用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 作文無100分 培正小二生要寫反思書
樓主: laupig
go

作文無100分 培正小二生要寫反思書   [複製鏈接]

引用:又少D人爭位,+好事吖! +

原帖由 大餅王 於 15-01-31 發表
又少D人爭位, 好事吖!
你世侄都吾駛爭,所有位都內部認購,公開報名都係收下報名費、做下樣,不如你得閒去在EK寫下“反思信”練習下,試下結識下的“高層”重好啦!

引用:Quote:原帖由+lutang+於+15-01-31+發表Sorr

原帖由 paulinefll 於 15-01-31 發表
最討厭就係啲人用“吾關你事,你吾好出聲”呢啲說法,社會再多啲咁既人,下一代都吾知點算!:tooco ...
同意。

我欣賞這網友愛護學校的心情。也能理解報導通常有誇張歪曲的成份。事實上,我很喜歡PC呢間學校,覺得似個別事件居多,此校雖有缺失,也是一間有很多優點的好學校。

但怎麼可以在forum話其他人不是PC人,所以唔關人事不要give comments? 我覺得咁講好過份。

咁,呢個EK都可以收檔啦,大家好多時俾意見,俾comments, 都唔關自己或自己學校事!

引用:Quote:原帖由+大餅王+於+15-01-31+發表又少

你世侄都吾駛爭,所有位都內部認購,公開報名都係收下報名費、做下樣,不如你得閒去在EK寫下“反思信”練習 ...
事實係好多校友仔女,但完全唔識人完全無關係嘅我個囡都可以考到。讀咗咁耐亦無寫過物野"反思書"。

回覆:作文無100分 培正小二生要寫反思書

有無聽過文無第一,武無第二!作文點會有100分架,以前讀書時老師已經有講過啦

回覆:paulinefll 的帖子

請問我邊句寫「唔關你事」「你唔好出聲」呢?

回覆:siden 的帖子

希望大家睇清楚人地寫嘅嘢先去發表,我從未冇講過唔俾人講,而係要清楚件事先好去講,一味彈人有何得着呀?大家為件事去討論,都要清楚件事嘛。

引用:Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長

原帖由 lutang 於 15-01-31 發表
Sorry!我不是隨波逐流,變態當正常嘅家長!我向來對事不對人,我只係想講,請問你是培小家長嗎,你咁激重 ...
(我只係想講,請問你是培小家長嗎,你咁激重是因為你小朋友讀呢班嗎?如果係你有同校長反映嗎,甚或會考慮轉校嗎?其次,如你不是培小家長,你清楚事件嗎?……作為培正既家長,我地會……,你吾使擔心。)
自己講過咩都吾知既人,應該開始寫“反思”信……

請問你咁關心社會,咁關心下一代,你除咗發聲,尚有其他實質行動嗎?對今次事件,你認為可以點處理呢?

我當然知我講過咩啦,我冇話唔俾你講,係想知你係咪當事人先?

Whatsapp收到以下回應,跟據個家長回應,我個人諗法係如果常常應該反思係正常,反思成功同反思失敗,咁點解高分就唔駛反思呢?反思呢家野都好面善,同偉大的祖國一樣時時要寫檢討令思想工作夠堅定!

Sent by other parents:

以下是本人今天早上的感受,與大家分享👇
  今天看到《晴報》關於培正小朋友寫反思書的報導,心中實在不是滋味。學校與老師的初衷完全被誤解,相關報道與實際情況有很大出入。我不能代表所有小朋友的家長,但我可以講講自己小朋友和我本人真心感受。
  我女兒入讀培正以來,每天開心返學,今次反思書雖然是第一次寫,但不覺得有什麼不妥,小朋友也沒有反感抗拒或不開心。她放學回來說老師要求是對全部考試反思反省,有什麼考得好的或者不好的,都可以寫,以後如何進步等等。她寫了一些中文英文科考試前認真溫習,所以成績不錯,但常識科沒有好好溫習,所以成績不好,以後要改善等等。我個人認為這是讓小朋友學習自我反思反省的一個很好的機會,而且是自己主動地從內心發出,就已經給小朋友上了很好的一堂人生課。我可以感受到老師是多麼用心教導小朋友。
  我們大人經常要自己反省,我們每日的所思所想,所作所為,無論是什麼形式,記日記,禱告等都是讓我們有機會反思反省。所以讓小朋友從小有這樣的自我反思又有什麼不好嗎?
  據我本人感受,此次涉及到的老師平時是非常用心熱心,口碑很好的老師。我女兒是一個害羞膽怯的小孩,此位老師經常鼓勵她要大聲說話。女兒開學不久曾經收到該老師的精緻鼓勵卡,上面寫著:“你今天背課文聲音響亮,字正腔圓!真棒!希望你以後和老師說話也這麼大聲!好嗎?”此番話語讓小女大受鼓舞,讓我也深深感動!
  另外《晴報》報導中提及平均90分以下,老師打電話給家長施壓,還有學校成績至上,小息時不准學生到操場活動等等都不是真實報導,我從未收到以上類似的施壓電話,學校也不是成績至上。小朋友每次考試成績是保密的,考試不排名次,只要小朋友第二學期比第一學期各科有進步,學校還會頒發進步獎,這讓小朋友輕鬆快樂學習,明白學習不是與別人爭高低,而是與自己比賽。
  人生是長跑,會有大大小小無數次的考試,如何讓小朋友從小有一個習慣,無論考得好或不好,自己反思,有過改之,無則加冕,才是我們所要思考的。可惜的是媒體報導大相徑庭,不僅傷害了學校與老師,更加讓家長與小朋友不知何去何從,實在是可悲!

引用:Quote:原帖由+大餅王+於+15-01-31+發表又少

你世侄都吾駛爭,所有位都內部認購,公開報名都係收下報名費、做下樣,不如你得閒去在EK寫下“反思信”練習 ...
內部認購,可同樣應用喺津校,有哥哥姐姐的已優先取錄,咁⋯⋯⋯已經唔係一間學校嘅問題,不要把問題誇大了吧

引用:Quote:原帖由+lutang+於+15-01-31+發表Sorr

最討厭就係啲人用“吾關你事,你吾好出聲”呢啲說法,社會再多啲咁既人,下一代都吾知點算!:tooco ...
其實唔係唔比其他人講,講都要知自己講乜,唔係培小家長,不知情的,你可對有關「反思」作評論,但言談間感覺有人只針對學校,所以對學校家長都好唔公平

回覆 naughtybj 的帖子

我非常歡迎你嚟討論,其實你係咪呢班既家長呀?

引用:回覆+naughtybj+的帖子 我非常歡迎你嚟討

嗌乜鬼嘢!用家都話無d咁嘅事,我聽到都覺得開心。:wahaha其實我亞囡小一考試後都有反思功課,不過只係一張紙,寫乜都得

‹ 上一主題|下一主題