用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想幫呀仔check係唔係資優,邊度好?
樓主: Doobi
go

想幫呀仔check係唔係資優,邊度好? [複製鏈接]

回覆 cherryho1021 的帖子

香港中文大學臨床及健康心理學中心

• 地址: 香港中文大學崇基學院 信和樓三樓328室
  • 電話: (852) 3943-1073
  • 傳真: (852) 2603-5019
  • 電郵: [email protected]

服務時間      
  • 星期一至五 - 上午九時至下午五時
  • 星期六 - 上午九時至下午一時
  • 星期日及公眾假期 - 休息
*敬請預約
  *所有個人資料絶對保密

引用:Quote:joygigi+發表於+15-5-29+14:07+請問

原帖由 yankaka 於 15-06-01 發表
我囝睇這個:
http://www.edr.hk/doctor/info/lam-wai-fan-fanny
林蕙芬醫生
請問check IQ 林蕙芬醫生可以嗎?她不是臨床心理學家,又不是教育心理學家喎!

jumpjl 發表於 15-6-13 08:42
請問check IQ 林蕙芬醫生可以嗎?她不是臨床心理學家,又不是教育心理學家喎!

...
你可以打去問問~
林醫生是兒童體智及行為發展專科醫生, 經過第一次診症, 我相信她的能力

yankaka 發表於 15-3-13 12:58
我出去私家醫生做, 貴但全面,check了智商, ADHD, 讀寫等, 你話比醫生知你覺得有咩問題佢會幫你check.
...
can check at what age?

852kk 發表於 15-6-15 15:13
can check at what age?
我地就6歲先check, 咁睇你係check咩啦, 例如讀寫障礙, ADHD等, 因為幼稚園佢地識GE字唔多, 其實難少少check到, 加上幼稚園對小朋友上堂周圍走的容量大D, 所以亦未必覺得佢地有問題。
小一開學後, 教育署會要老師觀察佢嗰班學生, 睇吓有冇人有呢方面問題, 再睇吓點同佢地跟進, 所以上小一後check會好D

‹ 上一主題|下一主題