由+long0+於+15-02-24+發表本帖

原帖由 Acatmom 於 15-03-01 發表
自問已嚴己,但有時見孩子的態度上(無論學業或處事)有偏差時,大家會如何同佢地講道理?……因為年青人了(12 ...
朋友話過了15歲(即中三四)男孩才會識諗,在反叛期親子關係不要弄太僵就是,希望到時才發力仍追得上啦!

最幫到自己的永遠都係自己
有問題發生
會先查找原因是否自己
如果唔係 就算數
中二病只望佢自己識諗
所以應對方法係 一次性 放,題
放鬆 首先佢想做就比佢做 但留下一句責任自付
到見到有問題會 題醒 佢 但只會題一次 又留下一句記住我有題過你
就係這樣
小孩不是付屬品 父母是同行者而不是黨領導
不望成龍成鳳 只望大過唔好做性賴
說: 你果時唔比我做xx

你果時都係咁啦

你地成日睇xx 所以我溫唔到書           
果時你又唔題我

我可以答 係你自己唔做
               無咁既事
               題過你唔聽咋喎

Acatmom 發表於 15-3-1 14:37
自問已嚴己,但有時見孩子的態度上(無論學業或處事)有偏差時,大家會如何同佢地講道理?……因為年青人了(12 ...

我都投灑降!! 有時反叛期的行為, 我仲以為佢唔係我果仔!!!

引用:+本帖最後由+long0+於+15-2-24+00:45+編輯+

原帖由 long0 於 15-02-24 發表

鬆緊度我只係會睇自己
Totally agree

回覆:中一中二蜜月期

初升上中學,老師常叫家長放手,讓孩子獨立、有自主能力。咁咪嘗試給孩子自由發揮囉,一個上學期慘烈的失敗咗,現在要補習,睇吓下學能否追得上。"放手"是不可能發生在我身上了。但我也不會另他感到有壓力,也不能太放鬆。

上學期我以為蜜月, 點知派咗成績單一落千仗, 我亦明白到只能外鬆內緊,
重點主科要一起抓, 單單提醒並唔足夠, 畢竟中學增加咁多科, 又全英,一下子適應唔來.
所以,家長都要幫下手, 小朋友仲加唔可以懶

Yanamami  一落千丈係止同小学時比?   發表於 15-3-8 12:12

學習如逆水行舟, 不進則退. 學習成績好的同學不能驕傲, 否則變化很大.

王家爸爸  要有「勝不驕,敗不餒」嘅精神。   發表於 15-3-7 23:36

引用:學習如逆水行舟,+不進則退.+學習成績好的同

原帖由 YDLFATHER 於 15-03-07 發表
學習如逆水行舟, 不進則退. 學習成績好的同學不能驕傲, 否則變化很大. ...
對! 堅持不懈是不容易的,如何收放自如正是學習中

Acatmom 發表於 15-3-1 17:16
朋友話過了15歲(即中三四)男孩才會識諗,在反叛期親子關係不要弄太僵就是,希望到時才發力仍追得上啦!

...
的確有咁既實例.  我弟初中時, 成績表上有近一半是紅色.  我地當時完全無唸過佢會入到大學.  但佢到中四分班後, 居然開竅, 自己好勤力讀書, 時時去圖書館溫習, 結果佢拿到唔錯既會考成績轉去另一間學校讀預科, 兩年後, 他入了港大文學院.  
以佢後來既分析, 他讀的是男校, 他那個年代, 大部份人的觀念係讀理科至叻,  叻學生都以讀理科為目標.  他自問理科成績確是弱, 中四分科, 他入了文科班, 然後好快就發現原來自己讀文科是有能力讀得好.  有了推動力, 後來愈讀愈好.  不過, 他入港大文學院, 也只是剛剛夠分數, 他有interview, 他應該是interview表現好, 結果拿到了offer.  他說, 他的中學同學, 讀理科的那一班, 後來反而很多都入不到港大或中大.

引用:學習如逆水行舟,+不進則退.+學習成績好的同

原帖由 YDLFATHER 於 15-03-07 發表
學習如逆水行舟, 不進則退. 學習成績好的同學不能驕傲, 否則變化很大. ...
學如逆水行舟,不進則退       心如平原放馬,易放難收

TwinWong    發表於 15-3-9 11:48
黃巴士    發表於 15-3-8 13:53

回復Yanamami  一落千丈係止同小学時比

是的, 雖則無要求佢要排名在前, 但起碼要中間, 不過達唔到中間就要我出馬了.....

引用:回復Yanamami++一落千丈係止同小学時比是的

原帖由 木子 於 15-03-09 發表
回復Yanamami  一落千丈係止同小学時比
教他放髤及不要给他太大壓力,小兒第一戰岩岩合格多小小,第二戰識放髤及不要:比壓力,果然成缜有進,真是得中學同小學好吾同

‹ 上一主題|下一主題