用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 德信真係一間好學校
go

德信真係一間好學校 [複製鏈接]

引用:想問上面兩位家長,德幼本身已經係男友不均

原帖由 se6b03 於 15-02-01 發表
想問上面兩位家長,德幼本身已經係男友不均,陽盛陰衰,如果繼續升德小變成齋男校,驚唔驚會影響小朋友身心 ...
其實德育最緊要,如果祇擔心小朋友讀男校會影響社交,咁樣去諗太局限自己,St.Paul女校、St.Mary、Maryknoll、男拔女拔、英華。。。 全部出嚟都係精英,家長可以多帶小朋友跟親戚朋友聯宜,佢就唔會抗拒女生,女仔一般比男仔成熟,所以讀男女校時,男仔一般成績較女生差,起步遲,我揀德信無諗太多負面嘢,因為入到到間『德』係排先嘅學校好難得,我仔出年P1。

引用:本來小兒在德幼及德小讀緊,真係唔想講出嚟

原帖由 moklan 於 15-01-31 發表
本來小兒在德幼及德小讀緊,真係唔想講出嚟,但係小兒讀落不知有幾開心,全部男仔同學玩都玩得投契D,中英 ...
我仔9月P1,請問有無聖經堂,近排我懶咗無帶佢去Sunday school

引用:回覆+heffalumpiglet+的帖子 德信每星期都

原帖由 anitaloc 於 15-03-15 發表
回覆 heffalumpiglet 的帖子

德信每星期都有宗教堂, 另外星期日亦有小荳芽道理班自由參加, 如果係教友又冇 ...
我地係天主教徒,個仔有返開Sunday school,但上年9月至而家懶咗少返。如果有聖經堂都好,可以知道更多。

引用:Quote:原帖由+moklan+於+15-12-12+發表補充

原帖由 topyy 於 15-12-22 發表
講問每日每科有幾多功課,如一般速度一小時做得晒嗎?
默書一星期2次嗎?
老師有愛心嗎?係循循善有果隻定 ...
一個月默書一次,平時功課量4-6樣,有時星期五會多少少。

引用:Quote:原帖由+heffalumpiglet+於+15-12-22+

原帖由 topyy 於 15-12-23 發表
真係好好喎!唔該晒你!老師方面呢?溫柔嘅多定嚴厲嘅多?定差唔多?

...
我咗太覺老師唔好喎,我仔果班老師都好錫佢地,包容度亦好高,當然有較惡嘅老師,如果唔係點壓住班男仔

‹ 上一主題|下一主題