用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地利亞英文小學 VS 激活英文小學
樓主: zoezoe2009
go

地利亞英文小學 VS 激活英文小學 [複製鏈接]

zoezoe2009 發表於 15-2-10 14:28
回覆 newcomer550 的帖子

唔該哂你~其實我地真的好鍾意地利亞。。。但因資訊不多,所以會多啲擔心
如果你諗主升番上主流既官津中學, 呢兩間小學其實唔係咁適合
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:地利亞英文小學 VS 激活英文小學

想問地利亞有什麼強項?

回覆 hkpapa852 的帖子

其實我地將來想比仔仔讀IB或者國際學校,如兩者都入唔到,希望入到英中。
我見激活好多去到宏信,又可以去耀中,又有學生去到英中,好似比較多選擇啲。但地利亞資訊不多,討論的人少,不知道畢業後有何選擇

zoezoe2009 發表於 15-2-10 16:13
回覆 hkpapa852 的帖子

其實我地將來想比仔仔讀IB或者國際學校,如兩者都入唔到,希望入到英中。

有錢讀國際學校就要趁早讀, 國際學校絕對唔會易入得過傳統中小學.

英中都有好多種, 傳統名中學而又學術能力高係一眾家長都想小朋友入既英中; 專收非華裔學生而必須要以英語授課既英中, 係香港都唔少; 轉咗做直資唔再受教育局規管教學語言然後自己話係英中亦唔少.

所以咪以為讀英中一定係好.

係香港讀IB, 除非去國際學校或者啟思, 唔係都只可以等到高中先有少部份學校有.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 zoezoe2009 的帖子

貴,不過仔女真系開心、⋯⋯

耀中最尾2年都係IB.... 據我所知願意繳學費的話激活轉耀中不難。激活是好好的stepping stone:孩子小的時候學得開心,離我們家不遠、學費比耀中平....等孩子大的時候才轉耀中,可以自己一個搭火車返學。(...不過你都可以考慮小學讀‘地小’,再轉讀DSC(太古城-地利亞加拿大學校),不過我不太清楚兩校關係如何、容不容易升等....因為太遠啊!)

回覆 free2bme 的帖子

資料好詳盡,唔該哂你。。
我想睇埋小學睇下仔仔讀咩類型中學係適合。以我所知,激小學生分別可入到耀中,Ib(如宏信),dse(英中),所以好似穩陣啲。同埋都知道學生會讀得開心,所以綜合大家意見,再做資料搜集,都你傾向激小多啲。

引用:回覆+free2bme+的帖子 資料好詳盡,唔該哂

原帖由 zoezoe2009 於 15-02-11 發表

資料好詳盡,唔該哂你。。
激活有呈分嗎?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我小朋友最終放棄了激活,原因(1) 離家太遠。(2) 雖然小班,但校舍細,讀六年,活動空間小。(3) 換了校長,連最有經驗的副校都走埋,好驚佢地會轉攻內地學生,減少英語環境。(4) 活力教學,但有家長說,有不少功課都需要家長的參與,因要返工,驚未能配合。

回覆 piglet_be 的帖子

1.同意,越近越好,早點回家,早點食飯、玩吓、瞓覺。2.細嘅不過不擁擠,只要200個學生,低班有遊樂場,高班有大場,全校share外場/內場,而有另外嘅乒乓球區。其他學校750+學生,有啲連埋中學部有1000+⋯⋯好多學校要安排邊班邊日可以落去玩邊日留喺課室/室內場。
3.我唔覺得英文水平差咗⋯⋯大部分新學生係港人⋯⋯之前學校只有兩位外籍老師,似家三個⋯⋯其實初初我都駑校長會收取投資移民既仔女,不過沒發生⋯⋯學校仲系英文學校⋯⋯上堂都要講英文。
4.我覺中文功課較多,其他課OK⋯⋯太多我就寫手冊,唔俾老師罰。

回覆:virgokaren 的帖子

有,P5/6。

引用:回覆+babai+的帖子 但聖瑪學費貴好多喎

原帖由 teambuilder 於 15-02-07 發表
回覆 babai 的帖子

但聖瑪學費貴好多喎
激小學費仲貴,$6,xxx,另好似多雜費。

其實激小真係幾貴,但無辦法啦,我住洪水橋,校網係天水圍,我先生對天水圍嘅津校無咩心水。屯門元朗區嘅直資同私立小學都報咗,除咗圓玄,因為面試同宏信同一日,所以無報。宏信首輪已失落咗,李宗德我先生又唔太鍾意,呢兩區得激活收咗。有啲九龍區都收咗,但真係幾遠,所以貴都要揀㗎喇。。

諗多少少,激小今年續租約,俾業主加租加得好勁,呢張租約加學費可以了事,但下一張呢? 就算錢可能唔係大問題,多多都俾得起,但如果好似德怡咁,停辦點算? 小學過程整整六年,我覺得要諗長遠少少。

回覆:gigayan 的帖子

開始我都係咁念不過後尾相信機會少。香港地產市場唔會永遠升升升,遲早地價會降低。三年後地價有機會似03/08年降低30+%⋯⋯相反:業主想加租,可以加幾多?加得太多,邊個租?第二間學校都要收貴⋯⋯學費唔係100%交俾業主,業主加租其他expense唔變,假如地價升30%,學費只要加10-15%,唔平不過唔停辦。

同意,租金不會升很多。

newcomer550 發表於 15-2-10 10:15

我係地小小一家長, 見你另一帖話揀咗激活, 不過都講多少少關於地小俾大家知.
地利亞學費幾多?

引用:開始我都係咁念不過後尾相信機會少。香港地

原帖由 free2bme 於 15-02-14 發表
開始我都係咁念不過後尾相信機會少。香港地產市場唔會永遠升升升,遲早地價會降低。三年後地價有機會似03/0 ...
如果激活的大業主仍是長X, 就未必可以用常理黎推断加租幅度
呢區可以做私校或有同類環境的位置不多, 而且元朗區有太多私楼落成, 多咗可負擔學費的客源。其他私校如有興趣搶地插旗, 不難重演德怡事件。 Tender一般精神係價高者得。
最大鑊係, 私校政府理唔到!
以上只係個人睇法。 除非業主唔玩tender。

最後揀左邊間呢?

俾我會簡聖瑪利亞。其實如果嫌遠應該唔好報。同意以上所講,國際學校想讀就趁早,由幼稚園讀到上。其實有時候唔一定係等你睇到小朋友適合咩先選擇,如果你想佢行邊條路,可以試左先都可以。講真,我未見過身邊有小朋友一開始唔適合國際學校,反而有一開始已唔受谷嘅大把。你如果簡左激小,升中都要報多幾間,唔可能只限於同區。讀得哩啲預左遠,無辦法,唔可能咩都完美。

‹ 上一主題|下一主題