用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心和 St Paul Primary 邊間好d?
go

聖心和 St Paul Primary 邊間好d? [複製鏈接]

如題,如果地點唔係問題,咁邊間會好d呢?聽朋友說st paul好谷。不知是不是真?聖心就真係不太認識。希望有高人指教。謝謝。

8    0    0    0

引用:如題,如果地點唔係問題,咁邊間會好d呢?

原帖由 tttw1 於 15-01-31 發表
如題,如果地點唔係問題,咁邊間會好d呢?聽朋友說st paul好谷。不知是不是真?聖心就真係不太認識。希望有 ...
請問聖心係私立定下午?St. Paul primary係咪指跑馬地嗰間?

引用:如題,如果地點唔係問題,咁邊間會好d呢?

原帖由 tttw1 於 15-01-31 發表
如題,如果地點唔係問題,咁邊間會好d呢?聽朋友說st paul好谷。不知是不是真?聖心就真係不太認識。希望有 ...
聖心不太認真係咩野意思?

回覆:HauMiranda 的帖子

聖心不是私立。st paul是指跑馬地果間。thanks

回覆:doggy2013 的帖子

是不太認識。因先前沒考慮過她,所以沒研究過。但有朋友推薦,聽落有d心動。所以想了解下。

2間都ok, 依家冇乜邊間吾谷。。。

回覆:tttw1 的帖子

學術兩間差不多, 建議考慮埋兩間升自己中學比率

2間都是半日班,2間都不輕鬆。

回覆:NatalieBaby 的帖子

請問有什麼分別?升中比例會唔同嗎?

回覆:troubledaisy 的帖子

是很催谷嗎?

回覆:avbee 的帖子

thanks.可否告知有幾谷?如功課量,測驗次數等。

回覆:聖心和 St Paul Primary 邊間好d?

st paul catholic 係1,3,5年級返pm, 2,4,6 返am, 接受到先好

回覆:聖心和 St Paul Primary 邊間好d?

小學差不多,但中學好似st paul好d,起碼出了兩個狀元。st paul現在還是135,246 am pm咁返,要看看你家庭是否安排到。

醒目開學勳章

回覆 tttw1 的帖子

SPPC功課量OK, 平日4份, 假期6份. 少抄寫功課, 大約每月1次中,英默書, 2測2考, 中文&常識考試都比較深

tttw1 發表於 15-2-26 19:32
請問有什麼分別?升中比例會唔同嗎?

係有分別,去呢度睇下你就明:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+Imagist+於+15-3-5+01:50+編輯

原帖由 Imagist 於 15-03-05 發表

回覆 tttw1 的帖子
請問除了中文&常識教淺考深,其他科目是否都係咁?

引用:Quote:tttw1+發表於+15-2-26+19:32+請問有

原帖由 hkpapa852 於 15-03-05 發表
係有分別,去呢度睇下你就明:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604
...
即係話揀St Paul catholic primary 穩陣些?

siden 發表於 15-3-5 08:27
即係話揀St Paul catholic primary 穩陣些?

以升中機會率計, 係!

反正兩間中學近年DSE成績都差唔多,以下係兩間中學上年度畢業生去向:

中學名稱

升讀本地非學士課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

升讀海外大專課程比例

聖保祿中學

21.00%

58.00%

79.00%

17.00%

嘉諾撒聖心書院

23.80%

55.70%

79.50%

20.50%

MrBeast    發表於 15-3-5 08:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-3-5+08:39+編

原帖由 hkpapa852 於 15-03-05 發表
Thanks.

唯一隱憂係驚佢轉直資。

不過之前申請轉直資時好似話guarantee 99個 (not sure),若是直的都比SH高%

cmchang0927  Yes當時Z
通告t
話轉直資都會留9   發表於 15-3-5 23:53

siden 發表於 15-3-5 08:44
Thanks.

唯一隱憂係驚佢轉直資。
通常中學要轉直資,係轉直資前已在小學部就讀既學生都應該有過渡期既升中安排(好似協恩),咁當然日後想唔想俾學費讀書又係另一回事
‹ 上一主題|下一主題