用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如比你再揀會讀學券幼稚園嗎?
樓主: tkwc9
go

如比你再揀會讀學券幼稚園嗎? [複製鏈接]

回覆:如比你再揀會讀學券幼稚園嗎

課後家長投放幾多時間緊要過學唔學卷。

但無可否認,非學卷幼稚園整體能考取一線直私機會是高些。

回覆:如比你再揀會讀學券幼稚園嗎?

上到小一,又是另一翻景象。小一同K好似脫節咁嘅...,.,,.,

回覆 siden 的帖子

我都認同要睇家長點教。全職自己跟得好又識教最好。學校只带出30%功效。

我小朋友k1讀有學券幼稚園,k2轉去無學券嘅,我覺得無學券嘅語文程度好d,語文好難一時三刻進步,讀學券幼稚園之後自己出去學好難有呢個成效。

bubuG 發表於 15-2-4 07:35
上到小一,又是另一翻景象。小一同K好似脫節咁嘅...,.,,.,
全對, 仲脫節得好離譜。

不過都識得只少一間學券幼稚園都幾深, 同小朋友上小一跟得幾好。

cyhh 發表於 15-2-4 10:30
我小朋友k1讀有學券幼稚園,k2轉去無學券嘅,我覺得無學券嘅語文程度好d,語文好難一時三刻進步,讀學券幼 ...
未必的, 如果家長跟得足, 可以有唔錯的效果的。

如果係ftm 學券也沒所謂,德育都好重要

引用:Quote:cyhh+發表於+15-2-4+10:30+我小朋友k

原帖由 rainbowcov 於 15-02-04 發表
未必的, 如果家長跟得足, 可以有唔錯的效果的。
除非是ftm,但我唔係,我反而有後悔k1讀學券,果年教嘅野喺n班(私校)已經學過晒,浪費時間

引用:我小朋友k1讀有學券幼稚園,k2轉去無學券嘅

原帖由 cyhh 於 15-02-04 發表
我小朋友k1讀有學券幼稚園,k2轉去無學券嘅,我覺得無學券嘅語文程度好d,語文好難一時三刻進步,讀學券幼 ...
Agree。在職家庭,阿大無學卷教得深幼稚園,學校真係幫左好多,尤其中文,等我同佢睇到咁多書真係蚊瞓 阿細呢間轉左無學卷幾年,但課程應該無乜深到,我相信佢係外邊無乜競爭力 我只求神拜佛佢升上小學部

tkwc9 發表於 15-1-30 21:55
小女讀緊學券幼稚園, 有私幼offer,
但私幼學費負擔較重,
主要想考直資私小, 你地讀緊學券幼稚園的
兩個都係讀學券幼, 無出去補, 學校有教普通話的老師, 小朋友唔係好叻但小一普教中聽得掂, 即係識聽唔識講果隻。中英文無出去補, 只係自己放工讀下故事書, 自己教咁。俾錢人賺既全部係自己唔識的, 例如:彈琴、芭蕾舞、唱曲等等, so far兩隻馬騮女各考4間小學, 都係得1個offer, 無得揀但亦唔會無人要。

佢哋响呢間學券幼學習到自律、自學、同小朋友相處等等。家姐依家小二, 係11月底細B, 都叫做跟到無好大問題, 妹妹今年9月上小一。

我大女時係學券的, 程度在學券嚟講算深, 細仔就係尾班車學券, 教得仲深.  大女而家都讀緊直資, 一路都冇出外學任何學術性的課程, 細仔今年都會上小一, 暫時冇後悔讀呢間幼稚園.

阿囡n讀學券,k1上返無學券,我覺得主要分別係語境,2間佢都上得開心。

其實主要係睇你想嗰囡嘅學習重點係咩甚至係想考咩小學,我自己著重英文但無法提供語言環境俾佢,又唔駛出去上net pg

引用:阿囡n讀學券,k1上返無學券,我覺得主要分

原帖由 caramelpudding 於 15-02-04 發表
阿囡n讀學券,k1上返無學券,我覺得主要分別係語境,2間佢都上得開心。

其實主要係睇你想嗰囡嘅學習重點係 ...
唔駛上課外補phonics,唔駛上普通話,多啲時間去玩或學其他興趣。

回覆 tkwc9 的帖子

是否學卷幼稚園並不在我考慮之列

大細女都讀學卷,唔深又開心。冇讀N直入K,兩歲開始每星期一次玩玩吓英文playgroup,K2開始普通話堂,每日對答95%以上係廣東話。大女考私小成績唔錯,讀咗兩年插入名津小,帶埋細妹,暫時兩個都跟得上。

回覆:momama 的帖子

醒目開學勳章

我女讀學券幼稚園,冇外補任何學術,而家讀緊中規中矩既小學 (區內一線尾),只係平日自己做功課和測考前一星期溫習都考到頭3名。細佬妹都會繼續讀學券幼稚園。

阿仔讀學卷幼稚園,小一派第二志願,比佢叩門考到同區一線小學

‹ 上一主題|下一主題