用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 塡表煩惱
go

塡表煩惱 [複製鏈接]

跨區有A,B兩間及自己校網一間C,請問如果我甲部填一A,二B,三C,而乙一填C,乙二打後填返自己校網,想問乙一派中機會大嗎?

1    0    0    0

RRbb 發表於 15-1-31 17:47

跨區有A,B兩間及自己校網一間C,請問如果我甲部填一A,二B,三C,而乙一填C,乙二打後填返自己校網,想問 ...

甲一A,甲二B中左,呢世你就中唔到個乙一C。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:跨區有A,B兩間及自己校網一間C,請問如果

原帖由 RRbb 於 15-01-31 發表
跨區有A,B兩間及自己校網一間C,請問如果我甲部填一A,二B,三C,而乙一填C,乙二打後填返自己校網,想問 ...
咁點解唔填C係甲一?

回覆:FortuneBB 的帖子

因為甲一A,同甲二B糸超想讀,而甲三C只糸自己校網的首選,如果甲一,甲二 落空,我中甲三或乙一C校機會大吾大

回覆:塡表煩惱

咁填法,會令乙一機會大減嗎?

醒目開學勳章 王國長老

甲部中就中, 唔中就唔中, 唔會影響乙部機會架

因為如果自己校網其他家長只填甲一,甚致吾填甲部,直落乙部抽我都選的C校為乙一,咁我把C校放糸甲三,乙一,如甲一,甲二落空才到甲三,因电腦要行哂甲部先落乙部,保障D的方法是否甲部三選一,甲二,三吾填

醒目開學勳章 王國長老

係先係全部人process 甲部(唔填係自己棄權), process完後, 再全部人(((一齊))) process乙部, 唔會因為無填甲部而快人一步架

我知出面有人(facebook啦, even係幼稚園校長, 所謂選校講座)都有人話唔填甲部會快d, 令家長誤會, 真係嘔血

麥兜MaMa  片中demo己好清楚  發表於 15-2-2 15:14
麥兜MaMa  其實花少少時間, 看下教署條片,    發表於 15-2-2 15:13
麥兜MaMa  呢d唔識扮代表真可惡   發表於 15-2-2 15:12

回覆:Charlotte_mom 的帖子

真的嗎,我見今日勁多家長吾填甲部,話一開波就可直抽乙部,亦見有家長把41,34最大熱個D名校放糸甲部,話吾試過点知派吾到,我都吾知應該点,究竟糸甲部完哂先全世界一起乙部開波定吾填甲部直接乙部開波呢?

大家可以幫忙比下意見嗎,我只能同大家講,我係九龍比人借位最多個區,亦算重災區
本人小女今年報小一,小兒今年讀K1,已經煩到九彩,求各位幫忙下

引用:係先係全部人process+甲部(唔填係自己棄權)

原帖由 Charlotte_mom 於 15-01-31 發表
係先係全部人process 甲部(唔填係自己棄權), process完後, 再全部人(((一齊))) process乙部, 唔會因為無填 ...
版主,呢個問題都困擾著我,是否甲部并不影響乙一?因包括書及你所講的,都如此

回覆 RRbb 的帖子

唔會有人因為唔填甲部就行快左。電腦會等所有人行完甲部,等齊人先開始行乙部。有人唔填甲部,電腦要行到去先知佢無填。甲部其實好少位,祝你好運。

回覆:nkf 的帖子

咁即糸吾會因為吾填甲部而可以直接糸乙部派先?是否冇填甲部的家長要等有填甲部的家長行完甲部先全世界一起派乙部?即糸甲,乙部並不會同時進行?

引用:咁即糸吾會因為吾填甲部而可以直接糸乙部派

原帖由 RRbb 於 15-01-31 發表
咁即糸吾會因為吾填甲部而可以直接糸乙部派先?是否冇填甲部的家長要等有填甲部的家長行完甲部先全世界一起 ...
邏輯上!甲乙根本冇可能一齊抽,睇黎你未明

回覆 RRbb 的帖子

係。所以,你的擔心係多餘。

引用:Quote:原帖由+RRbb+於+15-01-31+發表咁即糸

原帖由 rsx 於 15-01-31 發表
邏輯上!甲乙根本冇可能一齊抽,睇黎你未明
明白,thanks

引用:回覆+RRbb+的帖子 係。所以,你的擔心係多

原帖由 nkf 於 15-01-31 發表
回覆 RRbb 的帖子

係。所以,你的擔心係多餘。
thanks

我聽過更加過份的說法是不參與自行直接交统一張 form 去教署, 咁隨機冧巴會排前D..... 吹賬

麥兜MaMa    發表於 15-2-2 15:16
rosaki    發表於 15-2-2 12:43

Anson133 發表於 15-1-31 20:24

版主,呢個問題都困擾著我,是否甲部并不影響乙一?因包括書及你所講的,都如此

甲部點會不影響乙一呢?中左甲部你小朋友呢世人都再無機會中小一派位
的乙一囉!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 王國長老

引用:我聽過更加過份的說法是不參與自行直接交统

原帖由 叮噹媽媽 於 15-01-31 發表
我聽過更加過份的說法是不參與自行直接交统一張 form 去教署, 咁隨機冧巴會排前D..... 吹賬:tooco ...
無言中

‹ 上一主題|下一主題